Fik dødelig infektion i hånden af en tur til tandlægen

Hvis du har dette symptom i hånden, skal du skynde dig til lægen

Denne blå udposning på indersiden af huden på hånden er et farligt tegn på sygdom. (Foto: NEJM)
Denne blå udposning på indersiden af huden på hånden er et farligt tegn på sygdom. (Foto: NEJM)

En 27-årig mand fra Canada udviklede en stor ophævet blå udposning på indersiden af huden på sin ene hånd, efter at han havde været en tur til tandlægen. Udposningen startede oprindeligt som et rødt mærke på hans hånd, men i løbet af to uger blev den blå og begyndte at hæve.

Den unge mand blev naturligvis bekymret, fordi han også samtidigt have oplevet mavesmerter. Derfor opsøgte han en læge, hvor han fortalte, at han gennem de sidste seks uger også havde haft feber, nedsat appetit, vægttab og svedeture om natten.

Lægen fandt hurtigt ud af, at manden led af betændelse i hjertet også kaldet endokardit. Det er en betændelse i den hinde, der beklæder indersiden af hjertet og hjerteklapperne. En sygdom, der sagtens kan være dødelig, hvis den ikke bliver behandlet.

I forbindelse med blodprøver fandt lægerne ud af, at den 27-årige patient var ramt af bakterien streptokokker, en bakterie der findes i store mængder i munden. Og streptokok-bakterierne er angiveligt gået i blodet på patienten i forbindelse med tandlægebesøget.

Den usædvanlige sag er beskrevet i The New England Journal of Medicine,

Masser af bakterier i munden
Ekstra Bladet har også kontaktet forskningschefen Gunnar Gislason fra Hjerteforeningen for at få en nærmere forklaring på den specielle sag.

- Hver gang man går til tandlægen og f.eks. får renset tænder kommer der mange bakterier ud i blodet. Det betyder ikke så meget for de fleste. Men hvis du har en dårlig tandhygiejne, så er der meget højere risiko for, at du får flere bakterier i blodet, fortæller Gunnar Gislason og tilføjer:

- Den her 27-årige patient har i forvejen haft et problem med sine hjerteklapper. Hans klap til hovedpulsåren er delt i to dele i stedet for tre dele. Og det gælder for ca. 8 procent af befolkningen i Danmark. For de fleste betyder det ikke noget, men det øger risikoen for infektioner. Det gælder for alle fejl på hjerteklapperne. Hvis der kommer bakterier i blodet kan det nemlig sætte sig som en betændelse på hjerteklappen, som det skete i det her tilfælde.

- Bakterierne sætter sig i et sådant tilfælde nærmest som en klump af bakterier på hjerteklappen. De kan så rive sig løs i små dele og går ind i blodet og kan løbe op til hjernen eller ned til f.eks. benet eller hånden som i det her tilfælde. Og det kan faktisk være det første symptom, der gør, at man opdager, at en patient har  betændelse i hjertet, fortæller Gislason.

Mest farlig for folk med hjerteproblemer
Forskningschefen forklarer dog, at det er en forholdsvis sjælden sygdom, og ikke noget man normalt skal være bekymret for.

- Men folk med medfødte hjertefejl eller problemer med hjerteklapperne eller folk, der har været udsat for en hjerteoperation, skal være mere opmærksomme på den her problematik. Og nogen  gange er det måske en god ide for disse folk at få en forebyggende antibiotisk penicillin behandling, inden de går til tandlæge og efter tandlægebesøget.

Kan du forklare, hvordan den blå udposning i mandens hånd er opstået?

- Det drejer sig om en udposning på en pulsåre inde i hånden, som er opstået, fordi patienten har haft en bakterie i blodet, der har sat sig i arterie-væggen, som dermed er blevet svækket, og derved opstår udposningen af pulsåren.

Hvis danskerne får øje på en udposning, der ligner udposningen på denne patients hånd, vil du så anbefale dem at gå til lægen?

- Ja, det ville være en rigtig god ide. Og med henblik på patienten i den her sag, er den rivende gal. Det har jeg aldrig set før, siger Gislason.

Med henblik på den omtalte 27-årige canadier, blev han behandlet intensivt i seks uger med antibiotika, mens han var indlagt. Han fik også ved en operation skiftet sin hjerteklap ud. Og så blev han desuden opereret i hånden for udsposningen af pulsåren.