Fem afghanske tolke får ophold i Danmark

Flere afghanske tolke, der har været med i frontlinjen i Helmand-provinsen får nu ophold i Danmark.

Fem afghanske tolke, som er truet efter at have arbejdet for de danske styrker i Afghanistan, har fået opholdstilladelse i Danmark.

De afghanske tolke har tidligere fået indrejsetilladelse, så de kunne få deres sager behandlet i Danmark, oplyser Forsvarsministeriet.

Tolkene har været ansat i mere end 12 måneder og har arbejdet i frontlinjen for de danske soldater i Helmand. De har kunnet vælge mellem en lønpakke, en uddannelsespakke, at søge genbosætning i Storbritannien, eller at søge indrejsevisum til Danmark med henblik på at søge om asyl.

Også andre lokalt ansatte afghanere, som ikke har været i frontlinjen sammen med de danske styrker, har fået mulighed for at få hjælp.

Foto: Google Maps Krimi Kanon-fuld lastbil-chauffør pløjer gennem hæk

Ifølge Forsvarsministeriet har tre tolke eller på anden vis lokalt ansatte afghanere fået tilbud om at blive indstillet til indrejsevisum med henblik på at søge om asyl i Danmark, fordi de skønnes at være i fare efter at have arbejdet for de danske styrker.

Også to afghanere, som har været ansat af Udenrigsministeriet i Afghanistan, har fået meddelt visum og er kommet til Danmark med henblik på asylbehandling. Deres sager er dog endnu ikke afgjort.

Dermed tyder meget på, at samlet mindst 10 afghanere vil få opholdstilladelse i Danmark. Mange af de lokalt ansatte afghanere kommer dog ikke til Danmark.

Vladimir Putin er Ruslands præsident (Foto: AP) Politik Ruslandkender: Putin lukker al diskussion om Krim

I alt 99 sager er behandlet af den tværministerielle task force for tolke og andre lokalt ansatte i Afghanistan. Her er 42 personers ansøgninger blevet afvist.

Det kan eksempelvis være sket, fordi den pågældende ikke har arbejdet for de danske styrker, men måske for andre vestlige lande i Afghanistan.

De øvrige har typisk søgt ophold i Storbritannien, som formelt var arbejdsgiver også for de danske tolke, eller også har de fået penge til at flytte til at mere sikkert sted i Afghanistan.