Fem nye danske kampfly lander aldrig i Danmark

Fem af 27 nye danske kampfly kommer aldrig til Danmark

Fem af 27 nye danske kampfly kommer aldrig til Danmark, skriver Jyllands-Posten. (PR foto)
Fem af 27 nye danske kampfly kommer aldrig til Danmark, skriver Jyllands-Posten. (PR foto)

Ifølge regeringen skal Danmark have 27 nye kampfly. Men i virkeligheden er tallet betydeligt lavere; nemlig 22. Det skriver Jyllands-Posten.

Fem af de nye F35 Joint Strike Fighter-kampfly, som regeringen vil købe for ca. 20 mia. kr., skal stå permanent i USA, hvor Danmark og en række andre lande skal bruge de danske fly til pilottræning.

Budgettet for indkøb af Danmarks nye kampfly er urealistisk, mener de konservative. (Foto: Martin Lehmann) Dansk politik Konservative undsiger Løkkes finansiering af nye kampfly

Det fremgår af en rapport, som et regeringsudvalg har lavet som en del af grundlaget for valget af Danmarks nye kampfly. Heri fremgår det, at Danmark permanent skulle sende seks fly til ITC-træningscenteret på Luke Air Force Base i Arizona. Men i slutspurten blev tallet nedbragt til fem, da regeringen reducerede antallet af kampfly.

Både regeringen og flere forsvarsforligspartier bekræfter, at fem af de nye kampfly produceret af amerikanske Lockheed Martin aldrig kommer til Danmark, og det er et stort problem, mener den konservative forsvarsordfører, Rasmus Jarlov.

Det norske forsvar forventer at skulle bruge næsten to milliarder kroner mere per F-35-fly end det danske. (Foto: Lockheed Martin) Dansk politik Stor prismystik: Norske F-35-fly dobbelt så dyre som danske

- Det siger sig selv, at vi ikke kan gøre det samme med kun 22 operative fly, som vi kan i dag, siger Jarlov, der mener, at det er på tide, at regeringen fremlægger fakta, som de er.

I en mail til Jyllands-Posten bekræfter Forsvarsministeriet, at 'der planlægges placeret fem danske F35-fly i USA', og at Folketingets Forsvarsudvalg er blevet informeret om dette. Ministeriet oplyser tillige, at det er en del af betingelserne for F35-partnerskabet, 'at hvert partnerland, herunder Danmark, selv skal stille et antal fly til rådighed ved uddannelsesfaciliteten'.

Forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) ser ingen problemer i, at fem fly skal trækkes fra, fordi regeringens kampflykontor har lavet en samlet beregning, der viser, at det bedst kan betale sig at lade piloterne træne i USA.

Samfund Hollændere får snigpremiere på F-35-kampfly

De nye tal kommer frem, samtidig med at partierne forhandler om, hvor mange nye kampfly Danmark skal købe. Amerikanske Boeing, som fik vraget sit Super Hornet-fly i konkurrencen, oplyser, at ingen af dets kampfly ville skulle placeres i USA.

Europæiske Airbus, der også fik fravalgt sit Eurofighter-fly, siger, at dets løsning vil binde to fly til træning. De kan placeres i Danmark, Tyskland eller England.

- Under alle omstændigheder vil flyene i udlandet befinde sig mindre end én times flyvetid fra Danmark, siger Lars Illum Jørgensen, Eurofighters danske salgsdirektør til Jyllands-Posten.

Boeings Super Hornet kan flyve 9500 timer, hvis det sendes af sted fra lan Politik Så skal lommeregneren frem: Kampfly-beregninger skal laves om

33 kommentarer
Vis kommentarer