Far raser: Skolen tager min datters mobil

- Noget svineri, kalder far ny regel, hvor hans 14-årige datter ikke må bruge sin telefon i frikvartererne

Det er slut med at samles om mobiltelefonen i skoletiden. (Foto: Maskot/Polfoto)
Det er slut med at samles om mobiltelefonen i skoletiden. (Foto: Maskot/Polfoto)

Det er en rasende far, Ekstra Bladet taler med fredag.

Siden mandag har Claus Danielssons 14-årige datter pænt måtte aflevere sin mobiletelefon, når hun møder i skole, og hente den, når sidste time er forbi. Ligesom det er kutyme på mange af landets andre folkeskoler.

Men det er Claus Danielsson alt andet end tilfreds med.

- De tager den fra eleverne i 7., 8. og 9. klasse og kaster dem ned i en kasse. Det er noget svineri, at det ikke er ens for alle, siger Claus Danielsson til Ekstra Bladet.

Han er utilfreds med, at datterens skole har ændret retningslinjer, så de ældste elever modsat før sommerferien ikke længere må have mobiltelefoner i deres pause.

- Jeg ville blive sur, hvis min chef blander sig i, hvad jeg laver i mine pauser, siger han som argument.

- Men er det ikke okay, at skolen bestemmer i skoletiden - også i pauserne mellem timerne, ligesom elever heller ikke må gå til bageren i frikvartererne?

- Nej, det måtte jeg heller ikke, da jeg gik i skole, men det er en anden tid nu, hvor de bruger mobilen som en social ting, siger Claus Danielsson, som siger, at eleverne i stedet bare skriver til hinanden via deres MacBook eller snyder lærerne ved at smide en gammel mobiltelefon ned i kassen og beholde den rigtige telefon i lommen.

Cykle i venstre side af vejen
Claus Danielsson har heller intet til overs for den forklaring, han har fået på den nye regel.

- De siger, det er fordi, en engelsk undersøgelse viser, at elever bliver 15 procent klogere, hvis de ikke bruger mobiltelefon i pauserne, men så sagde jeg også til skolen, 'skal vi så også til at cykle i venstre side af vejen', siger Claus Danielssson.

(Artiklen fortsætter under billedet)

(Arkivfoto: Lena Granefelt)
(Arkivfoto: Lena Granefelt)
 

Dramatisk drejning
Han tog sin frustration over den nye regel op med skolens ledelse i tirsdags, og ifølge Claus Danielsson har sagen siden taget en dramatisk drejning.

- En lærer sagde til min datter: 'Jeg vil skide på, hvad din far mener om den sag', da hun nægtede at aflevere sin telefon.

- Jeg synes, de hakker på hende. Men de må tage den med mig, siger Claus Danielsson.

Derfor har han også taget drastiske metoder i brug, da han sendte sin datter i skole i dag.

- Jeg har givet hende en telefon med og bedt hende optage, når læreren beder om mobiltelefonerne, så jeg kan høre, hvordan der bliver talt til min datter.

På Sletten Skole i Otterup kan man ikke bekræfte ordvekslingen mellem læreren og Claus Danielssons datter.

- Skolen er ikke i øjeblikket vidende om, at den episode har fundet sted, siger skoleinspektør på Sletten Skole, Hans Jørgen Larsen, til Ekstra Bladet.

Han ønsker ikke at diskutere den konkrete sag, men han bekræfter, at skolen har ændret reglerne for de ældste elevers brug af mobiltelefoner i det nye skoleår.

- Fra de møder, til de går hjem, skal de lægge mobiltelefonen fra sig, fortæller Hans Jørgen Larsen.

Karakterniveauet stiger
- Vi har set gennem årene, hvordan børnene er blevet mere og mere afhængige af mobiltelefonerne, og vi har set, at især de svagere elever bliver ukoncentrerede og får stress af at skulle holde øje med, når der klinger noget ind. Og det er altså også nogle gange forældre, der sender sms'er i skoletiden, siger Hans Jørgen Larsen og fortsætter:

- Så vi er blevet inspireret af engelsk forskning, der viser, at resultaterne på de skoler, hvor man har indført forbuddet, er, at karakterniveuaet stiger, forklarer Hans Jørgen Larsen, som allerede synes, den første uges forsøg har vist sig lovende.

- Nogle elever har spurgt, om vi kunne købe et Ludo-spil, og vi har set børnene snakke sammen i stedet for bare at gå ved siden af hinanden med deres mobil, fortæller Hans Jørgen Larsen.

Blevet en principsag
De gode resultater har dog ikke formildet Claus Danielsson. Han har både talt med Ombudsmanden og med kommunen om de gener, han mener, at hans datter nu står over for.

- Kommunen siger, jeg skal tænke på min datters ve og vel.

- Men hvorfor siger du ikke bare pyt, følger skolens regler, og så kan hun gøre 9. klasse færdig og selv vælge herefter?

- Det er blevet en principsag for mig. Det er for dårligt, siger Claus Danielsson, som siger, at hans datter står bag ham, og at det i yderste konsekvens kan betyde, at han tager hende ud af skolen.

- Vi må ikke beslaglægge telefonerne efter skoletiden, men det andet må vi gerne. Det er skolebestyrelsen eller skolelederen, som fastsætter reglerne. Det står i paragraf 52 i folkeskoleloven, og det er det, vi har gjort i det her tilfælde, siger Hans Jørgen Larsen.

- Hvad mener du om sagen. Skal eleverne følge skolens mobilregler, eller er de urimelige?

392 kommentarer
Vis kommentarer