Et fugtigt forår med meget regn afløst af solskinstimer er drømme-agtige forhold for blodtørstige flåter. Det har vi i dén grad haft i år, og derfor myldrer de små dyr for tiden frem i massevis.
Det fortæller René Bødker, der er epidemiolog på Danmarks Tekniske Universitet, til Ekstra Bladet:
- Der er mange flåter i øjeblikket. Vi holder jo øje med de små dyr, og i sidste uge besøgte vi en skov i Nordsjælland, hvor vi fangede 700 på tre timer. Hvis vejret ikke havde været sådan, havde vi nok kun kunnet samle 50.
Flåt spreder sig i USA - kan gøre dig allergisk over for kød
Især det østlige Jylland, Fyn og Sjælland er hårdt ramt, mens Vest- og Nordjylland stort set går fri.
- Det skyldes områder med ler-jord og god skygge. Jo tørre, jordbunden er, jo værre vilkår har flåterne, forklarer René Bødker.
Kan være inficeret
Flåterne lever dog ikke kun i fugtige skovområder. Også i storbyer og parker risikerer man at blive bidt af de små dyr. Og medmindre du bærer gummistøvler og lange bukser, når du bevæger dig ud for at nyde de lune sommerdage, er der ikke meget, du kan gøre for at undgå de blodtørstige flåters opmærksomhed.
- 10-20 procent af flåterne er inficeret med Borrelia-bakterien. Derfor skal man skynde sig at få dem af sig. Der findes mange smarte midler til at gøre det, men egentlig kan man bare kradse dem af med fingeren eller et dankort, opfordrer René Bødker.
Sætter sig i nervesystemet
Omkring et døgn efter, at en flåt har bidt sig fast, kan den begynde at smitte. Det ses især ved, at der kommer en rød ring eller en større, rød plamage, hvor flåten har bidt.
Artiklen fortsætter under billedet...
Opdages infektionen ikke i tide, kan den sætte sig i nervesystemet og give lammelse.
Der findes produkter, som er lavet til at holde flåterne på afstand. Men selv om du har smurt dig ind, er det vigtigt at tjekke efter for flåt-bid på din krop, når du har brugt tid i skoven, i krat eller græs.
SF-profil ramt af farlig bakterie efter flåt-bid
Flåter, myg og hvepse: Sådan undgår du sommerens værste plager