Femårig fløj ud af Tivoli-karrusel: Sikkerhedsfolk i 'dybt problematisk' dobbeltrolle

En femårig dreng fløj ud af en forlystelse i Tivoli og kvæstede en tilfældigt forbipasserende. Sikkerhedsorganet, der kontrollerede forlystelsen før ulykken, kontrollerede efterfølgende sig selv. Dybt problematisk, lyder kritikken

I Tivoli kører Nautilus lystigt videre, mens Mette Lemahieu hverdag skal gå med følgevirkningerne fra ulykken. Video og redigering: Stine Tidsvilde
Følg Samfund

Ved du noget om sagen? Skriv direkte til journalisten bag her.

I oktober 2015 fik 40-årige Mette Lemahieu en kun femårig hollandsk dreng i hovedet, da hun var på besøg i Tivoli sammen med sin familie.

Den 5-årige dreng befandt sig i forlystelsen Nautilus sammen med sin mor, da han fløj ud af forlystelsen fra flere meters højde.

Efter ulykken blev Tivoli og forlystelsen Nautilus frikendt for fejl og mangler, af firmaet Force Technology.

I den efterfølgende inspektionsrapport skriver Force Technology derfor, at 'Forlystelsen forventes ikke at udgøre en risiko for publikum eller personalet der betjener det'.

Uddrag fra inspektionsrapporten fra Force Technology dagen efter ulykken Foto: Ekstra Bladet
Uddrag fra inspektionsrapporten fra Force Technology dagen efter ulykken Foto: Ekstra Bladet

Mette blev hjerneskadet i Tivoli: Fik et chok, da hun besøgte forlystelsen igen

Godkendte selv forlystelsen
Nu viser det sig, at det også var Force Technology, der forud for ulykken godkendte forlystelsen sammen med de omtalte sikkerhedsseler.

Det viser tilsynsbogen for forlystelsen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af. Den viser, at sikkerhedsfirmaet syv måneder forinden havde godkendt forlystelsen.

Her lød det, at karrusellen 'ikke frembyder fare for publikum eller for det personale, der skal betjene det.'

Uddrag fra tilsynsbogen, hvor Force Technology godkender forlystelsen, der 'ikke frembyder fare for publikum eller for det personale, der skal betjene det'.
Uddrag fra tilsynsbogen, hvor Force Technology godkender forlystelsen, der 'ikke frembyder fare for publikum eller for det personale, der skal betjene det'.

Professor: Ville aldrig gå i det offentlige
I følge professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, Bent Greve, er det opsigtsvækkende, at Force Technology både har stået for sikkerhedsgodkendelsen af forlystelsen før ulykken og inspektionen efter.

Han påpeger, at man ikke nogen andre steder i den offentlige forvaltning ville acceptere, at man kontrollerede sig selv.

- Fra mit perspektiv, mangler der en armslængde i denne sag. Man skal ikke bedømme sig selv. Det giver en risiko for, at man kommer frem til en konklusion, der er farvet af, at man har en egen interesse i, hvordan konklusionen skal være, lyder det fra professor Bent Greve og tilføjer:

- Man skal ikke bedømme sig selv. Det er som at få ulven til at vogte får. Det er dybt problematisk.

Professoren mener, at det i forbindelse med ulykken i Tivoli, burde have været en uvildig ekspert, der havde undersøgt forlystelsen.

Mette frygter det kun er et spørgsmål om tid, før et barn igen ryger ud af forlystelsen Foto: Stine Tidsvilde
Mette frygter det kun er et spørgsmål om tid, før et barn igen ryger ud af forlystelsen Foto: Stine Tidsvilde

Sikkerhedskonsulent: Intet var ændret
Hos Force Technology kan man godt se, at det for udefrastående ser underligt ud, at kontrolorganet både undersøgte forlystelsen før og efter ulykken.

Men beslutningen om at lade Force Technology stå for inspektionen efter Mette Lemahieu fik den 5-årige dreng i hovedet, blev taget på baggrund af politiets afhøringer, forklarer driftsleder Jens Dahlslund til Ekstra Bladet.

- Vi får et opkald fra politiet om ulykken. Politiet oplyser, at det var deres opfattelse at drengen selv hoppede ud. Normalt kan vi ikke undersøge os selv. Men politiets konklusion betyder, at vi selv kunne lave undersøgelsen, siger Jens Dahlslund fra Force Technology til Ekstra Bladet.

- Hvis der var tale om en teknisk fejl som vi kunne have overset, skulle vi ikke selv undersøge det igen.

- Hvorfor er det ikke en teknisk fejl, han overhovedet kan rejse sig op?

- Der ligger nogle regelsæt og det er de regler, vi følger. Reglerne gælder som udgangspunkt for det tidspunkt, forlystelsen er produceret. Hvis der ikke sker stramning af reglerne fra myndighedernes side, er det en individuel vurdering om, hvorvidt der skal opdateres på forlystelsen. Det er ikke sket i denne sag, siger Jens Dahlslund.

Bag om historien

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få udleveret rapporten Force Technology udarbejdede i forbindelse med ulykken.

Force Technology afviser at udlevere rapporten og henviser til, at kun Tivoli kan udlevere den til offentligheden og dermed Ekstra Bladet.

Modsat skriver Tivoli i flere emails, at rapporten skal udleveres fra Force Technology.

Ekstra Bladet har desuden søgt aktindsigt i Københavns Politis afhøringer og undersøgelser i kølvandet på ulykken.

Københavns Politi har afslået at give aktindsigt i dokumenterne 'af hensyn til de enkeltpersoner, der måtte blive omtalt', lyder det i afgørelsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind