Fik allergi på jobbet - og blev fyret

Region Syddanmark opsagde allergiramt ansat. Det har udløst erstatning

(Arkivfoto: Polfoto)
(Arkivfoto: Polfoto)

Det koster Region Syddanmark 145.000 kroner, at regionen valgte at opsige en allergiramt ansat, social- og sundhedsassistent Lene Laursen, i stedet for at fastholde hende i arbejde, skriver Fagbladet FOA.

Det fremgår af et forlig, som FOA Esbjerg og Region Syddanmark har indgået om fyringen, som FOA mener er i strid med ligebehandlingsloven.

80 gange dagligt brugte Lene Laursen sine arbejdsnøgler til at låse døre op og i på den psykiatriske afdeling i Vejle, hvor hun var ansat. Den hyppige kontakt med nøglerne udløste i 2013 en nikkelallergi, som i februar 2014 blev så voldsom, at hun måtte sygemeldes.

- Efter fjorten dages sygemelding foreslog jeg at skifte til nattevagt eller gå ned i tid, så jeg ikke skulle bruge nøglerne så ofte, men det afviste min leder, fortæller Lene Laursen til fagbladet.

Herefter undersøgte hun selv, om nøglerne kunne laves i et andet materiale uden nikkel, da en læge havde fastslået, at det ville afhjælpe symptomerne. Ifølge sagens akter afviste lederen det forslag med begrundelsen, at det ikke alene kunne bringe Lene Laursen tilbage i arbejde på almindelige vilkår. Herefter blev hun afskediget på grund af sygefravær.

Kendt modebutik får høvl af fagforening: Nogle skidte knægte

Jurist i FOA Esbjerg Lene Gorzelak er tilfreds med forliget.

- Det var helt tydeligt fra starten, at arbejdsgiveren ikke ville udskifte nøglerne. Denne sag er et generelt billede på det, vi ser for tiden: At det bliver sværere for ansatte, der ikke er 100 procent fit for fight, at blive i arbejde. Derfor er det fuldt ud på plads med erstatningen til Lene Laursen, selvom det jo ikke bringer hende tilbage i job, siger hun.

Region Syddanmark ønsker ikke at medvirke i et interview, men har sendt en skriftlig kommentar til forliget.

- Region Syddanmark kan ikke genkende alle fakta i sagen, som Fagbladet FOA præsenterer dem for os. Region Syddanmark har ikke mulighed for at kommentere sagen yderligere, da der er tale om en personalesag, skriver Karen Nørgaard Andresen, chefjurist i HR Jura.

Fagbladet FOA har efterfølgende kontaktet Region Syddanmark for at få uddybet, hvilke fakta i sagen, som man ikke genkender. Det har regionen ikke ønsket at uddybe.