Filmstjerner og præsidenter i gigantisk skattelæk

Listen over indflydelsesrige personer, der har benyttet sig af skattely-firmaet Mossack Fonseca i Panama tæller blandt andet flere af verdens rigeste, præsidenter og skuespillere

Ekstra Bladets journalist og data- ekspert, Heine Jørgensen, går i dybden med sagen her

11,5 millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama har sendt kraftige rystelser gennem den internationale finansverden.

De er allerede blevet døbt Panama Papers og vidner om, hvordan utallige medlemmer af den såkaldte samfundstop har overført store midler til firmaer i den mellemamerikanske stat, der ofte bruges til at skjule formuer, hvilket er muligt grundet landets lempelige selskabslov.

Flere internationale medier har fået indsigt i lækagen blandt andet den danske avis Politiken, der har kunnet afsløre, hvordan Danmarks største bank Nordeas afdeling i Luxembourg har skaffet mindst 369 anonyme selskaber til sine kunder.

Foto: Colourbox Samfund Dokumenter: Nordea står bag skattelyselskaber

Det er dog ikke de danske afsløringer, der har vakt størst opsigt verden rundt.

For blandt de tusindvis af personer, der er nævnt i dokumenterne, er flere internationale toppolitikere, en af verdens bedste fodboldspillere og en fremtrædende hollywoodskuespiller.

Ekstra Bladet har samlet nogle af de mest opsigtsvækkende personligheder i de lækkede, fortrolige dokumenter:

De mange millioner dokumenter viser, at Nordea har været flittig til at hjælpe kunder med at få stråmandsfirmaer i Panama. Foto: Colourbox Samfund Ekspert: Svært at fælde banker for Panama-finte

Vladimir Putins navn fremgår ikke i det gigantiske skattelæk, men ifølge det britiske medie The Guardian peger dokumenterne på, at den russiske præsident er dybt involveret. Blandt andet med hjælp fra sin barndomsven Sergei Roldugin, som ses til venstre på billedet her fra 2009.  (Foto: AP)
Vladimir Putins navn fremgår ikke i det gigantiske skattelæk, men ifølge det britiske medie The Guardian peger dokumenterne på, at den russiske præsident er dybt involveret. Blandt andet med hjælp fra sin barndomsven Sergei Roldugin, som ses til venstre på billedet her fra 2009. (Foto: AP)
 

Ruslands præsident, Vladimir Putin
Den for verden ukendte russiske cellist og dirigent Sergei Roldugin er en af de personer, der ejer flere selskaber i skattely, afslører dokumenterne.

Men selv om Roldugin er en nærmest ukendt russer, er hans bedste ven en af de mest berygtede personer i verden – nemlig den russiske præsident, Vladimir Putin, og han er desuden gudfar til Putins datter Maria.

Ifølge det engelske medie The Guardian kan mere end to milliarder dollars (13 mia. kr.) ledes lige til den russiske præsident, selv om Vladimir Putins navn ikke står noget sted i de lækkede dokumenter.

Den syriske præsident fremgår også af dokumenterne.
Den syriske præsident fremgår også af dokumenterne.

Vladimir Putin er dog ikke den eneste siddende statsleder, der kan lækkes til dokumenterne.  Den syriske præsident, Bashar al-Assad, den kinesiske Xi Jinping, Ukraines Petro Poroshenko, den islandske statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson og den saudiske Kong Salman står alle i advokatfirmaets dokumenter. Tilsammen skulle de have mange, mange milliarder dollars skjult i den panamerikanske skatteparadis.

Lionel Messi kommer formentlig i løbet af mandagen med en udtalelse i skattely-sagen i Panama, som han er blevet kædet sammen med. (Foto: AP/Manu Fernandez) Spansk fodbold Messi går til angreb efter skattely-anklager

Argentineren mener angiveligt ikke, at der er hold i anklagerne. (Foto: AP)
Argentineren mener angiveligt ikke, at der er hold i anklagerne. (Foto: AP)

Fodboldstjernen, Lionel Messi
Den lille argentinske troldmand Lionel Messi nøjes åbenbart ikke kun med at trylle på fodboldbanen. Ifølge de lækkede dokumenter skjule han også have 'tryllet' millioner af dollars ned i skattely.

Sammen med sin far har Messi selskabet Mega Star Enterprises i netop Panama, og derfor er han hevet frem i denne sag, hvor også den tidligere topspiller og nuværende UEFA-præsident Michel Platini også nævnes sammen med den tidligere topangriber Marcelo Salas.

Lionel Messi kommer formentlig i løbet af mandagen med en udtalelse i skattely-sagen i Panama, som han er blevet kædet sammen med. (Foto: AP/Manu Fernandez) Spansk fodbold Messi går til angreb efter skattely-anklager

Messi skulle dog angiveligt nægte anklagerne. Ifølge den spanske sportsavis Mundo Deportivo forbereder familien Messi derfor i første omgang en udtalelse, der bliver offentliggjort senere i dag, og dernæst retslige tiltag mod de to spanske medier, der bragte sammenhængen.

Jackie Chan har tjent millioner af dollars på at tæske sine modstandere i Hollywood. Flere af de millioner skulle være endt i skattely. (Foto: AP)
Jackie Chan har tjent millioner af dollars på at tæske sine modstandere i Hollywood. Flere af de millioner skulle være endt i skattely. (Foto: AP)

Filmstjernen, Jackie Chan
Den hårdtslående kampsports-ekspert Jackie Chan har ifølge flere medier mindst seks selskaber, der er oprettet gennem Mossack Fonseca i Panama. Skuespilleren har endnu ikke kommenteret, hvorfor han har benyttet det omstridte advokatfirma.

Rigmændene
Når man skeler ned gennem listen, er der ingen tvivl om, at det er de samfundsborgere med flest gryn i lommen, som figurerer på Mossack Fonsecas lister. 29 milliardærer, som figurerer på Forbes' liste over de 500 rigeste skulle angiveligt have benytte firmaet. Der er dog endnu ikke sluppet nogle af rigmændenes navne ud i offentligheden.

Ikke ulovligt
Selv om skattely kan bruges til at unddrage skat, er det ikke ulovligt, og der er endnu ikke fremkommet nogle beviser mod danskere, om at det skulle være tilfældet.

Hjemmesiden Panama Papers har samlet en liste over alle de såkaldte Power Players (indflydelsesrige embedspersoner og politikere overalt på kloden), der er nævnt i dokumenterne. Den kan du læse her:

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

78 kommentarer
Vis kommentarer