Annonce:
Annonce:

Fest trods fattigdom: Flere forældre søger om hjælp til konfirmationen

Mange har ikke råd til at tøj, gaver og fest for deres børn og søger hjælp

Arkivfoto: Polfoto
Arkivfoto: Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Det er snart højsæson for konfirmationer, men for mange forældre er det slet ingen rar tid. For de har hverken råd til fest eller tøj til deres teenagere, som står for at skulle konfirmeres. 

Derfor søger flere om støtte, lyder meldingerne fra tre hjælpeorganisationer.

Det gælder blandt andet Børnesagens Fællesråd, der uddeler konfirmations-stipendiater til enlige forsørgere.

Læs også: Flere skilsmissebørn aflyser konfirmationen

Sidste år fik organisationen 92 ansøgninger. I år er der kommet omkring 201 ansøgninger, der ligger indenfor kriterierne for at få hjælp.

- Fælles for ansøgerne er, at det er familier med massive helbredsproblematikker, der betyder, at man er langvarigt væk fra arbejdsmarkedet, siger René Skau Björnsson, formand for Børnesagens Fællesråd

Annonce:

Kravet for at få hjælp fra Børnesagens Fællesråd er, at hver person i familien har under 2.000 kroner til overs, når de faste udgifter er betalt. Men at dømme efter ansøgningerne har rigtig mange under 1.000 kroner per person.

Læs også: Konfirmander er en milliardforretning

- Det er meget lidt, når det skal dække mad, tøj, sko og også markering af mærkedage son konfirmationer, siger René Skau Björnsson.

Kok forærer festmad væk
Sidste år uddelte organisationen 179.000 kroner, som blev fordelt blandt 74 ansøgere. I år håber Børnesagens Fællesråd at kunne skaffe op til 300.000 fra private sponsorer. Men der bliver ikke nok til alle de 201 ansøgere.

Læs også: Gavmild kromutter gav fattig dreng megafest

Behovet for hjælp mærkes også hos Børn og Unges Mærkesager, der er stiftet af kokken Camilla Jehner Baake for at sikre, at konfirmander i udsatte familier også får festmad på den store dag.

Frem til 1. marts kan man søge om gratis at få tre retter mad til op til 25 personer til konfirmationsfesten.

Annonce:

Men allerede nu har hun fået dobbelt så mange ansøgninger som sidste år på i alt omkring 800 kuverter mad.

- Vi ved ikke endnu, hvor mange vi kan lave mad til. Vi samler stadig penge ind, og så har vi en aftale med AB Catering om at købe råvarer til en meget favorabel pris, siger Camilla Jehner Baake.

Læs også: Så meget spenderer vi på konfirmationsfesten

Det er tredje år, Børn og Unges Mærkesager uddeler festmad, og idéen opstod oprindeligt, da Camilla Jehner Baake talte med en kokkekollega.

- Konfirmationer har nærmest udviklet sig til minibryllupper med limousinekørsel. Men samtidig sidder der nogle familier og tænker, at hvis ingen hjælper, så bliver den konfirmationsfest 'dig og mig og en bakke leverpostej'. Og så kom vi til at tale om, at maden, den kan vi da hjælpe med, siger Camilla Jehner Baake

Annonce:

Hun låner et restaurationskøkken, hvor hun og venner og familie bruger en weekend på at lave al maden og fryse det ned i portioner. Så kan modtagerne selv tø det op og anrette det på dagen.

Tidligere er maden blevet bragt ud, men fordi Camilla Jehner Baake nu er på SU, kan hun ikke betale for at bringe det til døren og for udgifterne til Brobizz. Derfor skal maden samles op et af fem steder i landet, og det koster 150 kroner at få det på Sjælland.

Man kan donere penge eller ansøge om festmad her.

Formidler brugt konfirmationstøj
Et andet privat tiltag har fået medvind på kort tid. Rene Husted Vahl startede Tøjhjælp til Konfirmationen på Facebook for en uge siden og har uden at gøre andet fået omkring 700 likes og over 100 personlige beskeder med tilbud om hjælp.

Annonce:

Rene Husted Vahl har de seneste år kørt Julehjælpen.dk, der skaber kontakt mellem økonomisk trængte børnefamilier og folk, der har brugt legetøj eller tøj til overs eller gerne vil forære julemad væk. I år blev der skaffet hjælp til 11.300 børn.

Idéen til konfirmationshjælpen opstod, fordi nogle af brugerne på julehjælpen.dk selv begyndte at tilbyde brugt konfirmationstøj.

- Jeg ved fra Julehjælpen, at der er rigtig mange, der ikke har til dagen og vejen, og så tænkte jeg, at der måske var et behov op til konfirmationerne. Der hænger jo mange sæt konfirmationstøj, der kun er brugt én gang. Men så er det gået helt amok, og jeg har også fået henvendelser om serveringshjælp, madlavning og klipninger, siger Rene Husted Vahl.

Han lægger tilbuddene ud på Facebooksiden med givernes mailadresser, og så kan man selv kontakte dem. 

- Jeg har allerede fået en del beskeder om, at det er gået godt, og nogen har hentet tøjet, og de er glade, siger Rene Husted Vahl.

Læs også: Enlige forældre kan få hjælp til børnenes konfirmation

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce:
Annonce: