Fingrene væk fra vores bjerg

BORGERE PÅ BARRIKADERNE: - Himmelbjerget er ikke et stykke land, man bare kan bygge på, siger Anders Hougaard, der er initiativtager til facebook-gruppe mod politikeres plan om at udvikle stedet til et brand med udkigs-platforme og vandrestier af træ

Borgere fra lokalområdet omkring Himmelbjerget ved Ry er indædte modstandere af, at det populære sted skal udvikles og moderniseres. Foto Ernst Van Norde
Borgere fra lokalområdet omkring Himmelbjerget ved Ry er indædte modstandere af, at det populære sted skal udvikles og moderniseres. Foto Ernst Van Norde

Da et enigt byråd i Skanderborg Kommune 30. maj i år godkendte principperne for en ny helhedsplan, som skal modernisere Himmelbjerget som turistattraktion med blandt andet træ-vandrestier til toppen og flere udkigs-platforme af træ og glas, havde politikerne formentlig ikke forestillet sig, at deres plan ville møde så massiv modstand fra lokale borgere, som det har været tilfældet.

Anders Hougaard er initiativtager til facebook-gruppen 'Folkets Bjerg', som nu tæller et godt stykke over 1300 medlemmer, og han er samtidig i gang med at arrangere en protestmarch mod helhedsplanen, som skal finde sted i august.

Ifølge Skanderborg Kommune er Himmelbjerget, som det tager sig ud nu, en 'hurtig oplevelse uden helhed og en samlet fortælling'. Derfor skal det udvikles med glaspartier og trækonstruktioner og en træ-vandresti til toppen, som skal hedde 'Stairway to Heaven'.

- Jeg er ikke bange for fornyelse, men den skal give mening. Vi har at gøre med et stykke natur, som med årene er smeltet sammen med arkitekturen på stedet. Man kan sige, at kulturen og naturen er smeltet sammen, og det er helt unikt og ikke bare et stykke land, man kan bygge på, siger Anders Hougaard fra Ry til Ekstra Bladet.

Noget unikt og særligt

Anders Hougaard medgiver, at Himmelbjerget efterhånden trænger til en kærlig hånd, men det skal gøres med langt større respekt for den bløde natur og kultur på stedet.

- Himmelbjerget er jo i forvejen en en idé- og oplevelsesrigdom ud over det sædvanlige. Når man så fra politikernes side siger, at man vil udvikle det og understøtte det, så skal man jo ikke plastre det til med glas og træ, siger Anders Hougaard og fortsætter:

- På den måde lægger man idéer oven på den idérigdom, stedet har i forvejen, og man risikerer at skygge for de bestående idéer, hvis man ikke fornyr stedet med nænsomhed og forståelse for, at naturen og kulturen er to sider af samme sag og de vigtigste forudsætninger for at bevare Himmelbjerget som noget unikt og særligt.

Det var lørdag ikke muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra kommunaldirektør og formand for styregruppen, Lisbeth Binderup. For et par uger siden sagde hun dog følgende til Danmarks Radio:

- Når der kommer en forandring, så er der nogen, der kunne have ønsket sig noget andet. Hvis vi ser på Himmelbjerget, som det er i dag, så er der helt sikkert også nogen, der ønsker sig noget andet. Og det er blandt andet det, vi har lyttet til.

Du kan se planen her: Helhedsplan for Himmelbjerget

Delte meninger

Lørdag besøgte Ekstra Bladet den gamle turistattraktion, som besøges af op mod en halv million mennesker hvert år. Her spurgte vi nogle af de besøgende, hvad de mener om Skanderborg Kommunes planer om at forny det 147 meter høje bjerg. Meningerne var overraskende delte, som det fremgår af det følgende.

Birgitte Poulsen i lys trøje og veninden Line Varneskov var lørdag blandt de mange besøgende på Himmelbjerget. Foto Ernst Van Norde
Birgitte Poulsen i lys trøje og veninden Line Varneskov var lørdag blandt de mange besøgende på Himmelbjerget. Foto Ernst Van Norde
 

Birgitte Poulsen, læge, 27 år og fra Aarhus:

- Det vil være synd, hvis stierne i området skal belægges med træ. Så vil noget af charmen ved stedet helt klart forsvinde, fordi det også er en speciel naturoplevelse at være her. Til gengæld mener jeg ikke, det vil gøre noget, hvis de laver udkigs-platforme.

Line Varneskov, 25 år, jurastuderende og fra Aarhus:

- Det er første gang, jeg er her, og det er tydeligvis et meget historisk sted med flot natur. Men da det samtidig er en turistattraktion, så synes jeg ikke det gør noget, at man for eksempel bygger nogle udkigs-ramper forskellige steder. Det lyder også til, at man vil gøre med hensyntagen til naturen og historien.

Fereshta Nourestani og hendes 14-årige datter Marwa nød deres første besøg nogen sinde på Himmelbjerget. Foto Ernst Van Norde
Fereshta Nourestani og hendes 14-årige datter Marwa nød deres første besøg nogen sinde på Himmelbjerget. Foto Ernst Van Norde
 

Fereshta Nourestani, 39 år og fra Sønderborg, hvor hun har boet med sin mand og deres tre børn i 18 år efter at være kommet hertil fra Afghanistan:

- Vi synes, det er en dårlig idé at begynde at bygge vandrestier og nye ting på og omkring bjerget. Det er første gang, vi er her, og en stor del af oplevelsen er, at man har bevaret naturen. Det gør det til noget helt specielt.

Kurt Jensen og kæresten Else Marie Henriksen fra Herning er begge imod den helhedsplan, som skal udvikle Himmelbjerget til at blive en endnu bedre turistattraktion. Foto Ernst Van Norde
Kurt Jensen og kæresten Else Marie Henriksen fra Herning er begge imod den helhedsplan, som skal udvikle Himmelbjerget til at blive en endnu bedre turistattraktion. Foto Ernst Van Norde
 

Kurt Jensen, 64 år, selvstændig og fra Herning:

- Det er forfærdeligt, at lokalpolitikerne i Skanderborg kan finde på at lave sådan en plan. Jeg er kommet her i 40 år med mine børn og børnebørn. Stedets styrke er jo netop, at det appellerer til folk som mig, der går op i kulturarv og er naturelsker. Hvis de vil lave en ny, moderne turistattraktion, kan de gøre det inde i Skanderborg i stedet for.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri