Fik el-regning på 225.000 kroner: Nu har Flemming vundet i Højesteret

Ægteparret Jeannie og Flemming Villadsen har vundet seks års kamp mod energiselskabet Seas, som sendte en monsterregning for uforklarligt stort el-forbrug

I seks år har Flemming Villadsen nægtet at betale en elregning på over 214.000 kr. Nu er han endelig blevet frifundet for kravet. Privatfoto
I seks år har Flemming Villadsen nægtet at betale en elregning på over 214.000 kr. Nu er han endelig blevet frifundet for kravet. Privatfoto

Det kan betale sig at kæmpe mod giganter.

Det står klart, efter at ægteparret Jeannie og Flemming Villadsen, Store Merløse, er blevet frifundet i Højesteret efter næsten seks års kamp for retfærdighed.

Kampen har været mod energiselskabet Seas-NVE, som i 2011 sendte en monsterregning på 214.000 kroner plus renter. Selskabet mente, at familien havde brugt for meget strøm.

Flemming Villadsen nægtede at betale. Han har hele vejen gennem først byret, så landsret og til sidst Højesteret været af den opfattelse, at måleren måtte være gået i stykker, efter at han sidst aflæste den, og indtil en installatør udskiftede den fire måneder senere.

Udskiftningen var en del af et større projekt, hvor en lang række målere rundt på Sjælland blev erstattet af nye elektroniske målere.

Som at vinde i lotto
Det var under udskiftningen, at det tilsyneladende så ud til, at Villadsen havde brugt mere end 110.000 kilowatt-timer mere over en ti-årig periode, end han selv løbende havde indberettet Senest fire måneder før udskiftningen. Flere tekniske undersøgelser af måleren viste, at der ikke var noget som helst i vejen med den.

Alligevel har Flemming Villadsen altså klaret frisag.

Hvis din elmåler løber løbsk, har det hidtil været dit ansvar at bevise det. Men nu viser Højesteretskendelse noget andet. Foto: Colourbox
Hvis din elmåler løber løbsk, har det hidtil været dit ansvar at bevise det. Men nu viser Højesteretskendelse noget andet. Foto: Colourbox

- Det er næsten som at vinde i lotto. Jeg måtte holde ind til siden og fælde en tåre, da advokaten ringede og fortalte mig om frifindelsen, siger Flemming Villadsen, der er lastbilchauffør. Jeannie Villadsen er plejehjemsassistent.

Måler kan være tabt
Selv om måleren altså var fit for fight, da den blev undersøgt, så har Højesteret vurderet, at der kan være så meget andet i vejen, som har gjort, at der blev aflæst et andet resultat på måleren end det faktiske forbrug. For eksempel kan måleren være blevet tabt på gulvet, efter at den er blevet afmonteret. Og på den måde kan tællerværket i måleren have flyttet sig.

Modsat hævdede energiselskabet, at den mest sandsynlige årsag til de giganthøje tal måtte skyldes, at Villadsen systematisk over en flerårig periode måtte have indberettet et lavere faktisk forbrug end det egentlige. Og det blev ifølge selskabet først opdaget, da måleren stod over for en udskiftning, og energiselskabet sendte en mand til adressen.

Parterne var enige om, at Flemming Villadsen uanset hvor meget, han anstrengte sig, ikke ville kunne nå at forbruge 110.000 kilowatt-timer på de fire måneder, der var gået fra den sidste aflæsning, og indtil måleren blev udskiftet.

Frifundet, dømt, frifundet
Først kom sagen i byretten. Her blev Flemming Villadsen frifundet. Siden ankede Seas, og landsretten nåede frem til den modsatte kendelse. Flemming Villadsen blev bedt om at betale. Så søgte Villadsen procesbevillingsnævnet om lov til at få sagen prøvet ved Højesteret. Det fik han lov til. Og det er her, at han altså nu - igen - er blevet frifundet.

Siden familien Villadsen tabte sagen i landsretten for et par år siden, har Seas-NVE taget pant i Villadsens hus. Ægteparret har hver måned siden 2014 været pålagt at betale 5000 kroner i afdrag på gælden for at undgå, at parrets hus kunne begæres på tvangsauktion.

Frifindelsen i Højesteret betyder, at parret inden længe får alle pengene retur. Og så er det pludselig Seas-NVE, der skal til lommerne. En del af dommen er også, at Seas skal betale for sagsomkostningerne. Selskabet har fået 14 dage til at betale mere end 100.000 kroner.

- Og så får vi forhåbentlig også snart de penge tilbage, som vi allerede har betalt, forklarer Flemming Villadsen, som fejrede frifindelsen med at holde åbent hus for familie og venner. Og så blev der proppet et par flasker champagne.

- Desuden har min kone 50 års fødselsdag på lørdag. Hun kunne ikke ønske sig en bedre fødselsdagsgave. Mon ikke der bliver til en ekstra god gave nu, siger Flemming Villadsen til Ekstra Bladet.

Seas er overrasket
Seas-NVE oplyser til Ekstra Bladet, at dommen overrasker, men at man har taget sagen til efterretning.

- Det overrasker måske især, fordi Højesteret konkluderede, at der ikke var noget galt med måleren. Vi hæfter os ved, at vi på en måde nu skal kunne sandsynliggøre, hvad det ekstraordinært høje forbrug har skyldtes. Det har vi lidt svært ved, og det er ikke tidligere blevet forlangt af os, siger netdirektør hos Seas-NVE, Henrik Wej Petersen, til Ekstra Bladet.

Han fortæller videre, at muligheden for en lignende sag ikke længere eksisterer hos Seas-NVE og de knap 400.000 tilsluttede husstande.

- Målerne er blevet udskiftet, og vi får nu automatisk og løbende tilsendt oversigt over forbrug. På de gamle målere var vi afhængig af selvaflæsning ude hos den tilsluttede forbruger, og var der ikke umiddelbart noget usædvanligt i tallene, så har vi ikke haft anledning til at reagere, siger netdirektøren.

Klar til at betale tilbage
Netdirektøren fortæller til Ekstra Bladet, at de penge, som familien Villadsen eventuelt måtte have afdraget på den tidligere gæld, vil blive betalt tilbage til familien hurtigst muligt.

- Vi tager naturligvis Højesterets kendelse til efterretning, siger Henrik Wej Petersen.

Flemming Villadsen glæder sig over, at det hele nu er slut.

- Det har slidt hårdt på os. Også på vores parforhold. Vi har haft dumme skænderier. Ofte om penge. Med vore indtægter betyder det altså meget pludselig at skulle betale 5000 kroner hver måned, siger Flemming Villadsen.

Advokat havde mavefornemmelse
Det er selskabet Advokaterne Sankt Knuds Torv, som har ført sagen for Flemming Villadsen. Og her var advokat Jørgen Christian Dan-Weibel ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at sagen skulle forfølges hele vejen.

- Det var en form for mavefornemmelse, jeg havde fra sagens begyndelse. Der var for mange huller til, at det kunne have sin rigtighed, at man bare skulle lægge sig fladt ned og bøje sig for, hvad måleren skulle vise.

- I denne sag valgte Højesteret faktisk at sige, at man som forbruger ikke behøver at dø i synden. Nu bliver det slået fast med syvtommersøm, at forbrugeren alligevel har en chance.

Flemming vandt over elselskab: Slipper for gigantisk elregning

- Man dømmes ikke længere bevidstløst efter, hvad måleren viser. Man kigger på samtlige forhold i sagen. Var det for eksempel en svend med et svendebrev, der udskiftede måleren? Kan han have tabt den? Har den vist rigtigt?

- Jeg elsker de sager her. Det er som Davids kamp mod Goliath, siger Jørgen Christian Dan-Weibel til Ekstra Bladet.

Kan danne præcedens
Han forventer, at sagen vil komme til at blive hevet frem i mange kommende sager, hvor der er uoverensstemmelser mellem en elkundes oplevede forbrug og det faktisk aflæste. Og så er det muligt, at andre kunder hos forsyningsselskaber ikke nærmest pr. automatik bliver dømt til at betale, hvad der står på måleren.

Familie ruineret af elmåleren

- Nu er der statueret et eksempel, siger Jørgen Christian Dan-Weibel.