Annonce:
Annonce:

FH's fungerende formand: 'Det kommer til at fylde'

Arbejdernes internationale kampdag 1. maj har fået en kaotisk optakt med Lizette Risgaards afgang som FH-boss

Morten Skov Christiansen er fungerende formand i FH efter Lizette Risgaards afgang. Her ses han fredag, dagen efter at historier om Lizette Risgaards upassende adfærd blev bragt i diverse medier. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Morten Skov Christiansen er fungerende formand i FH efter Lizette Risgaards afgang. Her ses han fredag, dagen efter at historier om Lizette Risgaards upassende adfærd blev bragt i diverse medier. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Det er helt naturligt, at sagen om Lizette Risgaard upassende adfærd og dertilhørende exit som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) vil fylde meget 1. maj på arbejdernes internationale kampdag.

Det skriver FH's fungerende formand, Morten Skov Christiansen, på Facebook søndag eftermiddag.

- I morgen er det 1. maj, årets vigtigste dag for fagbevægelsen. Det bliver selvsagt med blandede følelser, at jeg holder mine taler, men jeg glæder mig til at komme rundt i landet, møde jer alle og mærke fællesskabet.

- Jeg ved godt, at sagerne fra de seneste dage kommer til at fylde meget, og at mange vil have brug for at tale om alt det, der er sket.

- Det synes jeg, der skal være plads til. Men jeg håber også, vi kan få tid til at tale politik og diskutere de vigtige udfordringer, der venter lønmodtagerne de kommende år, skriver Morten Skov Christiansen.

Annonce:

Søndag morgen meddelte Lizette Risgaard, at hun træder tilbage som FH-formand efter sager om upassende adfærd, hvor en række mænd har følt sig forulempet af den nu tidligere fagboss.

Lizette Risgaard meldte søndag ud, at hun stopper som formand for FH og langede i samme ombæring ud efter dem, der fældede hende. Det virker som en ansvarsfraskrivelse, lyder det fra formanden for HK, Anja C. Jensen

HK-formand om Risgaard-udmelding: Fralægger sig ansvaret

- Her til morgen trak Lizette Risgaard sig som formand for FH. Det betyder, at jeg nu er fungerende formand, indtil en ny formand er valgt på en ekstraordinær kongres.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg personligt er meget berørt af hele situationen, men jeg har stor respekt for Lizettes beslutning. Det er efter min opfattelse den rigtige beslutning, hun har truffet.

- Jeg har forståelse for, at rigtig mange - herunder også journalister og medier - gerne vil tale med mig og stille spørgsmål. Jeg skal nok stille op og svare, men nu har jeg i første omgang brug for at danne mig et overblik efter nogle kaotiske dage, skriver han.

Annonce:

Morten Skov Christiansen skriver, at forretningsudvalget i FH mødes tirsdag for at drøfte det videre forløb med den eksterne advokatundersøgelse, som skal undersøge sagerne - og eventuelle flere sager - om Lizette Risgaards adfærd.

I den forbindelse opfordrer han til følgende:

- Har man oplevet nogen form for krænkende adfærd, skal man melde det ind i FH's whistleblowerordning, som håndteres af et eksternt advokatkontor.

Morten Skov Christiansen har været yderst tavs, efter at historien om Lizette Risgaards upassende adfærd blev beskrevet i Ekstra Bladet og Berlingske torsdag aften.

Han har kun svaret på spørgsmål fra medierne fredag. Her blev han blandt andet spurgt ind til, om han havde kendskab til sagerne, inden de blev afdækket i medierne.

- Jeg er aldrig blevet kontakt af nogen eller har kendskab til de konkrete sager, sagde han blandt andet.

På spørgsmålet om, hvorvidt Morten Skov Christiansen havde hørt rygter om, at Lizette Risgaard havde taget på folk, svarede han:

- Jeg er sendt i byen her for at fortælle, hvad forretningsudvalget har drøftet. Og til det konkrete spørgsmål kan jeg sige: Jeg er ikke blevet kontaktet omkring nogle konkrete episoder.

OVERBLIK: Forbund bakker op om Risgaards formandsstop

Det var den rigtige beslutning, at Lizette Risgaard søndag morgen meddelte sin afgang fra formandsposten i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Sådan lyder konklusionen fra en række forbund under FH.

Få et overblik her:

* Anja C. Jensen, formand for HK:

- Det her er en skæbnestund for vores fælles fagbevægelse. Men der er ingen over, ingen under fællesskabet. Derfor er det den rigtige beslutning, at Lizette Risgaard trækker sig.

