Fem skarpe til regionerne om antidepressiver

De mange antidepressiver til børn og unge er en trist kendsgerning, mener udvalgsformand i Danske Regioner

Formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner Charlotte Fischer (R) mener, at der hurtigt skal findes en løsning på, at de fleste recepter på antidepressiv medicin til børn og unge udskrives af praktiserende læger.

Det viser en undersøgelse fra Syddansk Universitet, og det er i strid med Sundhedsstyrelsens retningslinjer. De siger, at skal det være er en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, der vurderer, om et barn eller ung under 18 år skal behandles med medicin for en psykisk lidelse.

Spørgsmål: Formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, siger, at der er mangel på steder at henvise de unge til. Hvad siger du det til?

- Det bliver vi nødt til at tage til os og finde nogle løsninger på. Børn og unge er topprioritet, og vi må finde ud af knække koden på det her område.

- Børn og unge, som får antidepressiv medicin, skal jo også behandles med en anden indsats, og det bliver vi nødt til at finde ud af, hvordan det sker. Det er selvfølgelig også et pengespørgsmål. Men de her tal er alvorlige.

Spørgsmål: Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger, at ventetiden til børne- og ungdomspsykiatrien har været for lang, men at det går fremad nu. Er de lange ventetider grunden til, at vi ser så mange børn og unge, der måske slet ikke skulle behandles med antidepressiver?

- Det kan jeg ikke udelukke. Men desværre, tror jeg, at det stikker dybere end det. Mange af disse børn og unge er måske ikke nødvendigvis psykotiske, men mistrives og derfor ved man ikke rigtig, hvordan man skal hjælpe dem.

- Så at få skåret i ventelisterne, er jeg ikke sikker på, nødvendigvis løser det. Men vi bliver nødt til at se på, om medicin er den rigtige løsning.

Spørgsmål: Hvad vil I i regionerne gøre lige nu og her?

- Jeg vil tage det op til drøftelse i regionsrådet så hurtigt som muligt. Det er en kompleks problemstilling. Jeg mener også, at vi bliver nødt til at samarbejde med kommunerne om det her, for det handler også om børnenes trivsel ude i kommunerne.

- Vi bliver nødt til at forebygge, at så mange børn og unge ender et sted, som vi kunne have forebygget. Det er selvfølgelig ikke alle børn og unge, man kan gøre det med. Men jeg er sikker på, at vi kunne blive bedre til at forebygge den her udvikling.

Spørgsmål: Hvornår kan børnene og de unge forvente, der sker noget?

- Der er nogle ting, man relativt hurtigt kan gøre noget ved. For eksempel at sikre at der kommer speciallæger ind over udskrivningen af medicin. Regionerne har sammen med lægerne ansvaret for at sikre, at det er uddannede læger, der udskriver medicinen.

- Men at løse problemerne på et dybere plan kræver, at vi sætter os sammen flere parter. Den her problemstilling ligger også hos Kommunernes Landsforening. Både i forhold til forebyggelse og behandling. Men der er ingen snuptagsløsninger

Spørgsmål: Hvordan sikrer man, at der kommer speciallæger ind over i de situationer, hvor praktiserende læger måske føler sig presset på grund af et barn, der har det dårligt, og forældre der presser på?

- Vi må tale med speciallægerne og de praktiserende læger om det. Er det et flaskehalsproblem? Handler det om, at det er et præparat som er velkendt og derfor bare bliver fornyet? Det, der i hvert fald er vigtigt, er, at det er en uddannet læge, der udskriver medicinen.

4 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere