Fik alvorlig opringning: Få timer senere var skolen til massevaccination

Birkerød Gymnasium mistede i starten af året en elev som følge af smitsom meningitis, mens en anden elev fik konstateret samme sygdom. Det fik myndighederne til at slå alarm

Det er her på Birkerød Gymnasium, at elever og medarbejdere er blevet anbefalet at få en forebyggende behandling mod meningitis. Foto: Birkerød Gymnasium
Det er her på Birkerød Gymnasium, at elever og medarbejdere er blevet anbefalet at få en forebyggende behandling mod meningitis. Foto: Birkerød Gymnasium

Det var torsdag formiddag, at rektor på Birkerød Gymnasium, Anders Kloppenborg, fik en opringning fra Styrelsen for Patientsikkerhed om, at der var mistanke om en sammenhæng mellem en 17-årig elevs død som følge af smitsom meningitis og en anden 17-årig elev på gymnasiet, der blev syg af meningitis i løbet af juleferien.

Det er uhyre sjældent, at den alvorlige, men sjældent forekommende meningitis, smitter, og når der konstateres to tilfælde, betegnes det som et udbrud.

Få timer efter var medarbejdere og elever kaldt sammen og opstillet i kolonner for at få forebyggende behandling for meningitis af Akutberedskabet i Region Hovedstaden.

Se også: Efter dødsfald: Gymnasium skal vaccineres mod meningitis

Anders Kloppenborg fortæller, at det har påvirket gymnasiet meget, at de mistede den 17-årig kammerat efter en kortvarig sygdomsperiode.

- Der blev holdt en mindehøjtidelighed for ham, da vi startede efter juleferien. Det var en meget værdig mindehøjtidelighed, hvor også hans forældre og søskende var til stede, fortæller han og siger, at eleverne også har taget udviklingen i dag flot.

Se også: Teenager død af frygtet, smitsom sygdom

- Det er foregået helt udramatisk. De har udvist stor ro og tålmodighed, siger han og fortsætter:

- Vi er mærkede af dødsfaldet, men meget trygge ved situationen i øvrigt, i forhold til, hvordan det er grebet an. Jeg kan uddrage to ting, som situationen er nu. At det er meget tilfredsstillende, hvor hurtigt og effektivt, der bliver reageret fra det offentliges side (Styrelsen for Patientsikkerhed, red.), og så, at jeg samtidig synes, vi kan være stolte af vores elevers meget rolige adfærd i sådan en situation, siger han og fortæller, at de løbende har informeret om situationen, og også har orienteret forældre.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der udleveret omkring 1.000 doser af den forebyggende behandling i dag, ligesom de vil være på gymnasiet igen i morgen formiddag for at tilbyde behandling til de sidste omkring 150 elever og lærere. Vaccinationen sker i næste uge ved henvendelse til deres praktiserende læge.

- Har du oplevet, at eleverne har været utrygge?

- Lige når folk får det at vide, så er vores elever mennesker som alle andre, kigger sig rundt og har diverse hypokondriske reaktioner. Det er der ikke noget underligt i. Jeg kan ikke garantere, at der ikke sidder nogle elever i Nordsjælland i aften og gribes af angst, siger han og tilføjer, at det jo er en normal livsomstændighed i forbindelse med alvorlig sygdom og død.

- Styrelsen for Patientsikkerhed siger, at denne situation er uhyre sjælden og at man betegner det som et udbrud. Kan du sige dig fri for selv at have fået en klump i halsen, da du fik opringningen i formiddag?

- Når man er i min position, så har man ikke tid til den slags. Så går man i handlingsmode med det samme. Men jeg skal ikke kunne sige, om jeg,når jeg sent i aften kommer hjem og sætter mig,  måske bliver træt på en måde, som stærke indtryk gør mig træt på, siger han.

Anders Kloppenborg fortæller, at den 17-årige dreng, der blev syg i løbet af juleferien, er tilbage på skolen.

7 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere