Fisker gør sensationelt fund i Øresund: - Jeg troede ikke mine øjne

En fisker har fanget en kæmpe kammusling, som man ikke troede kunne leve på den danske havbund. Derfor er det en ren sensation, mener man ved Øresundsakvariet

En dansk fisker har gjort et enestående fund, efter en tur på havet. Foto: Kasper Nyberg/Øresundsakvariet
Følg Samfund

En garnfisker fra Helsingør fik sig en gigantisk overraskelse under en tur på havet, hvor han fiskede et særsyn op fra havbunden.

Da Søren Jakobsen hev garnet op,  fulgte der nemlig en kæmpe kammusling med. Den 15 centimeter store musling af arten Pecten maximus er særdeles sjælden, og ifølge Øresundsakvariet er det kun sket ganske få gange før, at man har fundet så stor en kammusling.

Muslingen skulle angiveligt ligne logoet fra den hollandske tankstationskæde Shell. Da Søren Jakobsen aldrig havde set så stor en kammusling, valgte han at kontakte eksperterne hos Øresundsakvariet, som så kunne undersøge hans fangst. Museumschef på Øresundsakvariet under Biologisk Institut, Peder Jeppesen, kalder det en sensation, at man har fanget en sådan musling i dansk farvand:

- Jeg troede faktisk ikke mine egne øjne, da jeg så den første gang, og i starten troede jeg faktisk, at Søren lavede sjov med os. Normalt finder vi kun denne art musling dybt inde i de svenske og norske fjorde og på grus og sandbundsfladerne i det nordlige Kattegat. Vi har aldrig observeret denne store art kammusling i Øresund, siger han i en pressemeddelelse.

Artikel fortsætter under billedet ...

Sådan ser den 15 centimeter store kammusling ud. Foto: Kasper Nyberg/Øresundsakvariet
Sådan ser den 15 centimeter store kammusling ud. Foto: Kasper Nyberg/Øresundsakvariet
 

Måske flere i Øresund
Den sjældne kammusling har det ifølge museumschefen godt, og man er nu i gang med at undersøge, hvad og hvor meget, den skal have at spise.

Peder Jeppesen fortæller, at man holder positionen, hvor muslingen er blevet fundet, hemmelig ind til videre, fordi man først skal have dykkere ned og inspicere området. Han håber, at der gemmer sig endnu flere af de utrolige muslinger på bunden: 

- Det kunne være rigtigt spændende, hvis vi opdagede og kunne være i stand til at filme en stor ”koloni” af disse muslinger i Øresund. Det ville i så fald være første gang nogensinde. Vort fantastiske Øresund overrasker endnu én gang, og dette bekræfter nødvendigheden af at beskytte det enestående område endnu bedre”, siger museumschefen.

Kammuslingen Pecten maximus

  • Den store kammusling kan blive op til 17 cm
  • Lever normalt på 15-35 meter hvor den ligger nedgravet i gerne grovkornet sandbund med den flade side opad.
  • Den øverste skal ligger dækket af et tyndt lag sand med skalåbningen vendt mod den dominerende strømretning hvor den filtrerer vandet for både levende og dødt organisk materiale.
  • Muslingen er, når den er åben og filtrerende, meget smuk med tre rækker af tentakler og 30-40 øjne som tydelig ses som små ”perler”.
  • Den store kammusling, er som den mindre Alm. kammusling, istand til at svømme og bliver på svensk kaldt ”Pilgrimsmusling”. Hvis den bliver angrebet af en søstjerne el. fører man en hånd hen over den reagerer de talrige øjne på skyggen og sender impulser til lukkemusklen og muslingen svømmer væk helt op til flere meter hen over bunden.
  • Stor kammusling er en delikat spise og det er lukkemusklen som man spiser. 

Kilde: Øresundsakvariet

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.