Fik ødelagt sit livsværk: Maria frygter hun må gå fra hus og hjem

Maria Kristiansen skal selv betale regningen og har tabt op mod en million kroner efter gentagne indbrud og hærværk i sin garnbutik ved Grenaa

46-årige Maria Kristiansen har en garnbutik, Speedyneedle, ved Grenaa, som hun formentlig bliver nødt til at lukke, efter at indbrudstyve har begået hærværk mod inventar og varelager. Hun kan ikke komme videre med sagen hos politiet og forsikringsmæssigt var hendes ødelagte varelager ikke dækket.
Hun er stadig i gang med at tørre hylder af og sortere garn, der er blevet sprøjtet med sodavand. Foto: Anita Graversen
46-årige Maria Kristiansen har en garnbutik, Speedyneedle, ved Grenaa, som hun formentlig bliver nødt til at lukke, efter at indbrudstyve har begået hærværk mod inventar og varelager. Hun kan ikke komme videre med sagen hos politiet og forsikringsmæssigt var hendes ødelagte varelager ikke dækket. Hun er stadig i gang med at tørre hylder af og sortere garn, der er blevet sprøjtet med sodavand. Foto: Anita Graversen

Motivationen og gejsten til at gribe glad og bestemt fat i 2018 er formentlig ikke den første følelse, der melder sig hos Maria Kristiansen, når hun som alle andre trækker en streg og siger farvel til 2017 og goddag til det nye år.

2017 har nemlig gjort så ondt på den 46-årige kvindes økonomi, at hun frygter og forventer, at hun tvinges til at sælge sit hus og opgive sit livsværk i form af en garnbutik ved Grenaa på Djursland.

Gentagne indbrud og hærværk i sommer i hendes butik betyder nu et lille halvt år senere, at hun er indstillet på at må dreje nøglen om og sælge sit hus. En eller flere gerningsmænd har blandt andet overhældt hele hendes hundedyre og uforsikrede varelager af garn med sodavand. Således er varelageret usælgeligt, og Maria Kristiansen anslår selv, at hun, inklusiv tabt arbejdstid, vil få et minus på op mod en million kroner på skaderne, som skete over en lille håndfuld gange i juli og august.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen
 

Maria Kristiansen mener at vide, at det er drenge fra den nærliggende institution Regensen, som står bag ugerningerne, men hun er også bevidst om, at politiet ikke kan gøre mere ved sagen. Blandt andet fordi der er tale om personer under den kriminelle lavalder på 15 år.

- Det er dybt frustrerende. Jeg forstår ikke, hvorfor nogle grove drengestreger skal have så store konsekvenser for en person som mig, der bare har forsøgt at drive en forretning, siger Maria Kristiansen, der er single og har boet i sit hus i 20 år og drevet garnbutikken i 11 år.

Folk skal ikke have ondt af mig
Maria Kristiansen har kunnet leve af indtægterne fra garnbutikken, men det er i sagens natur nu umuligt, så hun er nødt til at arbejde 28 timer om ugen som organist i forskellige kirker i et sogn nordvest for Silkeborg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Østjyllands Politi om sagen, men Maria Kristiansen er helt sikker på, hvem den ene af de angiveligt to drenge er, som har trukket tæppet væk under hende.

- Jeg så ham så sent som 1. juledag, da jeg gik tur med min hund, og jeg har tidligere talt med ham om indbruddene og hærværket. Det er mildt sagt en bizar situation at møde en person på gaden, som man ved har gjort så megen skade på mit liv og mine fremtidsmuligheder, siger Maria Kristiansen.

Den desillusionerede butiksejer er udmærket klar over, at hun selv kan kritiseres for ikke at have forsikret sit varelager.

- Folk skal ikke have ondt af mig, og jeg ærgrer mig selvfølgelig også over, at jeg ikke havde garderet mig økonomisk på den måde, siger hun og fortsætter:

- Det ændrer ikke ved det groteske i, at min virksomhed og eksistensgrundlag væltes omkuld, fordi nogle drenge ikke kan opføre sig ordentligt.

Let til gråd
Maria Kristiansen føler, hun bliver fordrevet fra sit eget hjem.

- Jeg byggede garnbutikken op fra ingenting og havde ingen penge, da jeg begyndte for 11-12 år siden, siger hun som forklaring på, hvorfor hun ikke forsikrede sig tilstrækkeligt.

Søvn har hun ikke fået meget af de seneste måneder, og der skal ikke meget til, før end den groggy garnsælger bryder i gråd.

Maria Kristiansen sendte i sensommeren flere billeder af sin ramponerede butik til afdelingslederen af bostedet Regensen, hvorfra drengene bag hærværket angiveligt kommer. Men hverken det eller skriftlige henvendelser til borgmester, ombudsmand, regionsrådsformand og socialministerium har hjulpet på hendes situation.

Takket være sine grossister har Maria Kristiansen haft en lille smule julehandel af mere 'symbolsk karakter', som hun siger.

- Men jeg er ikke blind for, at jeg kan ende på bistand eller som førtidspensionist efter det her, og det er ikke godt for hverken mig selv, samfundet eller statskassen.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kirsten Andreassen, der er afdelingsleder hos bostedet Regensen, men hun har ikke reageret på vores henvendelse.