Far til tvangsfjernet 15-årig: Jeg ville bare lære ham om islam

Faren til den tvangsfjernede 15-årige dreng afviser til Jyllands-Posten, at han har villet sende drengen i hellig krig i Syrien

Aarhus Kommune har tvangsfjernet en 15-årig dreng af frygt for, at faren ville sende ham til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. (Foto: Arkivfoto/AP)
Aarhus Kommune har tvangsfjernet en 15-årig dreng af frygt for, at faren ville sende ham til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. (Foto: Arkivfoto/AP)

Kender du drengen eller hans familie, skriv til os på 1224@eb.dk/sms til 1224 (koster alm. sms-takst)

Jyllands-Posten afslører i dag, Aarhus Kommune i september sidste år har tvangsfjernet en 15-årig dreng af frygt for, at faren ville radikalisere sin søn og sende ham til Syrien som hellig kriger.

Tvangsfjernelsen af drengen sker efter underretninger fra skolen og politiet om, at drengen i skolen havde sagt, at 'man må gerne slå jøder ihjel' og 'selvmordsbomber er o.k., hvis det er for at ramme de vantro'. Drengens mor har også underrettet kommunen flere gange om hendes frygt for, at faderens stærke religiøse synspunkter ville smitte af på deres 15-årige søn, skriver Jyllands-Posten.

Faren, som har dansk statsborgerskab, afviser over for Jyllands-Posten, at han skulle have søgt at radikalisere sønnen.

- Jeg vil blot lære min søn om islam. Jeg kunne aldrig finde på at sende ham til Syrien, siger faren til Jyllands-Posten.

Poserer med maskinpistol
Ifølge Jyllands-Posten var det et billede af den dengang 14-årige dreng, der overbeviste politiet og socialarbejdere i Aarhus Kommune om det, de længe havde haft mistanke om: at drengen blev radikaliseret af sin far.

På billedet poserer den nu tvangsfjernede dreng iført camouflagejakke med et tørklæde trukket op foran ansigtet og med, hvad der ligner, en maskinpistol i hænderne.

Ifølge drengens far er det dog ikke et rigtigt våben, drengen holder, men en paintball-skyder.

Drengen er nu på en sikret institution for unge, og faren må ikke vide hvor. Han må heller ikke se sønnen eller være i kontakt med ham via telefon, mail eller breve, skriver Jyllands-Posten i dag.

Delte meninger
Ifølge Eva Smith, professor i retsvidenskab på Københavns Universitet, er det den værst tænkelige løsning, at drengen nu er på en lukket institution med kriminelle unge. Hun mener i stedet, at en mentor er løsningen.

- Tvang er ikke den rette vej frem. Du kan ikke ændre hans opfattelse med tvang. Han har i stedet brug for en ansvarlig muslimsk rollemodel, der kan vise ham vejen og fortælle ham om islam og det danske demokrati, siger Eva Smith til Ekstra Bladet.

Integrationsminister Manu Sareen vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men han mener godt, at man som kommune kan bruge radikalisering som årsag til en tvangsfjernelse.

- Hvis man ikke forebygger, kommer man ikke ekstremismen til livs, og tvangsfjernelsen er også en del af forebyggelsen. Der kan være situationer, hvor det er eneste mulighed at fjerne barnet fra hjemmet. I dette tilfælde har kommunen udvidet brugen til også at anvendes ved radikalisering. Det, synes jeg, er fornuftigt, siger Manu Sareen til Jyllands-Posten.

199 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere