Fik bøde på 3500 - Nu må Mohamad ikke blive dansker

Sidste år fik Mohamad Mouamin en færdselsbøde. Nu kan den unge iraker ikke blive dansk statsborger

I december sidste år blev 21-årige Mohamad Mouamin snuppet i sin bil uden sele og med to nedslidte dæk.

En forseelse der kostede den unge tidligere flygtning fra Irak en bøde på 3500 kroner og fratog ham hans muligheder for at søge om dansk statsborgerskab frem til december 2017.

Regler, som den unge irakiske statsborger er fuldstændig uforstående overfor og som betyder, at han ikke kan føle sig som en fuldt integreret del af det danske samfund, skønt han føler sig som dansker.

Tanker og regler han har delt i et opslag på Facebook, der nu er gået viralt.

To slidte dæk og en sikkerhedssele
- Jeg troede det var for sjov, da jeg opdagede, at jeg ikke kunne blive dansk statsborger på grund af en bøde på 3500 kroner i forbindelse med to slidte dæk og en manglende sele. Jeg har ingen pletter på min straffeattest eller gjort andre ting, siger Mohamed Mouamin til Ekstra Bladet og fremviser sine eksamenspapirer og de dokumenter der viser, at han på grund af bøden ikke kan søge om statsborgerskab før om flere år.

Siden Mohamad var 8 har han boet i Danmark.

Han har gået i dansk folkeskole, handelsskole og har et dansk job, men selvom han føler sig som dansker og har taget og bestået indfødsretsprøven med 39 rigtige ud af 40 mulige, betyder de stramme regler, at han automatisk får et nej på ansøgningen i denne omgang.

For at åbne dansk statsborgerskab må du nemlig ikke indenfor de seneste 3 år have fået bøder for mere end 3000 kroner.

Måtte ikke komme med på studietur
Det manglende statsborgerskab har haft konsekvenser for Mohamad flere gange.

- I 3. g skulle vi på studietur til USA. Mine 'danske' kammerater fik med det samme visum til USA, men med mit irakiske statsborgerskab var det umuligt og jeg kunne ikke tage med på turen. Så står man der og føler sig som en idiot og udenfor, siger han.

- Ved valget om Retsforbeholdet 3. december skulle jeg være valgforordnet, men da de fandt ud af, at jeg ikke var dansk statsborger kunne jeg ikke få lov at være det. Det er selvfølgeligt ikke en kæmpe stor ting, men man møder forhindringer små som store, forklarer Mohamed.

Mohamads historie har fået danskerne til tasterne på Facebook. Her har flere ligesom Mohamad svært ved at forstå, at en bøde på 3500 kroner skal holde ham fra det rødebedefarvedepas.

Mere end 2200 gange er opslaget blevet delt mens næsten 6000 personer har liket det.

Sag tages op
Mohamads historie har allerede nu resulteret i, at SFs indfødsret-s og integrationsordfører Jacob Mark vil tage Mohamads sag op i Indfødsretsudvalget efter nytår.

SF har været med til at vedtage reglerne, men ordføreren erkender overfor Mohamad Mouamin og resten der følger opslager, at man har 'sovet i timen.'

- Man får ikke fremlagt sagerne (i Indfødsretsudvalget red.) - de kommer som numre. Så det er først ved denne besked, at det er gået op for mig, hvordan din sag fx ser ud, skriver Jacob Mark, der håber at Mohamads historie kan være med til at få udvalget til at ændre praksis.

Mohamad er dog ikke imponeret. Han mener politikerne burde have forudset, at almindelige og vel integrerede borgere som ham ville komme i klemme.

- Jeg har arbejdet hårdt for at opnå det danske statsborgerskab. Taget test, integrereret mig og arbejdet hårdt for at nå dertil hvor jeg er. At to slidte dæk og en manglende sele kan sætte en stopper for det, er ikke ligefrem noget der fordrer integrationen, siger han til Ekstra Bladet.

362 kommentarer
Vis kommentarer