Firmaet hele verden taler om: Her er milliardærernes skatte-troldmænd

I skatteparadiset Panama ligger advokatfirmaet Mossack Fonseca, der er blevet ufrivillig hovedperson i gigantisk skattelæk

Advokatfirmaet Mossack Fonseca er blevet hovedperson i gigantisk skattelæk. (Foto: AP)
Advokatfirmaet Mossack Fonseca er blevet hovedperson i gigantisk skattelæk. (Foto: AP)

'#Panamapapers'.

Sådan er en af de største skatteskandaler i nyere tid blevet døbt, hvor 11,5 millioner lækkede dokumenter viser, hvordan alt fra magtfulde politikere, fodboldspillere og flere af verdens rigeste personer har været kunder hos et for mange ukendt firma i skatteparadiset Panama.

I centrum for skandalen står advokatfirmaet Mossack Fonseca, der på grund landets lempelige selskabslov har mulighed for at hjælpe deres kunder til at skjule enorme formuer uden at betale skat. Det journalister fra mere end 100 internationale medier været med til at afsløre, heriblandt danske Politiken og DR.

Men hvem er dette omstridte firma, der tilbyder absolut finansiel hemmelighed til klodens rigeste og mest magtfulde personer?

I spidsen for firmaet sidder den tysk-fødte advokat Jürgen Mossack og den panamesiske advokat Ramon Fonseca, der indtil for nyligt var særlig rådgiver for landets præsident Juan Carlos Varela, ifølge ABC News.

Ud over at være en højt respekteret advokat har den 63-årige Fonseca også skrevet flere skønlitterære bøger, der er gået som varmt brød i hjemlandet.

Hans tyske medstifter, Jürgen Mossack, flyttede til Panama i midten af 70'erne, efter han havde begyndt sin advokatkarriere i London. Kort efter ankomsten stiftede han Mossack Fonseca i 1977, som i dag har mere end 40 afdelinger i hele verden.

De lækkede, hemmelige dokumenter viser, hvordan makkerparret i næsten 40 år har rådgivet og hjulpet samfundets top med at investere i panamesiske fonde og virksomheder. En metode, som flere danske eksperter kalder på kant med loven.

Ramon Fonseca er en af de to grundlæggere. (Foto: Pressefoto)
Ramon Fonseca er en af de to grundlæggere. (Foto: Pressefoto)
Tyskfødte Jürgen Mossack grundlagde advokatfirmaet for mere end 40 år siden i fælleskab med Ramon Fonseca. (Foto: Pressefoto)
Tyskfødte Jürgen Mossack grundlagde advokatfirmaet for mere end 40 år siden i fælleskab med Ramon Fonseca. (Foto: Pressefoto)

Advokaten og den tidligere ejer af Illum optræder angiveligt i de lækkede papirer fra Mossack Fonseca. (Foto: Nicolai Perjesi/Polfoto) Samfund Medie: Dansk erhvervskæmpe med i kæmpe skattelæk

Magteliten i lækket materiale
Hvordan de præcis har kunne tiltrække et væld af personer fra samfundets elite vides ikke. Men faktum er, at flere præsidenter, højtstående embedsfolk og medlemmer fra den internationale kulturelite alle kan forbindes med Mossack Fonseca.

Den internationale journalistsammenslutning ICIJ har på sin hjemmeside samlet en liste over den såkaldte Power Players. Personer med meget institutionel magt, som har benyttet sig af eller benytter Mossack Fonsecas ydelser.

Det er ikke nødvendigvis ulovligt at have midler stående i Panama, men det er blevet afsløret, hvordan advokatfirmaets kunder kan unddrage skat ved hjælp af meget kompleks og uigennemsigtig rådgivning og fiks-fakserier.

Derudover har de flere givtige samarbejdsaftaler med revisorer og internationale banker, der sikrer dem et væld af indflydelsesrige og rige kunder. Deriblandt kan nævnes Commerzbank og HSBC, men også Nordens største bank Nordea er nævnt i mere end 10.000 af advokatfirmaets dokumenter.

Magtelite og kendisser involveret med Panama-firma

Ruslands præsident, Vladimir Putin
Den for verden ukendte russiske cellist og dirigent Sergei Roldugin er en af de personer, der ejer flere selskaber i skattely, afslører dokumenterne.

Men selv om Roldugin er en nærmest ukendt russer, er hans bedste ven en af de mest berygtede personer i verden – nemlig den russiske præsident, Vladimir Putin, og han er desuden gudfar til Putins datter Maria.

Ifølge det engelske medie The Guardian kan mere end to milliarder dollars (13 mia. kr.) ledes lige til den russiske præsident, selv om Vladimir Putins navn ikke står noget sted i de lækkede dokumenter.

Vladimir Putin er dog ikke den eneste siddende statsleder, der kan lækkes til dokumenterne.  Den syriske præsident, Bashar al-Assad, den kinesiske Xi Jinping, Ukraines Petro Poroshenko, den islandske statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson og den saudiske Kong Salman står alle i advokatfirmaets dokumenter. Tilsammen skulle de have mange, mange milliarder dollars skjult i den panamerikanske skatteparadis.

Argentineren mener angiveligt ikke, at der er hold i anklagerne. (Foto: AP)

Fodboldstjernen, Lionel Messi
Den lille argentinske troldmand Lionel Messi nøjes åbenbart ikke kun med at trylle på fodboldbanen. Ifølge de lækkede dokumenter skjule han også have 'tryllet' millioner af dollars ned i skattely.

Sammen med sin far har Messi selskabet Mega Star Enterprises i netop Panama, og derfor er han hevet frem i denne sag, hvor også den tidligere topspiller og nuværende UEFA-præsident Michel Platini også nævnes sammen med den tidligere topangriber Marcelo Salas.

Messi skulle dog angiveligt nægte anklagerne. Ifølge den spanske sportsavis Mundo Deportivo forbereder familien Messi derfor i første omgang en udtalelse, der bliver offentliggjort senere i dag, og dernæst retslige tiltag mod de to spanske medier, der bragte sammenhængen.

Jackie Chan har tjent millioner af dollars på at tæske sine modstandere i Hollywood. Flere af de millioner skulle være endt i skattely. (Foto: AP)

Filmstjernen, Jackie Chan
Den hårdtslående kampsports-ekspert Jackie Chan har ifølge flere medier mindst seks selskaber, der er oprettet gennem Mossack Fonseca i Panama. Skuespilleren har endnu ikke kommenteret, hvorfor han har benyttet det omstridte advokatfirma.

Rigmændene
Når man skeler ned gennem listen, er der ingen tvivl om, at det er de samfundsborgere med flest gryn i lommen, som figurerer på Mossack Fonsecas lister. 29 milliardærer, som figurerer på Forbes' liste over de 500 rigeste skulle angiveligt have benytte firmaet. Der er dog endnu ikke sluppet nogle af rigmændenes navne ud i offentligheden.

I Island har statsministeren et forklaringsproblem i kølevandet på lækagen. Se klippet her, hvor Sigmundur David Gunnlaugsson stormer ud fra et interview, da journalister anklager ham for skattesnyd. (Video: Swedish Public Broadcaster, International Consortium of Investigative Journalists and Süddeutsche Zeitung)

200.000 virksomheder registreret
Det er lykkedes advokatfirmaet at registrere mere end 200.000 forskellige former for fonde og selskaber i lande, der har en meget lidt gennemsigtig selskabslov. Firmaets kunder har nemlig blandt andet kunne kanalisere penge i selskaber på Jomfruøerne, i Panama, Seychellerne, Bahamas og på Samoa.

Og en ting har Mossack Fonsecas kunder kunne være helt sikre indtil nu. Man er 100 procent anonym. Det løfte har de dog ikke længere kunne overholde, eftersom en anonym medarbejder har lækket de mange millioner dokumenter til den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Efter afsløringen er hemmeligholdelse stadig noget firmaet holder fast i.

I forbindelse med DR's dokumentar 'belejrede' flere internationale journalister Mossack Fonsecas forhal. Det betød dog ikke, at advokatfirmaet følte sig nødsaget til at svare på journalisternes spørgsmål.

- Vi giver ikke interviews, da det ikke er selskabets politik. Vi har altid gjort det på denne måde, sagde Mossack Fonsecas PR-direktør, Carlos Sousa til sidst i udsendelsen, hvor han for tredje gang afleverede den samme pressemedelelse.

Men hvad der ikke lykkedes for alverdens journalister, havde det internationale nyhedsbureau Reuters lidt mere held med.

Skat har siden januar kendt til Panama-lækagen. Men skatteminister Karsten Lauritzen (V) er skeptisk overfor, om myndighederne skal betale for dokumenterne. (Foto: Polfoto/Philip Davali) Dansk politik Skat jagter 300 danskere i Panama-skattely

Advokatfirma: Vi overholder lovgivning
I et telefoninterview slår den ene stifter Ramon Fonseca fast, at man overholder den internationale lovgivning, og at man ikke er ansvarlig for, hvordan deres samarbejdspartnere forvalter deres virksomheder.

- Vi er dedikeret til at lave legale strukturer, som vi sælger til formidlere som banker, advokater, revisorer og fonde, og de har nogle slutkunder, som vi ikke kender til, siger han til nyhedsbureauet.

Ramon Fonseca vælger også at gå til modangreb, da han mener, at der foregår en international kampagne mod bank-hemmelighed.

- Privatliv er en menneskeret, men der er folk i verden, der ikke forstår det, og vi går bestemt ind for privatliv, og vi vil fortsætte med at arbejde med vores lovlige metoder, siger han.

Brian Mikkelsen er skatteordfører i Konservative (Foto: Jens Dresling) Dansk politik Danske politikere fordømmer skattesvindel

Den danske forbindelse
I forbindelse med DR's dokumentar fremgik det, at flere end 300 'velstillede danskere' er nævnt i fobindelse med Mossack Fonseca.

I en mail til Ekstra Bladet oplyser Skat, at de undersøger mediets oplysninger.

'Skat blev medio januar 2016 bekendt med en ny mulig lækagesag med oplysninger, der vedrører Panama. Skat har kontaktet vores internationale samarbejdsparter i umiddelbar forlængelse heraf, for at få afklaret størrelse, omfang mv. af sagen,' skriver Skat i en mail til Ekstra Bladet.

  Advokatfirmaet Mossack Fonseca ligger i denne bygning i Panamas hovedstad, Panama City. (Foto: AP) Samfund Skattely-advokat om læk: Det er en forbrydelse

Samfund Kunder raser efter Nordea-afsløring: - I skulle skamme jer!

Her ses den russiske præsident Vladimir Putin i selskab med vennen Sergei Roldugin (tv). Foto: Topfoto Samfund 13 milliarder kroner i skattely spores til Putin

Foto: Colourbox Samfund Dokumenter: Nordea står bag skattelyselskaber

Nordea reagerer på afsløringer om skattelæk. (Foto: Colourbox) Samfund Nordea afsløret i skattelæk: Her er deres reaktion

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

15 kommentarer
Vis kommentarer