Familiefejde om 47 millioner: Nu er der indgået forlig

Et dyrebart tæppe har været genstand for en familiefejde, som skulle være kørt i Østre Landsret - i stedet er der indgået forlig

Tæppet var en gave fra den franske konge Ludvig 14.
Tæppet var en gave fra den franske konge Ludvig 14.

Man skulle tro, at det smukke savonnerietæppe, der er genstand for en familiefejde, var magisk.

Tæppet, som stammer fra 1700-tallet, kan dog hverken flyve eller opfylde ønsker, til gengæld er det 47 millioner kroner værd. Oprindeligt var tæppet en gave fra Ludvig 14. til en dansk minister. Det fandt sidenhen vej til herregården Juelsberg, hvor det har været i familiens varetægt, skriver DR.

Men da hofjægermester Erik Juel valgte at forære tæppet til sin hustru, blev hans søn, Gregers Juel, ikke begejstret. Han valgte at lægge sag an mod sin far. Sagen tog virkelig tog fart, da tæppet i 2016 blev forsøgt solgt gennem auktionshuset Christies.

Sagen skulle have kørt i Østre Landsret, men de to parter havde valgt at indgå forlig tilbage i december, hvorfor retsmødet er aflyst. Det fremgår ikke, hvad forliget går ud på.

Det er et tæppe som på billedet, familiefejden omhandler. Foto: Ritzau Scanpix
Det er et tæppe som på billedet, familiefejden omhandler. Foto: Ritzau Scanpix

Umistelig dansk kulturarv
Tæppet fik i 2015 af kulturværdiudvalget status som 'umistelig dansk kulturarv'. Det fik dog som bekendt ikke Erik Juel og hustru på andre tanker, hvorfor sagen kørte i Retten i Lyngby i 2017.

Her fik Gregers Juel medhold i sagen, hvorfor tæppet altså ikke kunne sælges.

- Dommen er den bedst tænkelige for mig, for Juelsberg og for den danske kulturarv, lød det dengang fra Gregers Juel i en mail til B.T.

Men Erik Juel holdt fast i sin ret til at sælge tæppet.

- Jeg er overrasket og skuffet over dommen, og vi har omgående anket den til landsretten, lød det dengang til B.T. fra hofjægermesterens advokat, Karoly Németh.

Men det lader til, at familiefejden har mødt sit endeligt uden for de danske retssale.

97 kommentarer
Vis kommentarer