Fascinerende billeder: Fotograf tager røven på hvidhajer

Se hvordan fotografen lokker hvidhajerne ud af vandet her

Følg Samfund

En kæmpestor hvidhaj springer ud af vandet og fanger en sæl i et snuptag, og dermed har hajen fået sin morgenmad, skulle man tro.

'Sælen', som den lige har sat tænderne i, er dog ikke andet en dukke, som fotograf Mark van Coller på snedig vis har benyttet til at lokke hajen frem og fotografere den, mens den er i luften.

Den sydafrikanske fotograf brugte sommermånederne i 2013 og 2014 på at snyde hvidhajer ud for Sydafrikas kyst til at hoppe højt op i luften ved hjælp af sældukken, hvilket blandt andet resulterede i videoen, som du kan over artiklen.

Mark van Coller brugte to somre på hajprojektet, da det absolut ikke er nemt at fange hajerne på det helt rigtige tidspunkt.

- Vi filmede lige før og lige efter solopgang, da det er der hajerne jager mest. På det tidspunkt laver sælerne et godt silhuet i vandoverfladen som hajerne kan angribe, men vandet er stadig meget mørkt, hvilket gør det svært for sælerne at se hajerne. Det giver hajerne en stor fordel, forklarer Mark van Coller.

Hvis man vil fotografere hajer på den måde, handler det om at være knivskarp og yderst opmærksom. Ellers glipper man øjeblikket.

- Man vender sig om for at sige noget til en - og smash - så har du misset det. Den (hajen,red.) er alt for hurtig til, at man kan samle kameraet op og optage. Der er det allerede for sent, fortæller den sydafrikanske fotograf.

Se flere hajvideoer herunder:


I denne video fra den sydvestaustralske kyst har både haj og fiskere sat næsen op efter den samme laks.


Her taber en tigerhaj kampen mod en flok spækhuggere, og ender på menukortet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+