Familie skal bo på 25 kvm med et spædbarn

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Det kan være noget af en udfordring at stifte familie, når boligsituationen ikke er særlig god. Og boligmanglen i Danmark ser kun ud til at blive værre. Foto: Peter Hove Olesen
Det kan være noget af en udfordring at stifte familie, når boligsituationen ikke er særlig god. Og boligmanglen i Danmark ser kun ud til at blive værre. Foto: Peter Hove Olesen

Hej Puk

Min kæreste og jeg står i den situation, at vi venter vores første barn, hvilket er en rigtig dejlig ting, selv om det ikke var planlagt.

Vi bor sammen i en etværelses lejlighed med te-køkken. Min kæreste har boet i lejligheden i halvandet år, og jeg flyttede ind hos ham i februar måned 2016.

Problemet er nu, at vi på grund af familieforøgelsen akut har brug for en bolig, der er større. Vi lod os skrive op i diverse boligselskaber i håb om en større lejlighed, allerede inden jeg flyttede hjem til ham. Vi har ringet rundt til alle mulige boligselskaber, men ingen kan hjælpe os.

Vi har også henvendt os hos kommunen, men de hverken kan eller vil hjælpe os, da vi jo allerede har tag over hovedet, siger de.

Kan det virkelig være rigtigt, at ingen kan hjælpe os i vores situation?

Synes du, at det virker realistisk, at to voksne og et spædbarn skal bo på cirka 25 kvadratmeter uden et rigtigt køkken?

Med venlig hilsen Den frustrerede

Kære begge to

Jeg kan godt forstå, at I er ivrige efter at finde noget større at bo i, når nu der er en lille på vej – og 25 kvadratmeter til to voksne og en baby ER alt for småt.

Du skriver, at I har været på kommunen for at søge hjælp, men at de har afvist jer. Jeg vil råde jer til at gå den tunge vej derop igen med en skriftlig anmodning om en råd- og vejledningsamtale. Det har kommunen pligt til at give jer.

Foto: Jakob Boserup
Foto: Jakob Boserup

De skal som udgangspunkt oplyse jer om de muligheder, I har – altså hvad I ellers kan gøre ud over at få eventuel hjælp fra kommunen.

Men I skal huske at gøre det på skrift, da I ellers risikerer at blive spist af i en skranke. Hvis de fortsat nægter jer en samtale med henblik på at hjælpe jer videre, må I kontakte mig igen.

Derudover er der også en række muligheder for at få tildelt en bolig hurtigere. Man kan frem til 2017 skrive sig op via fleksibel udlejning i flere byer. Nu ved jeg ikke, hvilken kommune I bor i – og om kommunen har den ordning. Men det er en mulighed for at springe ventelisten over. Se linket under mit svar.

Derudover har I også mulighed for at gå til jeres nuværende udlejer og forklare jeres situation. Der er nemlig fortrinsret for intern bytning, hvis der er en baby på vej. Hvis I bor i et almennyttigt boligbyggeri, så gælder der særlige regler for intern bytning og opskrivning. Jeg synes, at I skal skrive til udlejer om jeres situation og håbe på forståelse. Og igen: Skriv til udlejer i stedet for at ringe.

Desværre har din kæreste ikke beboet lejligheden i mindst tre år, som en bytning forudsætter. Dog er der i lejeloven mulighed for, at udlejer godt kan fravige reglen i særlige tilfælde. I kan jo undersøge, om det er en mulighed. Jeres situation er jo ret akut og kan vel også defineres som særlig. I så fald kan I via nettet nok godt finde nogle at bytte lejlighed med, da mange gerne vil have en lille og billig bolig.

I nogle situationer kan det være nødvendigt at flytte sig geografisk for at få bedre boligforhold. Som det er i dag, er det nærmest umuligt at få en bolig i de store byer. Boligmanglen er total, og priserne er eksploderet. Så hvis man vil have noget, man kan betale sig fra, må man strække sig og finde noget, der ligger i en omegen af to timer fra de store byer – for de steder er det muligt at finde noget med det samme.

Jeg er godt klar over, at der kan være en masse vedrørende netværk, arbejde og skole – men igen er det et valg, som man selv skal træffe. For rent praktisk kan det lade sig gøre – dog med længere transporttid eller eventuelt et skoleskift eller nyt arbejde.

Mange pendler for overhovedet at få det til at hænge sammen. Der er i den grad brug for flere boliger – og fremtiden og befolkningstallet taget i betragtning ser det blot ud til at blive langt være i fremtiden.

Tillykke med familieforøgelsen trods alt – og held og lykke.

Med venlig hilsen Puk