Far var pilot og mor stewardesse: Danske Jennie nægter at flyve

Et klimatopmøde på Bali i 2007 ændrede hendes liv for altid. Nu rejser Jennie Kaae Ferrara kun med tog, når hun skal ud i verden

Den store mængde fossilt brændstof, der udledes, når man flyver, er en af de største belastninger på klimaet, mener FN. Foto: Jakob Jørgensen
Den store mængde fossilt brændstof, der udledes, når man flyver, er en af de største belastninger på klimaet, mener FN. Foto: Jakob Jørgensen

Da hun var barn, fløj hun i tide og utide til og fra USA.

Som datter af en amerikansk pilot og en dansk stewardesse var et liv i luften nærmest givet på forhånd.

Men i julen 2007 ændrede Jennie Kaae Ferraras liv sig for altid. Det var i dagene efter klimatopmødet på Bali, at den i dag 40-årige københavner besluttede sig for aldrig at flyve igen.   

Gik ud og kastede op
I 2008 skulle hun og manden, Mikael, til et bryllup i Californien, men den tur blev aflyst. Jennie Kaae Ferrara skulle ikke flyve igen efter den åbenbaring, hun fik under klimatopmødet nogle måneder før på Bali.

- Jeg fulgte dækningen ret tæt. I den uge blev det klart, hvor store udfordringer vi har med klimaet. Jeg forstod pludselig, hvordan Jorden fungerer. Jeg forstod eksempelvis, hvordan vores forbrug hænger sammen med, at vi gør vores klode ubeboelig, og i det øjeblik det gik op for mig, måtte jeg simpelthen ud og kaste op, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Selvom hun har både venner og familie i den amerikanske delstat Texas, hvor blandt andet hendes mor bor, er det slut med at tage turen med fly over Atlanten, hvilket hun ellers havde gjort hele sit liv.

- Jeg var helt deprimeret og tænkte, 'hvad fanden stiller vi op'. Det gik bare rent ind, at klimakrisen er den vigtigste udfordring nogensinde. Vi skulle skære ned på udledningen af CO2, før vi havde en chance. Derfor besluttede jeg mig for at stoppe med at flyve, lyder forklaringen.

I stedet tager moderen nu turen til Danmark, hvor hun besøger datteren Jennie og resten af den danske familie. Kun en enkelt gang har Jennie Kaae Ferrara fløjet siden beslutningen i 2007 - da moderen fyldte 70 år i 2016.

- Men det kommer aldrig til at ske igen lige foreløbigt og aldrig lige så ofte som før, slår hun hurtigt fast.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Jennie Kaae Ferrara står i dag for at arrangere klimastrejker rundt om i Danmark. Privatfoto
Jennie Kaae Ferrara står i dag for at arrangere klimastrejker rundt om i Danmark. Privatfoto

Gør livet mere besværligt
I hjemmet på Østerbro har Jennie Kaae Ferraras beslutning betydet, at familien på fire nu at rejser med toget, når de eksempelvis skal hele vejen til Marokko på ferie.

- Tingene bliver lidt dyrere og kræver mere omtanke, men det er det værd. Jeg vil ikke kunne leve med mig selv, hvis jeg bare fortsatte, som om krisen ikke eksisterede, medgiver hun.

Der bliver stort set heller ikke spist kød i treværelseslejligheden, ligesom der overvejende kun købes tøj i genbrugsforretninger.

Siden klimaet for alvor begyndte at spille en rolle i Jennies liv, har hun arbejdet som klimaunderviser for interesseorganisationen CONCITO. Nu står hun for at arrangere klimastrejker rundt om i landet.

- Jeg er klimaaktivist og arbejder konstant med at få klimakrisen på dagsorden som topprioritet, fortæller Jennie Kaae Ferrara.

Gider ikke klimasynder
Den 40-årige dansk-amerikaner forsøger at leve et liv, hvor hun mindsker sin CO2-udledning så meget som muligt. Alligevel bliver der dog 'klimasyndet' en smule, erkender hun.

- Den mobil, jeg taler i, er da en iPhone fra 2016, men den bliver så heller ikke udskiftet før, den ikke kan mere. Jeg er hverken hel vegetar eller veganer, men mit forbrug af kød og animalske produkter er faldet med cirka 90 procent.

Faktisk giver hun ikke meget for ordet klimasynder.

- Vi skal ikke bruge sådan nogle ord. Det giver ingen mening at sige til folk, at de synder. Det handler om at give folk viden om omfanget af klimakrisen, så de træffer beslutninger ud fra det grundlag. Derfor kan man godt stadig rejse, købe tøj og spise kød, man gør det bare med omtanke, forklarer Jennie Kaae Ferrara.

Flyindustrien er en af de helt store belastninger for klimaet. Et passagerfly med 300 passagerer, som flyver fra Paris til New York, udleder cirka samme mængde CO2, som 22 biler gør på et helt år.

Derfor har 191 lande i FN-regi også vedtaget, at netop CO2-udledningen fra fly ikke må overskride det niveau, det vil ligge på i 2020 fremadrettet, selvom eksperter anslår, at trafikken i denne transportsektor vil blive fordoblet frem mod 2030. 

Mette Frederiksen (S) kører rundt i sin røde valgbus, men hun tager den ikke hele vejen fra hjemmet nord for København til sin valgkreds i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Valg19 - 11. maj. 2019 - kl. 09:41 Flyvende klima-Mette nægter at tage toget

Se også: Klima på programmet: 1500 privatfly samlet

118 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere