Fire ud af ti folkeskoler misser krav om daglig motion

Skoleelever bevæger sig for lidt, og der er behov for at styrke faglighed i idræt, mener organisationer

Følg Samfund

Fem år efter skolereformens indførelse svarer lidt over halvdelen af landets skoler - svarende til 58 procent af dem, der har svaret - at de opfylder krav om 45 minutters daglig bevægelse.

Det viser en ny undersøgelse fra TrygFonden og Dansk Skoleidræt, der har adspurgt landets folkeskoler, fri- og privatskoler og specialskoler.

Resultatet er langt fra tilfredsstillende, mener organisationerne DGI, Danmarks Idrætsforbund og Dansk Skoleidræt.

- 45 minutters bevægelse blev indført, da der kom en længere skoledag, og det er helt afgørende for, at man kommer godt igennem skoledagen.

- Hvis det bare er "røv til bænk"-undervisning fra 8 til 16 hverdag uden variation og bevægelse, så bliver det en rigtig lang skoledag, siger Bjørn Friis Neerfeldt, generalsekretær i Dansk Skoleidræt.

I sidste uge blev børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), kaldt i samråd om mere bevægelse i løbet af skoledagen.

- Er jeg tilfreds med status? Nej, det er jeg ikke. Rigtig mange skoler arbejder målrettet med bevægelse.

- Hatten af for det, for det har været en kæmpe forandring. Men mange skoler har et stort stykke arbejde foran sig, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil blandt andet i samrådet.

Næste skridt er ifølge ministeren at kalde interessenter i folketingshøring. Her har idrætsorganisationerne tre konkrete forslag til, hvordan flere skoler skal leve op til kravet om idræt og motion.

- Lærerne skal blive opkvalificeret. Vi skal have opkvalificeret skolernes fysiske forhold, når kommunerne renoverer skolerne alligevel.

- Sidst, men ikke mindst, skal kommunerne have skabt ordentlig bevægelsesplaner, der gør, at skolerne har noget at læne sig opad, siger Poul Broberg, chef for Public Affairs i Danmarks Idrætsforbund.

Der er ikke fastsat en dato på, hvornår folketingshøringen finder sted.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+