Farligt stof dræbte Prince: Kan ende med et hav af dødsfald

Et farligt smertestillende stof har formentlig krævet to danske ofre. Bliver stoffet først populært, vil folk dø som fluer, vurderer dansk ekspert

Det farlige stof akryl fentanyld der dræbte Prince, kan være på vej til det illegale danske marked.
Det farlige stof akryl fentanyld der dræbte Prince, kan være på vej til det illegale danske marked.
Følg Samfund

Morfin er intet til sammenligning med det stof, der i weekenden kan have dræbt to personer i Aalborg, og som tidligere på året kostede Prince livet.

Det smertestillende præparat akryl fentanyl har i mange år været kendt i hospitals-kredse, men nu ser det altså ud til, at stoffet også er i omløb på det illegale danske marked. Og det undrer Henrik Rindom, en af Danmarks førende eksperter i rusmidler.

- Det er første gang, jeg hører, at det rammer det illegale marked. Jeg ved, at der er mange narkomaner, som har prøvet at hive det ud af bestemte plastre, men ikke engang læger kan udskrive recept til det, så det undrer mig, hvor de har det fra, siger han.

Farligt stof i omløb: To personer omkommet

I Danmark kan den smertestillende medicin nemlig kun sælges til hospitalsapoteker, og da det er langt stærkere end almindelig morfin, virker det rigtig godt til patienter, som er døden nær. 

- Stoffet er cirka 100 gange kraftigere end morfin, og det er en fantastisk godt smertestillende præparat i meget små doser. Der skal ikke ret meget til, før man opnår en stor effekt, oplyser Henrik Rindom, der er psykiater og overlæge og tilknyttet Hvidovre Hospital og Stofrådgivningen i København.

Efterforskere bekræfter: Prince død af overdosis

Artiklen fortsætter under billedet...

Prince blev fundet død i en elevator i sit hjem i Minneapolis den 21. april. Han døde af en overdosis fentanyl, som han selv havde administreret. Foto: AP
Prince blev fundet død i en elevator i sit hjem i Minneapolis den 21. april. Han døde af en overdosis fentanyl, som han selv havde administreret. Foto: AP

Dø som fluer
Kommer medicinen først i de forkerte og utrænede hænder, kan det derfor have fatale følger, oplyser overlægen.

- Så kommer vi til at se et hav af dødsfald i særligt misbrugsmiljøet. Så vil folk dø som fluer.

I Sverige har det farlige akryl fentanyl allerede været involveret i en række dødsfald. Ifølge det svenske medie SVT er mindst 130 svenskere døde med fentanyl i blodet det forløbne år, og det svenske politi mistænker særligt en næsespray med det farlige stof i, som angiveligt er lovlig at købe online. Men også det undrer Henrik Rindom.

- De regler, som gælder i Danmark, gælder også i Sverige, siger han.

Prince døde af overdosis: Politiet jager recept-læge

Nordjyllands Politi skrev mandag i en pressemeddelelse, at det kunne have været heroin, som de to personer fra Aalborg havde taget, men de mistænker nu akryl fentanyl eller en kopivare af samme for at stå bag dødfaldene.

En obduktion skal endeligt bekræfte, at der er tale om akryl fentanyl.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.