Far til trafikdræbte Kenni: Sorgen får andre til at bakke

Poul Offersen oplever, at sorgen er tabu, når han møder danskerne med ny bog og foredrag om tabet af sin teenager-søn i voldsom trafikulykke

Poul Offersen, far til den trafikdræbte handelsskoleelevKenni oplever, at en del danskere har svært ved at håndtere andre menneskers sorg. Foto: Per Rasmussen
Poul Offersen, far til den trafikdræbte handelsskoleelevKenni oplever, at en del danskere har svært ved at håndtere andre menneskers sorg. Foto: Per Rasmussen

En del danskere aner ikke, hvad de skal stille op med sig selv, hvis de uden varsel bliver konfronteret med andre menneskers sorg.

Det er Poul Offersens erfaring.

Som far til den 18-årige handelsskoleelev Kenni, der sammen med tre kammerater blev dræbt i en voldsom solo-trafikulykke syd for Roskilde i 2012, har han i år samlet kræfter til at stå frem og møde andre menneskers med sin personlige sorg.

Kenni Koustrup Offersen døde øjeblikkeligt, da en kammerats fars bil forulykkede og ramte et vejtræ syd for Roskilde natten til søndag 26. februar 2012. De tre venner i bilen overlevede heller ikke. Politiets undersøgelser viste efterfølgende, at bilen kørte med alt for høj hastighed. Foto: Privatfoto
Kenni Koustrup Offersen døde øjeblikkeligt, da en kammerats fars bil forulykkede og ramte et vejtræ syd for Roskilde natten til søndag 26. februar 2012. De tre venner i bilen overlevede heller ikke. Politiets undersøgelser viste efterfølgende, at bilen kørte med alt for høj hastighed. Foto: Privatfoto
 

Det gør Poul Offersen i foredrag sammen med Kennis lillesøster Pernille, som også har takket ja til at være ambassadør hos Sikker Trafik. Far og datter fortæller også den gribende historie om at miste i bogen 'Du som er i himlen - os der er tilbage'.

Personlig sorg er tabu
Poul og Pernille Offersen har været ude i boghandler og skabe opmærksomhed om den nye bog. I den forbindelse er det gået op for Kennis far, at personlig sorg virkelig kan få advarselslamperne til at blinke.

- Det er stadigvæk tabu. Det er min oplevelse, siger Poul Offersen.

Kennis knuste ur og tøj dulmer familiens sorg: Vi er bange for at miste - igen

Han mærker tydeligt, at folk i almindelighed bliver meget varsomme, når de finder ud af, hvad bogen handler om, og at de står foran nære familiemedlemmer til en trafikdræbt ung mand.

- Mange bliver helt stille. Vi oplever, at vores sorg får andre mennesker til at bakke langsomt væk fra os. På den måde er det gået op for os, at det faktisk nogle gange er sværere at håndtere for andre, end for os selv, siger Poul Offersen.

- Hvad stiller du op, når du møder den reaktion?

- Der er ikke så meget at gøre. Jeg kan jo ikke tillade mig at tvinge folk til at tage vores historie og vores følelser til sig. Det er forståeligt, hvis de føler sig akavede i den situation. Sådan har jeg også haft det selv. 

Poul og Pernille Offersen er kommet tættere på en forståelse af hinandens sorg under arbejdet med bogen og de foredrag, hvor de fortæller om den voldsomme trafikulykke i 2012 og konsekvenserne af den. Foto: Per Rasmussen
Poul og Pernille Offersen er kommet tættere på en forståelse af hinandens sorg under arbejdet med bogen og de foredrag, hvor de fortæller om den voldsomme trafikulykke i 2012 og konsekvenserne af den. Foto: Per Rasmussen
 

Stående applaus
Bogen om familiens sorgproces har indtil videre solgt op imod 700 eksemplarer, hvilket er pænt for en bog med det dystre, kontroversielle emne. Poul Offersen har ingen forventning om at fortællingen bliver en stor salgssucces.

Den sjællandske direktør gør sig derfor heller ikke håb om at få sin investering på op imod en halv million kroner i forarbejdet og bogens udgivelse på eget forlag hjem igen.

- Nej, det er ikke realistisk. Det vigtigste for os er, at vi med bogen og vores foredrag kan få andre mennesker i tale, som oplever stor sorg, siger Poul Offersen.

Gode råd: Sådan støtter du mennesker i sorg

I bogen 'Du som er i himlen' giver Hanne Lisette Andersen, rådgivnings-leder i Herteforeningen syv råd til danskere, som gerne vil være oprigtige støtter for familiemedlemmer, venner og naboer i sorg:

Vis, at du er der: Det allervigtigste er at vise, at man er der, og det værste, man kan gøre, er at holde sig væk. Det er ikke sikkert, man skal være der i hele dage, men man skal vise, at man er tæt på. Kom gerne dagligt, men det kan være, at man skal gå hjem igen efter en kop kaffe eller et måltid mad..

Lyt, lyt, lyt: Man skal ikke føle sig forpligtet til at sige en hel masse, for det allervigtigste er at være klar til at lytte, når den sørgende har noget at fortælle. Alt for mange synes, at stilhed kan være pinligt, men det er det ikke over for én i sorg. Hvis den sorgramte har lukket sig inde med sin sorg, kan det nærmest virke irriterende, hvis der er én, der snakker hele tiden. Det kan tage flere uger at få en samtale i gang.

Vær tålmodig: Andre i sorg kan gentage sig selv i en uendelighed. Det er fuldstændig normalt. Det er en måde at komme ud af sorgen på. Vis i stedet med dit kropssprog, at du er en aktiv lytter, og lad være med at afbryde eller korrigere, selvom du har hørt historien mange gange tidligere.

Tro ikke, du lige kan fikse sorgen: Der er ingen nemme løsninger på en stor sorg. Du kan ikke sige noget, der kan få smerten til at gå væk. Pas også på med at hive en sørgende med til et socialt arrangement, for det er han eller hun sandsynligvis slet ikke parat til og har slet ikke lyst til.

Tag selv initiativet: Spørg ikke, hvad personen har brug for. Stil i stedet konkrete spørgsmål som ”jeg skal ud at handle, hvad skal jeg tage med for dig”, eller ”skal vi spise frokost sammen - jeg kommer med maden, hvad har du lyst til?” På den måde kan den sorgramte virkelig føle, at her er der én, der holder af mig.

Bliv ved med at være der: Når det bliver hverdag igen, er der stadig brug for meget opmærksomhed og støtte. Selvom verden ligner sig selv igen, er verden ikke den samme for den, der har mistet. Her skal man holde fast i kontakten og ikke undlade at snakke om den afdøde.

Hjælp til professionel hjælp: Hvis man har mistet én, man holdt meget af, er det naturligt at være meget ked af det i lang tid. Men hvis man kan se, at det med tiden går den forkerte vej, kan det være en god idé at tage initiativ til at få professionel hjælp. Den sørgende skal være med på, at man i det mindste tager et kort, uforpligtende møde. Det er vigtigt, at sorgen bliver bearbejdet, for ellers er det meget sværere at komme videre med sit liv.

Poul og Pernille Offersens bog 'Du som er i himlen - os der er tilbage'. Foto: PR-foto
Poul og Pernille Offersens bog 'Du som er i himlen - os der er tilbage'. Foto: PR-foto

Den bedste oplevelse med Poul Offersens og datterens åbenhed var et foredrag i deres hjemby Havdrup ved Roskilde. Her var der fuldt hus med 150 mennesker i forsamlingshuset, og yderligere 50 måtte gå hjem med uforrettet sag.

- Det endte med, at vi fik stående applaus. Det var fantastisk. Det var dejligt at få mulighed for at besvare spørgsmål og fortælle vores historie til folk, der kender os, siger Poul Offersen.

Her til aften har makkerparret holdt foredrag i Arena Randers og i næste uge i Næstved.

Pernille Offersen har i den seneste måned været på seks produktionsskoler for på vegne af Sikker Trafik at fortælle om sit tab, om sorgprocessen og trafikulykken i 2012.

Fakta om sorg: Mange bliver syge

• Hvert år mister ca. 55.000 danskere en nær ven eller et familiemedlem.

• Når et menneske dør, efterlades fire personer i gennemsnit i sorg.

• 10-15 procent af alle efterladte efterlades med en kompliceret sorg, der ikke er aftagende.

• Fire ud af 10 efterladte vil være sygemeldt i kortere eller længere tid.

• Seks ud af 10 henvender sig til en professionel psykolog.

• Otte ud af 10 savner at tale med andre om den, de har mistet efter dødsfald.

• Tre ud af fire har skjult deres sorg over for familiemedlemmer.

• Seks ud af 10 har oplevet, at personer i deres omgangskreds har undgået dem efter tabet.

Kilder: Det Nationale Sorgcenter - børn, unge & sorg, Poul og Pernille Offersens bog 'Du som er i himlen - os der er tilbage'