Farligt vejr på vej til Danmark

Torsdag morgen bliver præget af isslag, og derfor advarer DMI mod farligt vejr. Det sjældne fænomen medfører stor risiko for uheld

Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Den vestlige del af Danmark bliver torsdag ramt isslag, der bliver betegnet som farligt vejr.

Det oplyser DMI til Ekstra Bladet.

- Vi har udsendt en varsel om farligt vejr fra torsdag morgen klokken 4. I dette tilfælde betyder isslag betyder, at der kommer lunere vejr ind fra vest, men kun i det højere luftlag. Nede på jorden er det stadig koldt, og når der så falder regn, så fryser det til is med det samme, siger vagtchef Mogens Rønnebæk til Ekstra Bladet.

Ifølge DMI bliver Syd- og Sønderjylland, Midt- og Vestjylland, Trekant området, Sydøstjylland, Silkeborg, Jammerbugt og Vesthimmerland ramt mellem 04.00 og 10.00, mens  Fyn, Djursland, Odder, Århus NV (Kronjylland), Aarhus, Samsø, Vendsyssel, Storaalborg, Læsø, Lolland, Kalundborg, Slagelse, Rebild og Mariagerfjord bliver ramt fra 09.00 til 14.00.

Lokalt er der endda risiko for, at forekomme let isslag på grund af underafkølet nedbør. 0,5-1,0 mm på 3 timer.

- Isslag medfører risiko for et stort antal uheld med personskade til følge. Færdsel, kørende såvel som gående, er forbundet med stor risiko for skade, skriver DMI.

Islag eller isslag?
Ifølge DMI er det vigtigt at skelne mellem islag og isslag, selv om de to ord lyder ord minder meget om hinanden. Men der er tale om to vidt forskellige situationer.

I dette tilfælde er der tale om det mere sjældne vejrfænomen isslag, der kan forekomme et par gange hver vinter.

- For at isslag kan dannes, stilles der store krav til atmosfærens sammensætning. Der skal være koldt ved jordoverfladen, og varm luft skal komme ind i de højere luftlag -ind over det kolde bundlag. Med denne lagdeling af luften kan regndråber fra det varme lag falde ned gennem et koldt lag sidst i faldet mod overfladen, skriver DMI i en artikel om forskellen på de to fænomener.

Islag dannes derimod, når vandet allerede ligger på overfladen, før det fryser til is. Det eneste der kræves for at islag kan dannes er altså vand på overfladen og overfladetemperaturer, der falder til under 0 grader.

112 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere