Finn træt af brændeovns-røg: Det river og flår i lungerne

Ægtepar ønsker forbud mod brændeovne: Både ude og inde generes ældre par af bagboens hygge-fyring i brændeovnen

- Jeg synes faktisk, at det er helt urimeligt, at jeg ikke kan opholde mig i min egen have, når jeg ønsker det, lyder det fra Finn Eriksson. Foto: Olivia Loftlund/Ritzau Scanpix
- Jeg synes faktisk, at det er helt urimeligt, at jeg ikke kan opholde mig i min egen have, når jeg ønsker det, lyder det fra Finn Eriksson. Foto: Olivia Loftlund/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

- Det er fuldstændig forrykt, at det her er lovligt.

Gennem de seneste fem år har Grethe og Finn Eriksson fra Måløv ved Ballerup næsten dagligt lidt under især bagboens brændeovns-røg i de kolde måneder.

Ægteparret lider som mange tusind danskere i hele landet under røgen fra brændeovne i vintermånederne.

Der findes omkring 750.000 brændeovne i Danmark. Godt en halv million af dem er af den gamle og særligt forurenende slags.

Hygge-røg fra brændeovne koster over 550 mennesker livet om året

De to ægtefæller på 79 år har flere gange bedt bagboen om at dæmpe løjerne.

- Han er bestemt en venlig mand, som godt kan forstå vores problem. Men han bliver alligevel ved med at fyre. Vore andre naboer her på vejen er også trætte af røgen. Men de siger ikke så meget, for de vil jo nødigt lægge sig ud med manden, siger Finn Eriksson.

Den tidligere folkeskolelærer er inkarneret havemand og elsker livet i haven hele året rundt.

- Om sommeren er der ikke noget problem, for da fyrer han ikke. Men efterår, vinter og forår bliver der fyret så meget, at det er direkte ubehageligt at være ude. Det river og flår i lungerne, så man bliver helt utilpas. Jeg synes faktisk, at det er helt urimeligt, at jeg ikke kan opholde mig i min egen have, når jeg ønsker det, lyder det fra Finn Eriksson.

Suger røgen ind
Også inde i ægteparrets villa lugter der af røg.

- Vi har et automatisk ventilationssystem, som skal sikre, at vi hele tiden har frisk luft i huset. Men resultatet er i stedet, at anlægget trækker brændeovns-røgen og de livsfarlige dioxingasser direkte ind i vores stue. Hvor er lovgivningen henne, når folk ikke kan trække frisk luft i deres egen stue, spørger Finn Eriksson.

Det er således ikke muligt i den kolde tid af året at åbne vinduer og ventilationsåbninger ved vinduerne mod bagboen på grund af stanken fra røgen.

Ifølge det ældre ægtepar er formiddagen som regel røgfri, fordi bagboen er på arbejde. Men fra midt på eftermiddagen og til langt ud på aftenen lugter der afskyeligt af røg. At hænge tøj til tørre udendørs er helt umuligt.

Uudholdelig lugt
- Manden fyrer tilsyneladende med træpaller. Hvad pallerne eventuelt er imprægneret med af usynlige væsker - det ved jeg ikke. Men lugten er helt uudholdelig, fortæller Finn Eriksson.

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund
 

Ægteparret har klaget til kommunen gentagne gange.

- I begyndelsen skete der ingenting. Men til sidst sendte de en tekniker og en skorstensfejer ud. De konstaterede, at manden havde en svanemærket brændeovn. De mente også, at han fyrede med tørt træ, og så kunne de ikke gøre mere, siger en hovedrystende Finn Eriksson.

Pensionisten mener, at der kun er en vej frem for at få nedkæmpet de mange sundheds- og forureningsgener ved brændeovns-røgen.

- Forbyd brændeovne. Det giver ingen mening at indføre en skrotningsordning, så folk får tilskud til at købe en ny brændeovn. For også de nye brændeovne forurener med blandt andet dioxin. Og når folk først har brugt 20.000 kroner på en ny brændeovn, så vil de jo også have fornøjelse af den. Det kan jeg da godt forstå.

Syge på grund af hygge
- Her i Ballerup Kommune fyrer vi med gas, som er en meget billig varmekilde. Der er slet ingen grund til at bruge brændeovne her i området. Det er komplet vanvittigt, at folk skal blive syge og dø af røg fra brændeovne, når der alene fyres for hyggens skyld.

- Politikerne på Christiansborg har fuldstændig svigtet. Der er ingen regler på områder - kun nogle ret vage brændeovns-bekendtgørelser, som er upræcise og ikke kan bruges til ret meget.

Ansvaret er skubbet over på kommunerne, som hverken har tid eller kræfter til at gøre noget ved problemet, mener ægteparret.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

BAGBOEN: DET ER HELT GROTESK

Bagboen Niels Sørensen finder det helt grotesk, at Grethe og Finn Eriksson føler sig generet af hans fyring med brændeovn.

- Jeg indrømmer, at den gamle brændeovn osede en del. Men for to år siden skiftede vi den ud med en ny. Vi fik også ny skorsten. Vi har gjort alt, hvad der er muligt for at undgå at genere naboerne med røg, siger Niels Sørensen.

Niels Sørensen undrer sig over, at det først er i de senere år, at Finn Eriksson er begyndt at klage.

- Vi har ellers boet her i 14 år. Kommunen og skorstensfejeren har været her. De har konstateret, at alt er i sin skønneste orden. Det virker efterhånden, som om Finn er blevet en gammel sur mand. Han kører rundt på vejene for at lede efter, hvem der fyrer med brændeovn. Han har forklaret mig, at røgen bliver suges ind i hans ventillationsanlæg. Så må han flytte indsugningen om på den anden side af huset.

- Vil det sige, at du afviser kritikken?

- Det kan man aldrig, når man har en brændeovn. For på nogle tidspunkter vil den ose. Det er umuligt at undgå.

- Finn siger, at du fyrer med paller?

- Ja, det er korrekt, at jeg bruger brædderne fra pallerne til at tænde op med. Så kan der stå sort røg op, men det forsvinder hurtigt. Kommunen og skorstensfejeren har godkendt pallerne, lyder det fra Niels Sørensen.

HER ER DE TYPISKE GENER VED BRÆNDEOVNSRØGEN I TÆT BEBYGGELSE

Ekstra Bladet har været i kontakt med en lang række røgplagede naboer i villakvarterer. Her er blot nogle af de gener, som de påpeger.

Helbredsgener: Åndedrætsbesvær, astma, lungesygdom og kredsløbsproblemer.

Røglugt ude: Røgen svier i næse og hals. Børn kan ikke lege udendørs eller stå i barnevogn i haven. Det er umuligt at tørre vasketøj. Vandretur i kvarteret er ubehagelig - ikke mindst i tåget og stille vejr. Røglugt bliver siddende længe i udendørs beklædning.

Røglugt inde:  Det er umuligt at forhindre røgen i at trænge ind gennem ventilationsåbninger. Røgen kommer også ind ved døre og vinduer, som ikke er helt tætte. Emhætter kan trække røgen ind. Det er ikke muligt at åbne vinduer og lufte ud om morgenen i soveværelset, efter bad og madlavning om aftenen.

Skænderier: Diskussioner om røgen kan meget hurtigt ende i veritable skænderier mellem brændeovnsejeren og den røgplagede nabo.

MANGE PLAGES AF LUGTEN

Arkivfoto: Bolius
Arkivfoto: Bolius
 

12,5 procent af danskere, der bor i parcelhus, har i løbet af de seneste 14 dage været plaget af lugt fra brændeovne i kvarteret.

10,1 procent af beboere i rækkehuse har også været plaget af røgen fra brændeovnene.

Det viser en  undersøgelse fra 2013 af danskernes boligmiljø, som Statens Institut for Folkesundhed, SDU, stod bag.

14.265 danskere deltog i undersøgelsen.

STØRSTE KILDE TIL PARTIKELUDLEDNING

Brændeovne er den største danske kilde til partikeludledning.

Partikler er den mest sundhedsskadelige del af luftforureningen.

Partikler i luften forårsager og forværrer sygdomme som hjerte-kar- og lungesygdomme, kræft, mv.

(Kilde: Miljøministeriet)

 

LÆS MERE OM BRÆNDEOVNE PÅ EB.DK DE KOMMENDE DAGE

 

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.