Fascinerende at se solen forsvinde

Janaki Lund Jensen er amatørastronom og planlægger fremtidige rejser lang tid i forvejen for at se solformørkelser

Janaki Lund Jensen fotograferet i Kina i 2008. Foto: Privat
Janaki Lund Jensen fotograferet i Kina i 2008. Foto: Privat
Følg Samfund

Kun to gange siden 1995 er Janaki Lund Jensen gået glip af en solformørkelse. Hun kom ikke til Sibirien i 1997 eller til Sydpolen i 2003.

- Jeg vil faktisk ønske, at jeg var begyndt at rejse efter formørkelserne meget før, for det er så fascinerende at stå i en skygge og se solen forsvinde i nogle minutter, siger 45-årige Janaki Lund Jensen fra København.

I dag, fredag, tager hun til Holland, hvorfra hun skal med en færge til Færøerne. Fredag 20. marts kommer der nemlig en solformørkelse mere, som vil være total på øerne nord for Skotland. I Danmark vil 80-85 procent af solen blive dækket.

Gået sport i det
Janaki Lund Jensen er amatørastronom og holder i sin fritid flere foredrag om solformørkelser.

- Man skal rejse meget langt for dem nogle gange, men jeg synes også, det er spændende at planlægge det hele op til. Vi kan jo ikke kontrollere vejret, og derfor synes jeg, det er spændende, siger Janaki Lund Jensen.

Janaki Lund Jensen er en af de yngste i verden, der har set så mange som hun.

- Der er jo gået sport i det nu. Det er aldrig det samme motiv, selvom nogle vil mene, at en solformørkelse er en solformørkelse. Solen er forskellig at se på hver gang, fordi det er forskellige steder, og det bliver aldrig det sammen, siger Janaki Lund Jensen.

Skrøner og myter
Ifølge gamle sagn dukker morderiske dyr og kaos op, når der er solformørkelse. Det kan diskuteres, om de myter er sande, men sikkert er det, at en solformørkelse ikke er farligere at kigge på end en normal sol.

- Det gør ondt at kigge direkte på solen, så det gør man jo aldrig - heller ikke under en solformørkelse. Uden filtre kan man heller ikke se noget som helst til formørkelsen, siger Ole J. Knudsen fra Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet.

Janaki Lund Jensen lader sig da heller ikke skræmme.

- Det specielle er, når den er total. Det bliver jo mørkt midt på dagen, og temperaturen falder pludseligt i løbet af nogle sekunder. Det er meget fascinerende, for kroppen vænner sig ikke til det, og på den måde får man lidt et kuldechok, siger Janaki Lund Jensen.

En dyr hobby
Solformørkelsen på Færøerne næste fredag bliver Janaki Lund Jensens 12. af slagsen.

- Og jeg har allerede planlagt den næste i Indonesien næste år. Jeg har en liste med de næste solformørkelser de næste 50 år i fremtiden, som jeg går slavisk igennem, når jeg planlægger, siger Janaki Lund Jensen.

Solformørkelse rammer landet: Pas på børnene

Og så kan man jo passende spørge, om solformørkelser virkelig er alle de dyre rejser værd.

- Ja, det er en dyr hobby, men det er en prioritering, og jeg kan spare op i god tid, fordi vi ved, hvornår de kommer. Det er jo en oplevelse for livet hver gang, og nogle gange er jeg tilknyttet som foredragsholder, så det bliver relativt billigere for mig at tage af sted.

- Men uanset hvad, så ville jeg tage med, siger Janaki Lund Jensen.

Hvis vejret er til det, kan man se den solformørkelsen delvist fra Danmark mellem klokken 9.40 og 11.58. Den vil være på sit højeste klokken 10.48, hvor 80 procent af solen vil være dækket. I Nordjylland kan man være heldig og se, at 85 procent af solen bliver dækket.

Fakta om solformørkelser i Danmark

  • En solformørkelse er det, du oplever, når jorden står i skyggen af Månen – hvor Månen bevæger sig ind foran Solen og dækker for solskiven.
  • Solformørkelsen kan være total eller partiel – dvs. delvis.
  • Ved total solformørkelse dækker Månen 100 procent af Solens areal. Øjeblikket varer typisk mellem to og fem minutter.
  • Ved partiel solformørkelse kan man se solen reduceret til en 'glad mund', og skyggespillet ændrer sig, så runde solpletter bliver til halvmåner. Det kan man f.eks. se på fortovet.
  • Solformørkelsen den 20. marts 2015 var partiel her i Danmark og total i et bælte over Nordatlanten og op til Nordpolen. Undervejs ramte den totale formørkelse Færøerne og Svalbard i Nordnorge.
  • Næste gang en delvis solformørkelse er synlig i Danmark bliver den 10. juni 2021. Her vil kun 25 procent af solens areal være dækket.
  • Næste gang en total solformørkelse er synlig i Danmark bliver den 25. maj 2142, klokken 10:04.
  • Den seneste totale formørkelse i Danmark var den 28. juli 1851, hvor Solen var totalt formørket i Nordjylland og Nordsjælland.
  • I nyere tid har der været flere partielle solformørkelser i Danmark. De dybeste skete 15. februar 1961, 11. august 1999 og 31. maj 2003. Den i 1999 dækkede også godt 80 procent set fra Danmark.

Kilde: Stellar Astrophysics Centre (SAC), Aarhus Universitet

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+