Annonce:
Annonce:

Feministen Linse

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og medie-debatten efter i sømmene

Det er nok lettere for Linse Kessler end for så mange andre at stå op mod afpresserne, men derfor skal hun alligevel have respekt for at gå forrest. Foto; Tariq Mikkel Khan
Det er nok lettere for Linse Kessler end for så mange andre at stå op mod afpresserne, men derfor skal hun alligevel have respekt for at gå forrest. Foto; Tariq Mikkel Khan
Annonce:
Følg Samfund

Jeg tænker tit på, hvor vildt det er, at kvinder i Danmark kun har haft stemmeret siden 1915. Ikke ret meget mere end 100 år. Min mormor oplevede, hvad det ville sige IKKE at have stemmeret. Og min mor blev født blot 11 år efter, at kvinder blev demokratisk ligestillet med mænd.

Det kom ikke af sig selv. Der er altid nogle, der går forrest.

F.eks. blev en vis Nielsine Nielsen inspireret af en avisartikel om kvindelige læger i Amerika. Hun sendte i 1874 en ansøgning til Kirke- og Undervisningsministeriet for at få dispensation til, at hun som kvinde kunne blive indskrevet på medicinstudiet på Københavns Universitet.

Man kan læse om hende i forfatter og journalist Pia Fris Laneths fine bog '1915 - da kvinder og tyende blev borgere'. Her beretter Laneth om, hvordan én ung kvindes drøm om at blive læge afstedkom, at danske kvinder generelt kunne blive uddannet.

Annonce:

En anden ung kvindes mareridt har i vor tid sat nye standarder for kvindelig slagkraft. (Eller tilbageslagkraft, om man vil).

Emma Holtens mail blev hacket i 2011, og adgangskoden blev ændret. Pludselig lå der nøgenbilleder af hende på nettet, frit tilgængelige for alle. Billeder, hun som teenager havde taget af sig selv og sendt til en kæreste.

Hævnporno kalder man den slags. Emma Holten har fortalt, hvordan hun den dag alene modtog hundredvis af mails fra drenge og mænd.

- Nogle af dem er hånlige: 'Nu er dit liv ødelagt.' Nogle af dem er mere truende: 'Nu har jeg de her billeder, og jeg vil gerne have andre ting af dig.' Og så kan jeg bare se en lang samtaletråd med nøgenbilleder af mig, fra da jeg var 17, hvor de diskuterer, hvorvidt de gerne vil knalde mig, siger Emma Holten i dokumentaren 'Skam dig, Emma'.

Flere år senere kom hendes modangreb. Hun lod sig fotografere uden tøj og offentliggjorde selv billederne. Hun gav sit samtykke til, at billederne blev delt. Dermed genvandt hun magten over egen krop.

Annonce:

Holten er i dag feministisk frontløber og efterspurgt foredragsholder herhjemme og i udlandet.

I hendes kølvand kom Nikita Klæstrup, Louise Kjølstrup og Ekaterina Krarup Andersen, også kendt som Girlsquad eller fjerde bølge-feministerne. De kører den helt ud, når det handler om magten over egen krop. Trioen spiller et meget dygtigt mediespil ved at blotte sig, når det passer dem, hvor det passer dem. De har forstået nøjagtigt, hvordan den digitale tidsalder skal tackles, hvis man skal have magt over den.

I denne uge afslørede Ekstra Bladet, hvordan skruppelløse hackere afpresser kvinder, der har fået foretaget skønhedsoperationer på en klinik i Litauen. Der skulle betales ved kasse et, ellers ville intime billeder og journaler blive lagt på nettet.

Adskillige modige kvinder stod trodsigt frem i vores avis og gav forbryderne fingeren. Vis dog bare de billeder, vi er ligeglade, lød det.

Annonce:

Linse Kessler er en af dem, og selvfølgelig er det nemmere for hende end for mere blufærdige og sky kvinder at gå i medierne med bare bryster. Hun har gjort det før og er åben om sine plastikkirurgiske indgreb. Alligevel skal hun have respekt for det.

Jeg ved ikke, om Linse kalder sig selv feminist, men i denne uge optrådte hun som en.

Der er altid nogle, der går forrest, og der skal altid være nogle, der følger trop.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: