Familie tvunget til at flygte på grund af sønnens navn

En lille drengs familie fortæller, at deres liv er blevet ødelagt efter de gav sønnen et 'kontroversielt' navn

Sayed Assadullah med sin søn Donald Trump i familiens lejebolig i Kabul. Foto: Ritzau Scanpix
Sayed Assadullah med sin søn Donald Trump i familiens lejebolig i Kabul. Foto: Ritzau Scanpix

Sayed Assadullah fra Shahristan-distriktet i den afghanske provins Daikundi kommer fra en fattig bondefamilie.

Han var den første i sin familie til at gennemføre en højere uddannelse, og i sin jagt på succes og rigdom, læste han flere af den nu siddende amerikanske præsidents bøger fra hans tid som forretningsmand.

Det fortæller den afghanske mand til New York Times.

Lille afghanske Donald
I september 2016, mens Donald Trump var i fuld gang med sin valgkampagne i de amerikanske stater, blev Sayed Assadullah og hans kone Jamila forældre til deres tredje barn – en lille dreng.

Drengen blev opkaldt efter forfatteren til de bøger, som den afghanske mønsterbryder var blevet så inspireret af under sin uddannelse. Han tænkte, at hvis sønnen hed Donald Trump, ville noget af forretningsmandens succes ’smitte af’ på sønnen og på resten af familien.

Men sådan skulle det ikke gå. Tværtimod.

Beslutningen om at give sit barn et ikke-muslimsk navn var ikke populær blandt parrets slægtninge. Det vakte faktisk så meget vrede, at familien ikke længere følte sig velkommen i landsbyen i Daikundi. Så de rykkede familien på fem op ved roden og flyttede ind i en lejebolig i kabul.

- De sagde, ’hvordan kan du vælge en vantros navn til din søn?’ fortæller familiefaren.

Truet med afhøring
Men siden flytningen er tingene ikke blevet bedre for familien. Ifølge Sayed Assadullah begyndte et billede af den halvandet år gamle drengs nationale ID-papirer at florere på de sociale medier. Han mener, at de er blevet lagt ud af landets navneregister-afdeling uden hans tilladelse. For da han i forbindelse med flytningen besøgte deres kontor, blev han efter eget udsagn behandlet respektløst og truet med at blive sendt til den afghanske efterretningstjeneste til afhøring – ene og alene fordi han havde været så ’kultur-løs’ at navngive sønnen Donald Trump.

Sayed Assadullah understreger overfor den amerikanske avis, at han ikke, som mange har påstået, gav sønnen det alternative navn for at få opmærksomhed. Tværtimod var det aldrig hans mening, at hans barns identitet skulle blive så offentligt kendt.

Et fransk par kæmper fortsat efter de fik forbud mod at kalde deres datter dette navn.