Flere corona-indlagte er slet ikke indlagt med corona

Coronaoptælling af indlagte kan give misvisende billede af status på pandemien, mener Venstre og de radikale

Bliv opdateret på de danske smitte- og vaccinetal.

Bliv opdateret på de danske smitte- og vaccinetal.

Regeringen og sundhedsmyndighederne peger på det stigende antal af corona-indlagte som den største bekymring hen over vinteren. Og hvis det stiger for meget, så kan sundhedsvæsnet slet ikke følge med, og så er der kun en vej. Restriktioner.

Men nu bliver der stået tvivl om, hvor grelt det reelt står til.

Ifølge Politiken er mange indlagte patienter, der tæller med i Statens Serum Instituts (SSI) daglige coronaopgørelser, er ikke indlagt på grund af corona, men af andre årsager.

Det kan være patienter med brækkede ben eller med hofter, der skal udskiftes. Eller det kan være kræftpatienter eller psykisk syge, der er indlagt i psykiatrien.

Samtidig er de smittet med coronavirus, og så tæller de med i statistikken over antallet af indlagte med coronavirus, selv om de måske slet ikke har behov for behandling.

Data for de forskellige regioner er dog ikke entydigt opgjort. Derfor kan det være svært at fastslå, præcis hvor mange af de corona-indlagte der er indlagt på grund af alvorlig coronasmitte, så de har brug for lægehjælp på en infektionsmedicinsk eller intensivafdeling.

Flere corona-indlagte tæller med i statistikken over antallet af indlagte, selv om de nødvendigvis ikke er syge. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Flere corona-indlagte tæller med i statistikken over antallet af indlagte, selv om de nødvendigvis ikke er syge. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
 

34 procent
I eksempelvis Region Midtjylland var 34 procent af alle covid-indlæggelser i oktober ikke indlagt på grund af deres covid-sygdom, men på grund af noget andet, skriver Politiken.

Længere nordpå, i Region Nordjylland, var der i august, september og oktober henholdsvis 21, 36 og 31 procent af de coronaindlagte, der ikke var indlagt på grund af alvorlig coronasmitte.

I Region Hovedstaden var der ifølge SSI 185 coronaindlagte tirsdag 9. november. Af dem var 24 indlagt på et psykiatrisk hospital, 21 var indlagt på et somatisk hospital af andre årsager end corona, og 26 var inde og ude af hospitalet samme dag, uanset om årsagen var corona.

Misvisende billede
Opgørelserne kan give et misvisende billede af, hvor alvorlig smittesituationen er, mener sundhedsordførere fra Venstre og de radikale.

- Vi skal vide, hvem de indlagte er, for det siger noget om, hvor alvorlig sygdommen er, siger Stinus Lindgren, der er sundhedsordfører for De Radikale, til Politiken.

Statens Serum Institut er ikke vendt tilbage på Politikens henvendelse tirsdag. Ifølge Politiken arbejder SSI på et notat om coronaindlæggelser.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær