Fangeflugt: Min grand-onkel gravede 20 meter lang tunnel

Amerikansk fangeflugt fascinerer - her er beretningen om en de helt store danske udbryderkonger - han efterlod også en besked

Se rekonstruktionen af Carl August Lorentzens utrolige flugt fra fængslet her. (Video: Horsens Museum)

For første gang i 150 år er det lykkedes to indsatte at flygte ud af det amerikanske højsikkerhedsfængsel Clinton Correctional Facility i delstaten New York.

De to mordere, 34-årige David Sweat og 48-årige Richard Matt, efterlod en kæk besked: 'Hav en god dag', stod der på en gul seddel med en smiley, som var påklistret et rør, der udgjorde indgangen til fangernes flugtrute.

(Foto: New York State Governor's Office) Krimi Her er beskeden fra de flygtede mordere

Det fik straks danske Jan Patrick Skaarup til at tænke på sin granonkel, den danske indbrudstyv Carl August Lorentzen.

- Forskellen er, at Carl August Lorentzen var 11 måneder om at grave sig ud af fængslet, siger grannevøen, som har skrevet e-bogen 'Udbryderkongen' om sin granonkel, til Ekstra Bladet.

Carl August Lorentzen blev født i 1896 og voksede op på børnehjemmet Godthåb på Frederiksberg, efter hans forældre blev skilt på grund af faderens tiltagende alkoholproblemer. I en ung alder begyndte Carl August at ernære sig ved afpresning, indbrud og tyverier, hvilket betød, at han pendlede ind og ud af fængslet gennem hele sit liv. Kun fem år af sit voksne liv blev brugt uden for tremmerne.

I 1946 blev han sendt i Horsens Statsfængsel, efter han fik en forvaringsdom. Men selv om han var fængslet, endte han på forsiden af flere af landets aviser ved nytår 1950.

Carl August Lorentzens flugt var på forsiden af mange aviser. (Foto: Politimuseet i København) Samfund Danmarks største flugtkonge

Gravede i 11 måneder
Bag en lille træreol i den otte kvadratmeter store isolationscelle i kælderen i Horsens statsfængsel havde Lorentzen, til trods for daglange arbejdsdage i fængslet med kuvertfoldning, gennem 11 måneder gravet og bygget en 20 meter lang tunnel under fængselsgården. Det lykkedes gennem en langsigtet og snedig plan, der krævede planlægning og snilde.

For det første var der ingen, der boede permanent i isolationscellen.

- Efter han havde afsonet sin tid i isolationscellen måtte han finde en måde, så han kunne komme tilbage i cellen. Men han var jo en intelligent gentleman, som var god til at tale sin sag, siger Jan Patrick Skaarup.

Lorentzen forklarede fængselspersonalet, at han havde brug for ro og tid til eftertænksomhed, og på trods af deres undren, smed de ham tilbage i isolationscellen.

Carl August Lorentzens flugtrute.
Carl August Lorentzens flugtrute.

Erich og Franz Sass havde en eminent evne til at bryde ind i ellers sikre pengeskabe. Og ofte var det et mysterium for politiet, hvordan de gjorde. Brødrene efterlod sig nemlig sjældent nogle spor, politiet dengang kunne bruge. Foto: Politimuseet Krimi Brødrene Sass - virkelighedens Olsen-Banden

Efterlod besked
Her begyndte han det 11 måneder lange tunnelarbejde med en stoppenål, som han havde monteret på et stykke træ. Han hakkede sig gennem muren på en uges tid og ind i et hulrum under en trappeopgang i fængslet.

Det var i mellemtiden lykkedes ham at kopiere en nøgle fra en fængselsbetjent, så om natten sneg han sig ud ad hullet, ud under under trappeopgangen, og herfra brugte han nøglerne til at låse sig ind på fængslets loft, hvor han 'lånte' redskaber til sit tunnelprojekt.

- I begyndelsen smed han jorden fra tunnellen i toilettet. Men senere begyndte han også at gemme det andre steder i fængslet. Blandt andet på loftet, siger Jan Patrick Skaarup.

Tunnelen blev færdig natten til lillejuleaften 1949. Lorentzen efterlod en seddel over indgangen til tunnellen påskrevet 'hvor der er en vilje, er der også en vej'. Han sætter reolen på plads, så indgangen til tunnellen er skjult, og begynder at kravle mod friheden.

Tunnellen ender under fængselsinspektørens kartoffelkælder, hvor Lorentzen graver han sig op og får adgang til fængselsgården. Her kravler han over en mur og klipper hul i et hegn.

Udbryderkongen efterlod denne besked til politiet.
Udbryderkongen efterlod denne besked til politiet.

27. august 1995 spadserede 13 indsatte ud fra Vridsløselille Statsfængsel gennem det hul, som gummigeden lavede. (Foto: Søren Jensen) Samfund Fantasifulde fanger: Spiseske, bulldozer og cola- lift som flugtredskaber

Fik cigar og øl på politistationen
Carl August Lorentzen bliver dog fanget få dage senere af en gårdejer. Han havde gemt sig på et loft på en gård i Ølsted, hvor han blev opdaget af gårdejeren, fordi han stjal mad.

To betjente tog ud til gården for at anholde ham. Men da Carl August havde fået håndjernene smækket på, turde betjentene ikke tage alene med udbryderkongen tilbage til Horsens Statsfængsel, og der blev derfor ringet efter assistance. Ikke lang tid efter ankom en overbetjent, et udrykningshold med bevæbnede betjente og hunde, samt flere fra kriminalpolitiet. Det skrev Ekstra Bladet i 31. januar 1949.

- Det var søreme, splitteme ærgeligt, sagde Lorentzen som de første, da han kom tilbage til politigården, hvor han blev lænket til en stol.

Her fik han en cigar og en øl, mens der blev sendt bud efter kaffe og smørrebrød. Efterfølgende forklarede han hele sin historie til politiet, mens pressefotograf Gregers Hansen fra Horsens Folkeblad lyttede med.

Gårdejeren fik senere breve med trusler fra danskere, der ikke mente, at han skulle havde 'sladret' om Carl August.

Carl August Lorentzen døde i 1958 i en alder af 62 år.

1 af 4 Ekstra Bladet 31. januar 1950.
2 af 4 
3 af 4 Bag denenne lille reol gravede Carl August Lorentzen en tunnel.
4 af 4 Sådan så Carl August Lorentzen ud, da han fik en forvaringsdom, som han afsonede i Horsens Statsfængsel.
13 kommentarer
Vis kommentarer