Annonce:
Annonce:

Farligt arbejde på tage og stilladser giver mange bøder

Annonce:
Følg Samfund

Tømrere, murere og elektrikere, der falder ned fra stilladser, ned i huller eller falder over byggeaffald, er et omfattende sikkerhedsproblem på danske byggepladser. Det afslører de bøder, som gives til virksomheder for farlige forhold.

Avisen.dk har fået aktindsigt i alle bødeforelæg fra Arbejdstilsynet og landets politikredse fra 2013 til 2016. Aktindsigten omfatter 1.627 bødeforlæg. 939 af bøderne er givet inden for bygge og anlæg for at overtræde love om arbejdsmiljø.

En gennemgang viser, at ud af de 939 bøder fra byggeriet handler omkring to ud af tre om, at folk på byggepladser er i fare for at styrte ned eller er faldet ned.

Bøder er den højeste straf, som virksomheder kan få for sjusk med sikkerheden, og nogle af håndværkerne kommer alvorligt til skade, mens nogle få aldrig mere kommer hjem.

Annonce:

En af bøderne er givet, efter en ansat arbejde i 17 meters højde uden effektiv sikkerhed. Læs mere om den sag her:

Ulrik Spannow er arbejdsmiljøkonsulent i  BAT-Kartellet, som er fagbevægelsens paraplyorganisation inden for byggebranchen. Han genkender de store sikkerhedsproblemer med nedstyrtningsfare.

- Fald fra højden er det største arbejdsmiljø-problem, vi har inden for byggeriet. Nedstyrtning er det, der giver flest af de meget alvorlige ulykker, siger Ulrik Spannow til Avisen.dk.

Peter Kirkegaard, der er direktør i Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-Bus), der tager rundt i landet og rådgiver virksomheder i byggeriet i arbejdsmiljø og sikkerhed, mener, det er noget, der ikke virker.

- Jeg synes, det er bekymrende, at arbejde med risiko for fald fra højder er så stor en del af de bødeforlæg, der gives til virksomheder. Man kan med god grund sætte spørgsmålstegn ved, hvad der ikke virker i indsatsen, siger Peter Kirkegaard. 

Annonce:

Hos arbejdsgiverne inden for byggeriet mener man, at flere bærer ansvaret for de mange faldulykker. Det er så at sige ikke kun arbejdsgivernes skyld, selv om de ifølge lovgivningen bærer størstedelen af ansvaret for, at sikkerheden er i orden på byggepladserne, mener arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen. Men hun erkender de store problemer og er klar til en ny indsats for at rette op på forholdene.

- Inden for byggeriet sætter vi nu sammen med Arbejdstilsynet og fagbevægelsen gang i en proces med i højere grad at få afdækket, hvorfor specifikke ulykker sker. Og hvad man for eksempel kan ændre af arbejdsgange for at forebygge ulykker og nedslidning, siger hun til Avisen.dk.

Tal for ulykker viser også, at det er går den forkerte vej med arbejdsulykker i byggeriet. Tal, som Avisen.dk har fået fra Arbejdstilsynet, viser en stigning i ulykker fra 4.539 anmeldte ulykker i 2011 til 5.177 i 2016.

- Det er så fortvivlende og ærgerligt, at arbejdsmiljø-statistikkerne ikke ændrer sig inden for byggeriet, siger Peter Kirkegaard, der er direktør i Byggeriets Arbejdsmiljøbus.

Philip knuste ikke kun sin ankel, da han faldt. Hans fremtidsdrømme blev også knust. Læs hans historie her

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: