Flemming Leth: - Lad Godhavn rådne op i evig glemsel

- Jeg har intet at bruge minderne fra en brutal tid på Godhavn til, siger den landskendte handy-man i anledning af nyt focus på det gamle drengehjem

- Tiden på Godhavn vil jeg helst viske bort fra min hukommelse og begrave i evig glemsel, siger den landskendte handy-man Flemming Leth. Han fylder 73  i år. (Foto: Jan Sommer)
- Tiden på Godhavn vil jeg helst viske bort fra min hukommelse og begrave i evig glemsel, siger den landskendte handy-man Flemming Leth. Han fylder 73 i år. (Foto: Jan Sommer)

Mere end 60 års brutale og smertelige minder fra drengehjemmet Godhavn i Nordsjælland stikker stadig så dybt i den landskendte handy-man Flemming Leths sind, at han nægter at deltage i PR for filmen 'Der Kommer En Dag'.

- Jeg tilbragte tre af mine tidlige ungdomsår på Godhavn og blev konfirmeret der. Det var rædselsfuldt hver eneste dag, og de minder behøver jeg ikke rippe op i, fordi der nu kommer en spillefilm og alt muligt halløj omkring filmen.

- Tværtimod vil jeg gøre alt for at slette Godhavn fra min hukommelse og begrave minderne. Lad Godhavn rådne op i evig glemsel, siger den nu 72-årige Flemming Leth til Ekstra Bladet.

Flemming Leth blev landskendt med gør-det-selv-udsendelser på tv. Hans barndom var et mareridt. (Foto: Jan Sommer) Tæt på Handymanden Flemming Leth var anbragt på Godhavn: Sådan blev vi pint

Forud for filmpremieren viser TV2 i aften en ny dokumentar, ' De Brændte Børn', om det forhadte drengehjem. Men den gamle tv-mand afviser at lade sig interviewe i den anledning.

- Jeg stiller ikke op
- Jeg er en af mange tidligere Godhavn-drenge, der skam er blevet inviteret i studiet til både god-morgen tv og god-aften tv. Men jeg siger nej. Jeg stiller ikke op, for jeg ønsker ikke bruge min tid på et sort kapitel, jeg helst vil glemme.

- Du kunne måske kaste lidt lys over stedets historie.

- Ja, måske. Nu kommer der en film og en ny tv-dokumentar, og der er skrevet bøger. Men ved du hvad? Det er følelsesporno, som ingen andre end vi, der har oplevet stedets brutale virkelighed på egen krop, kan forholde sig til.

- Alt andet er anden rangs viden, som forsøges formidlet af åh så kloge mennesker. Men jeg har intet ud af skue tilbage på brutalitet og modbydeligheder udført af ondskabsfulde mennesker, siger Flemming Leth.

Undskyldning? Hul i hovedet.
- Der har været krav fremme om en officiel undskyldning til drengene fra Godhavn. Hvad er din holdning til det?

- Hul i hovedet. Hvad i alverden skulle man dog bruge en undskyldning til for ting, der foregik midt i 1950'erne? Dagens politikere var jo knapt født dengang.

- De utallige tærsk og perverse afstraffelser, som jeg har lagt krop til, forsvinder jo ikke, fordi en eller anden stiller sig op og siger undskyld. Den burde nok være faldet for mange årtier siden, siger Flemming Leth.

Mere uforsonlig med årene
Den tidligere tv-mands private følelser omkring Godhavn er blevet mere uforsonlige med årene. I et interview forud for en nu 11 år gammel DR Dokumentar i 2005 sagde Flemming Leth til Ekstra Bladets journalist Torben Rask:

- Jeg ved, at så forfærdeligt mange fra min tid fik ødelagt resten af livet af at være der. Jeg klarede mig som én af de få, fordi jeg altid har haft et stærkt overlevelsesinstinkt.

- Ja, sådan sagde jeg. Men nu synes jeg, man skal lægge alt omkring Godhavn langt ind i glemmebogen og brænde den, siger Flemming Leth.

93 kommentarer
Vis kommentarer