Fascinerende billeder: Kigger lige ind i hvepsebo

Der er frit udsyn til hvepseboet hjemme hos familien Frantzen, hvor ivrige hvepse har bygget et bo på et vindue

Det er let at følge med i hvepsenes arbejdet, som er klistret på et staldvindue hjemme hos familien Frantzen i Norge. Foto: Arvid Frantzen/Privat
Det er let at følge med i hvepsenes arbejdet, som er klistret på et staldvindue hjemme hos familien Frantzen i Norge. Foto: Arvid Frantzen/Privat

Det var lidt af et syn, der mødte norske Arvid Frantzen for nogle uger siden, da han gik ind i en stald på sin ejendom i Eiken i Vest-Agder.

På afstand kunne han se en lille klump på et af vinduerne. Da han nærmede sig, kunne han næsten ikke tro sine egne øjne.

- Der var et hvepsebo med en diameter på mellem fire og fem centimeter, siger han til norske Nrk.

Et hvepsebo i sig selv er ikke usædvanligt, men placeringen på vinduet gør det alligevel lidt specielt. Vinduet fungerer som væg i boet, og derfor kan Arvid og hans kone følge med i, hvad der foregår derinde.

- Man kan se dronningen tumle rundt, og hvordan de andre hvepse giver larverne mad. De er meget ihærdige, og det er meget fascinerende, fortæller Arvid Frantzen til Nrk.

Prikker til mega-hvepsebo: Så bryder helvede løs
Konen vil have den væk
Fascinationen forsvinder dog hurtigt, når man går ud i haven igen. Arvids kone er ikke så glad for hvepseboet, da det betyder, der er flere hvepse i haven. Men hvis hun vil af med det, så må hun selv fjerne det, lyder det fra Arvid, der har svært ved at tro på, at det sker.

I stedet har han sat lidt saft og syltetøj i nærheden af boet i håb om, at de vil holde sig der og ikke flyve rundt i haven.

Zoolog ved Agder naturmuseum og botaniske have Roar Solheim mener, at der skal lidt mere til for at holde hvepsene væk fra haven.

Eftersom hveps går efter insekter og fluer, som de kan made larverne med, anbefaler han, at man lægger kødrester fra for eksempel grill-mad ud.

Hvepseboet er der dog stadigvæk og har haft vokseværk, siden det blev opdaget. Nu er diameteren oppe på cirka 15 centimeter.

Klam hveps æder andre hvepse op indefra

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri