Annonce:
Annonce:

Fik coronabøde på 10.000: - Sødeste ven …

Firmaer sælger kosttilskud og hvidløg som behandling mod corona, selvom fødevarer ikke har nogen effekt

- I værste fald tror kunderne, at de er bedre beskyttede og derfor kan slække på myndighedernes retningslinjer om at holde afstand og vaske hænder, siger fødevareminister Mogens Jensen. Foto: Shutterstock
- I værste fald tror kunderne, at de er bedre beskyttede og derfor kan slække på myndighedernes retningslinjer om at holde afstand og vaske hænder, siger fødevareminister Mogens Jensen. Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Samfund

Fødevarestyrelsens rejsehold har fundet en effektiv kur mod plattenslagere, der sælger fødevarer som vitaminer og hvidløg ulovligt forklædt som mirakelmidler mod coronavirus.

I en fælles indsats med EU har Fødevarestyrelsen truffet afgørelse i syv sager, hvor firmaerne har fået bøder i størrelsesordenen 5000 til 10.000 kroner.

Firmaernes brøde består i, at de påstår, at deres produkter kan bekæmpe eller forebygge coronavirus, selvom produktet ikke har nogen dokumenteret effekt.

Der er tårnhøje krav til certificerede lægemidler, og derfor bruger medicinalkolosser som Novo Nordisk og Lundbeck flere år og millioner af kroner på at teste deres midler, så de lever op til myndighedernes krav.

De dømte firmaer har efter alt at dømme prøvet at hoppe over, hvor gærdet var lavest, i forsøget på at slå mønt på coronakrisen, men blev fældet.

De ulovlige reklamer kan få alvorlige konsekvenser for kundernes helbred, siger landets fødevareminister, Mogens Jensen.

- I værste fald tror kunderne, at de er bedre beskyttet og derfor kan slække på myndighedernes retningslinjer om at holde afstand og vaske hænder.

- Dermed udsætter de sig selv og andre for en endnu større smitterisiko, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Ekstra Bladet lister nogle af sagerne her:

Corona-fup: Plattenslagere fældet

 

Fik bøde på 10.000: - Sødeste ven …

Virksomheden Dansk Farmaceutisk Industri blev straffet med en bøde på 10.000 kroner, efter virksomheden på Facebook-profilen Berthelsen Naturprodukter skrev:

’Forbered din krop bedst muligt mod virus. Spis vitaminer der booster dit immunsystem. Bl.a. C-vitamin, D3, Selen, A-vitamin, Jern og B12-vitamin. Vask hænder og brug håndsprit.'

- I har fået en bøde for at have reklameret ulovlig for noget kosttilskud …

- Det er en af vores unge social-media-medarbejdere, der lige kom til at skrive noget forkert, og han har ikke så meget erfaring.

- Jeg har 40 års erfaring, men jeg kan ikke være alle steder, og så er der nemt for Fødevarestyrelsen, der kun kontrollerer de firmaer, de kender i forvejen, siger Gitte Pedersen, der ejer firmaet med sin familie.

- Dit firma havde et overskud på 8,5 millioner kroner før skat sidste år. Behøver I virkelig at vildlede for at tjene mere?

- Ved du hvad? Jeg synes, at du skal ringe og spørge Novo Nordisk, om de holder sig for fine til at få en bøde i USA på 366 millioner kroner, fordi de har skjult, at deres nye produkt er kræftfremkaldende.

- Hvad er det egentlig, du gerne vil vide?

- Jeg vil gerne vide, hvordan I kan finde på at drive den slags bondefangeri?

- Er det bondefangeri? Du ved ikke noget som helst om det. Det er problemet med journalister.

- Jeg har 40 års erfaring på området, og hver gang, jeg har villet fortælle noget om tilstandene i Danmark, er det for komplekst, og så vil ingen journalister vide noget om det.

- Jeg synes, at det er meget simpelt: Myndighederne har givet dig en bøde, fordi dit firma har brudt reglerne …

- Sødeste ven. Du er et menneske, ikke? Har du nogensinde begået en fejl? Det gør vi alle sammen. Det er ét skide ord, der stået på en hjemmeside, fordi en ung medarbejder har begået en fejl.

 

Ups: Reklamerede for corona-kur ved et 'tilfælde'

Lis Anne Dahl, der driver forretningen Ringsted Helsekost, fik 25. marts en bøde på 5000 kroner for at gøre ulovlig corona-reklame for sit kosttilskud på Facebook:

’Vi har ikke håndsprit og toiletpapir på hylderne. Men vi kan til gengæld tilbyde dig dette: (…) forslag til nogle virkelig effektive kosttilskud, som er gode at tage, såfremt du bliver ramt af virus.'