- Jeg er ked af, at hun i sidste ende blev magtblind for egen adfærd. Men det er bare ikke det, det handler om. Det handler om at passe på dem, der haft modet til at tale magten imod.

* Elisa Rimpler, formand for Bupl:

- På grund af de handlinger, som er beskrevet, var tilliden til Lizette Risgaard som formand for FH ikke længere til stede. Derfor er det den rigtige beslutning.

* Charlotte Hougaard, landsformand i Forsikringsforbundet:

- Med de forhold, som vi fået beskrevet, har vi i Forsikringsforbundet svært ved at se, at Lizette Risgaard på en troværdig måde kunne fortsætte som formand for FH. Vi mener derfor, at det er den rigtige beslutning, at Lizette Risgaard har valgt at trække sig.

- Vi har en klar holdning i Forsikringsforbundet til, at vi ikke accepterer krænkende adfærd. Vi ønsker fortsat at få gennemført en advokatundersøgelse af sagen, så vi får den grundigt belyst.

* Mona Striib, forbundsformand i FOA:

- Det er en rigtig beslutning, at Lizette trækker sig som formand. Som forløbet har været, kan troværdigheden ikke genvindes.

- Vi skal naturligvis stadig have en advokatundersøgelse af sagen, så vi får fuld klarhed over, hvad der er sket, og om der har været et systemsvigt.

* Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd:

- Jeg ser Lizettes afgang som nødvendig, sådan som situationen har udviklet sig hen over de seneste par døgn. FH's troværdighed er sat på spil på grund formandens adfærd, og derfor er det den eneste vej, at hun trækker sig.

- Jeg vil gerne appellere til alle i fagbevægelsen og opfordre til sammenhold. Vi har brug for et stærkt fællesskab nu og i fremtiden.

* Henrik W. Petersen, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet:

- Med baggrund i de diskussioner, vi har haft i FH's forretningsudvalg, og de udmeldinger, der har været i pressen, mener jeg, at det er den rigtige beslutning, Lizette har truffet.

Kilder: Pressemeddelelser og udtalelser fra forbundene.

OVERBLIK: Her er sagerne som fældede Lizette Risgaard

Søndag morgen meddelte Lizette Risgaard, at hun stopper som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Det sker, få dage efter at otte mænd i Ekstra Bladet og Berlingske anklagede Lizette Risgaard for grænseoverskridende adfærd. Lizette Risgaard har undskyldt, hvis nogen har følt sig krænket af hende.

Her kan du blive klogere på nogle af anklagerne:

* Flere af mændene, som står frem, har været ansat i FH, mens episoderne fandt sted. De fortæller om episoder i festlige lag, men også i forbindelse med arbejdet.

* Ekstra Bladet og Berlingske har kendskab til ti episoder. Mændene optræder anonymt.

* En mand oplevede under en julefrokost i 2016, at han blev mødt med en 'tydeligt irriteret attitude' fra Lizette Risgaard, fordi han ikke ville danse tæt. Ved Lønmodtagernes Topmøde i 2021 siger manden, at han blev 'klappet i røven' tre gange, da de to krammede.

* En anden mand fortæller om en episode i forbindelse med folketingsvalget i 2019. Under en sang rykkede Lizette Risgaard ifølge manden sin hånd længere og længere ned ad hans ryg, indtil hånden endte på mandens numse.

* En tredje mand fortæller om en episode under coronakrisen, hvor han mødte ind til et næsten mennesketomt kontor. Her mødte han Lizette Risgaard. De hilste på hinanden, og ifølge manden strøg hun ham langt ned ad ryggen. Ikke helt ned til numsen, men tæt nok på til at han følte sig utilpas.

* En fjerde mand beretter om en episode ved et fagligt arrangement i 2018. Han mærkede på et tidspunkt Lizette Risgaards hånd bagi.

* En femte mand har oplevet en episode under Folkemødet i 2019. Under en fællessang mærkede manden Lizette Risgaards hånd bagpå, hvorefter den gled længere og længere ned og endte på mandens numse. Ifølge manden var hånden placeret der i flere minutter. Til et andet arrangement i 2021 oplevede samme mand at blive gramset på.

* Derudover har medierne talt med tre andre mænd, som fortæller om lignende episoder.

Kilder: Ekstra Bladet og Berlingske.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce: