Annonce:
Annonce:

Flåt-alarm: Så hurtigt skal insektet fjernes

Der er risiko for at blive smittet med borrelia, hvis du bides af flåt. Derfor skal insektet hurtigt ud, lyder det fra Naturstyrelsen

Flåten er løs i de danske skove på grund af de milde temperaturer, lyder det fra Naturstyrelsen. Foto: Søren Froberg
Flåten er løs i de danske skove på grund af de milde temperaturer, lyder det fra Naturstyrelsen. Foto: Søren Froberg
Annonce:
Følg Samfund

Det er ikke kun mennesker, som jubler over, at temperaturerne er steget. Også det irriterende insekt flåten kysser årstidens varmegrader velkommen. Og det ofte på huden af mennesker og dyr.

Så snart der gennemsnitligt er over fem graders varme, dukker flåten nemlig op i Danmark, og den opholder sig oftest i skove, fortæller Jes Aagaard, naturvejleder, Naturstyrelsen.

Lus hærger landet: Blodsugerne elsker iPads og selfies

- Flåter holder til i skoven, hvor der er krondække. De er ikke ude på det åbne. Det er for tørt. Den skal være et sted, hvor luftfugtigheden er lidt højere, og der er skygge.

- Indtil temperaturerne stiger ligger de i dvale, men når det bliver varmere skriger de på blod, og de bliver mere og mere aktive, som graderne stiger, siger han.

Annonce:

Oftest er det kronvildt, der bærer flåten rundt, og derfor skal man være ekstra opmærksom i sommerhusområder og områder, hvor skoven ligger tæt på.

Super tip: Sådan kommer du flåterne til livs

Kronvildt bærer insekter rundt
- I sommerhusområder og villahaver kommer der ikke nogen jægere, og derfor kommer hjortene tættere på, og det medvirkende årsag til at flåterne kommer tættere på mennesker, siger Jes Aagaard.

Han kalder insektet for Danmarks farligste dyr, fordi det kan bære den smittefarlige borrelia, som kan overføres til mennesker fra insektet. Derfor skal man sørge for at få tjekket huden igennem, hvis man har været ude i områder, hvor flåten er, lyder rådet.

- Det er vigtigere, at man får den hurtigere ud, end at man får den rigtigt ud. Du skal gerne have den ud inden 24 timer, fordi så har den ikke nået at overføre borrelia, siger Jes Aagaard.

Annonce:

Brug tysklærermodellen
Man kan købe en tang til formålet, men hvis der ikke lige er sådan en i nærheden, skal man have fat i en med lange negle:

- Man vrikker den 90 grader til hver side, og så burde man kunne få den trukket ud med munddelene med. Der er dog ingen grund til at gå i panik, hvis man ikke får det hele med. Kroppen skal nok frastøde det med tiden, siger Jes Aagaard.

Han fortæller samtidig, at det er en skrøne, at flåten hænger i trætoppende. Oftest er de tæt ved jorden, og derfor er et godt råd, hvad modeverdenen - undtaget hipsterne - nok vil rynke på næsen over:

- Det gode råd er tysklærermodellen. Strømpen uden for buksen, siger Jes Aagaard.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: