Fandt 13 år gammel tegnebog i traktor

Da landmanden Allan Tranekær kontaktede ejeren, var reaktionen dog langt fra som forventet

Landmanden Allan fandt omkring 2000 kroner gemt i en 13 år gammel tegnebog. (Arkivfoto)
Landmanden Allan fandt omkring 2000 kroner gemt i en 13 år gammel tegnebog. (Arkivfoto)

For godt to år siden investerede deltidslandmanden Allan Tranekær i en brugt traktor, nærmere bestemt en New Holland G 170, som han købte hos en forhandler i Sønderjylland.

Her i efteråret var den dog gal med lyset på traktoren, og derfor ledte landmanden efter fejlen på elnettet i førerkabinen. Her gjorde han sig noget af en opdagelse, da han under en betjeningskonsol i siden af kabinen fandt ud af at noget sad i klemme.

- Ved hjælp af en lang tang fik jeg genstanden lirket fri og opdagede nu, at det var en tegnebog, siger Allan Tranekær til Landsbrugsavisen.

Da Allan Tranekær åbnede tegnebogen viste det sig, at den indeholdt næsten 2.000 kr. i kontanter og en lang række af personlige papirer, såsom kørekort, sygesikringsbevis, checkhæfte og jagt-tegn.

Ud fra papirerne kunne han fastslå, at tegnebogen tilhørte den tidligere ejer af traktoren, en landmand fra Bornholm. Samtidig kunne han ud fra nogle kvitteringer, som han fandt mellem papirerne, regne ud, at pungen var blevet væk i 2001 og altså havde ligget i traktoren i 13 år.

- Jeg gik ind og viste min kone, hvad jeg havde fundet i traktoren, og vi talte lidt om, hvad vi skulle gøre med tegnebogen, fortæller Allan Tranekær til avisen.

- Vi kunne jo sagtens regne ud, at ejeren forlængst havde fået erstattet de personlige papirer med nogle nye, men tanken om, at hvis vi selv havde mistet så mange ID-beviser og hvad de kunne misbruges til, fik os til at kontakte ejeren, som vi fandt telefonnummeret på via nettet, siger Allan Tranekær til avisen.

Overrasket over reaktionen

Men telefonopringningen blev langt fra så glædelig, som han havde håbet.

- Han kommenterede mine oplysninger med at spørge, hvor mange kontanter der var i tegnebogen. Da jeg fortalte ham, at der var knap 2.000 kroner i den, var hans kommentar, at han mente nu, at der havde været 3.000 kr. Men at jeg jo kunne tage 100 kroner og så sende tegnebogen til ham.

På trods af den knap så positive tilbagemelding kørte Allan Tranekær efterfølgende til den nærmeste post-indlevering og sendte tegnebopden til dens rette ejermand - dog uden at tage de 100 kroner.

- Jeg betalte for forsendelsen af pakken og undlod at tage 100 kroner i findeløn. Men behøver jeg at sige, at jeg ærlig talt føler mig meget dum og meget naiv.

- Min kone og jeg har altid prøvet på at lære vores tre børn, at man kommer længst her i livet ved at være ærlig og oprigtig over for sine medmennesker. Så skal de også nok behandle en selv på samme vis. Men dét gør sig åbenbart ikke gældende længere, konstaterer Allan Tranekær.

0 kommentarer
Vis kommentarer