Lis Anne Dahl havde linket til en medieomtale af sine forretninger med titlen ’Helsebutikker lagt ned - kunder køber vitaminer og mineraler.'

- Hvorfor har du forsøgt at lukrere på coronakrisen med kosttilskud, som ikke har nogen dokumenteret effekt mod coronavirus?

- Nej, jeg prøvede på ingen måde at lukrere på noget som helst.

- Hvorfor skrev du så, som du gjorde?

- Selvfølgelig forsøger jeg at få min lille forretning til at løbe rundt, og jeg er selvfølgelig rigtig ked af, at jeg kom til at bruge den forkerte vending.

- Så det var bare et tilfælde, at du lige kom til at bruge ordet virus i din markedsføring i de dage, hvor folk døde som fluer på grund af coronavirus?

- Om vinteren er der både influenza og andre forkølelsesvirus, og i de perioder sælger vi selvfølgelig ting, der bidrager til immunforsvaret.

 

Taget med bukserne nede: ’Dét har jeg aldrig skrevet’

Jeanne Adelsten Truelsen, der ejer firmaet Den Tibetanske Hvidløgskur, fik 24. marts en bødestraf på 5000 kroner for at påstå, at hendes tibetanske hvidløgskur kan forebygge coronavirus.

På virksomhedens Facebook-profil skrev hun:

’Covid-19 har bidt sig fast i Danmark. Styrk dig og din families immunforsvar, så I er bedre rustet mod den slemme virus.'

Og det blev understreget med versaler:

’STYRK DIT IMMUNFORSVAR MOD VIRUS.'

Over for Ekstra Bladet har hun tidligere afvist, at hendes kur kan kurere coronavirus.

'Jeg har aldrig skrevet, at hvidløgskuren kan kurere covid-19, men jeg har skrevet at man kan styrke sit immunforsvar og dermed stå stærkere mod virus ... og dermed også covid-19.'

'Som sagt fik jeg kun bøden, fordi det kun er medicinalindustrien, der må annoncere mod influenza (hvilket i sig selv er sørgeligt),' skriver Jeanne Adelsten Truelsen i en sms.

 

Fup-reklame var til amerikanske kunder

Firmaet Puori fik 22. april en bøde for at vildlede kunder i en reklame på Facebook, så de kunne tro, at deres kosttilskud har en effekt mod coronavirus:

’Nu er det tid til at tage ekstra godt hånd om dit immunforsvar. En måde at bekæmpe og forebygge sygdom på er ved at optimere din kost ...’, skriver Puori.

Under teksten var der et billede af tre af firmaets produkter svøbt ind i et tørklæde.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med en af firmaets to stiftere, Oliver Amdrup og Julius Heslet.

I en mail til Ekstra Bladet skriver Julius Heslet:

’Jeg er ikke selv en del af driften mere, så jeg vil ikke være den rette til at udtale mig – men jeg har videresendt din e-mail.'

Ekstra Bladet hørte ikke mere til den sag inden deadline, men over for Fødevarestyrelsen udtalte en repræsentant fra firmaet, at fup-reklamen kun var tiltænkt amerikanere.

’Da jeg blev opmærksom på, at vi kørte annoncen, fik jeg den straks fjernet, den var tiltænkt det amerikanske marked, vores SoMe folk havde bare oversat den,' skriver pågældende.

 

Fik 7500 i bøde: - Tak for opkaldet

Jette Irene Andersen, der ejer firmaet Dinherbashop, fik 29. april en bøde på 7500 kroner for at skrive det følgende i toppen af sin hjemmeside:

’Danmark og hele verden er optaget af virus. Du ønsker sikkert som alle andre at gøre noget godt for dit helbred. Styrk dit immunforsvar med dagligt kosttilkud.'

- Har du forsøgt at lukrere på coronakrisen med kosttilskud, som ikke har nogen dokumenteret effekt mod coronavirus?

- Absolut ikke.

- Hvorfor reklamerede du så for produktet på den måde?

- Det er et godt produkt i det hele taget. Det er altid godt. Det kan man bruge til alting, men jeg hopper lige ud her.

- Hvorfor brugte du coronavirus i din markedsføring på hjemmesiden?

- Jeg har lov til lige at hoppe ud, ikke? Så jeg siger tak. Tak for opkaldet, siger Jette Irene Andersen og lægger på.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: