Fartbøde knuste Mohameds drøm om at blive dansker

En trafikforseelse har afskåret Mohamed Hagem fra at få dansk statsborgerskab

Mohamed Hagem, 21, fik afslag på at blive dansk statsborger, fordi han i 2013 fik en fartbøde på 3000 kroner. (Privatfoto)
Mohamed Hagem, 21, fik afslag på at blive dansk statsborger, fordi han i 2013 fik en fartbøde på 3000 kroner. (Privatfoto)

Han taler flydende dansk, er i gang med en uddannelse og har en uplettet straffeattest. Alligevel har Mohamed Hagem fra Odense fået afslag på sin ansøgning om at blive dansk statsborger.

I et brev fra Justitsministeriets udlændingeafdeling lyder begrundelsen for afslaget, at den 21-årige iraker har fået en fartbøde.

- Jeg er meget skuffet og synes, det er uretfærdigt. Jeg opfatter Danmark som mit hjemland. Det er her, jeg har min familie og min fremtid, siger Mohamed Hagem, der kom til Danmark som flygtning som niårig.

Fartbøden fik han i juli 2013, da han kom kørende ad Kertemindevej mod Odense og ifølge sin egen forklaring ikke fik sænket farten, inden han kom ind i en byzone.

Politiet registrerede, at han kørte med en hastighed på 73 km/t. i en 50 km/t.-zone, hvilket udløste en bøde på 3000 kroner.

Det betyder, at Mohamed Hagem er ramt af en treårig karantæne og derfor tidligst kan komme i betragtning til dansk statsborgerskab i juli 2016, fremgår det af brevet, som Ekstra Bladet har set.

Mohamed Hagem havde aldrig troet, at en fartbøde skulle give ham så store problemer med at få dansk pas.

- Jeg bestod indfødsretsprøven og føler mig meget dansk. Jeg kan ikke forstå, at denne bøde skal koste mig så meget, siger han med tydelig fynsk dialekt.

Mohamed Hagem kom til Danmark i 2002 med sine forældre og seks søskende. Familien slog sig ned i Svendborg, hvor han for første gang - fortæller han selv - kom i en rigtig skole.

- Jeg lærte hurtigt at skrive og læse dansk. Jeg fik mange kammerater og var glad for at være i Danmark, siger han og tilføjer, at han i det nye år planlægger at læse HG på Tietgen i Odense.

- Jeg vil gerne uddanne mig inden for handel og it. Mine forældre har opdraget mig til, at det er vigtigt at få en god uddannelse, siger Mohamed Hagem, der har til hensigt at ansøge om statsborgerskab påny, når karantænen på tre år er udløbet.

Justitsministeriet oplyser til Ekstra Bladet, at man ikke ønsker at kommentere direkte på Mohamed Hagems sag.

Men ifølge kommunikationsmedarbejder i Justitsministeriet, Tina Hansen, er en arbejdsgruppe i ministeriet i gang med at kigge på, om der bør træffes justeringer i behandlingen af sager, hvor netop en fartbøde kan resultere i et afslag på statsborgerskab.

Bødestraf og statsborgerskab

1) Bøder på 3000 kroner og derover (eller 20 dagbøder og derover for overtrædelse af straffeloven) er til hinder for optagelse på et lovforslag om indfødsrets meddelelse i 3 år fra gerningstidspunktet.

2) Bøder for spiritus- eller promillekørsel er uanset bødestørrelsen til hinder for optagelse på et lovforslag om indfødsrets meddelelse i 3 år fra gerningstidspunktet.

3) Bøder for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer er uanset bødestørrelsen til hinder for optagelse på et lovforslag om indfødsrets meddelelse i 4 år fra gerningstidspunktet.

4) Bøder for overtrædelse af straffelovens kapitel 12 og 13 er til hinder for optagelse på et lovforslag om indfødsrets meddelelse i 6 år fra gerningstidspunktet.

 Mohamed Hagem, 21, siger, at han føler sig mere dansk end irakisk. Han håber, at han kan få dansk pas i 2016. (Privatfoto)
Mohamed Hagem, 21, siger, at han føler sig mere dansk end irakisk. Han håber, at han kan få dansk pas i 2016. (Privatfoto)

Mener du, at det er i orden, at Mohamed Hagem får afslag på dansk statsborgerskab med den begrundelse, at han har fået en fartbøde på 3000 kroner?

0 kommentarer
Vis kommentarer