Flere end 30.000 får julehjælp

NY REKORD: Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet har indsamlet 14.7 mio. kr., som deles ud på 11.332 familier

Ved indsamlingen tilbage i november blev der slået noget af en rekord. På cirka en time lykkedes det de to erhvervspaneler i København og Jylland at samle over 11 mio. kr. ind til julehjælp til danske underprivilegerede børn

Julemanden findes i 11.332 danske hjem i disse dage. Ikke som den trinde mand med hvidt skæg og rød julemandsdragt, men i form af den kuvert fra Dansk Folkehjælp, der i de seneste dage har indeholdt den glade besked om, at madvarer og gavekort til legetøj og sportsudstyr til en værdi af i alt 1500 kroner kan være med til at gøre julen 2018 til en god oplevelse også for mange af dem, hvis økonomi ellers ikke er til lækker julemad, gaver og større armbevægelser.

Siden Ekstra Bladet og Dansk Folkehjælp i 2007 indsamlede 600.000 kroner ved den første indsamling til julehjælp, er der sket mangt og meget både med indsamlingsresultatet og danskernes holdning til ulighed og fattigdom. Årets resultat på 14.7 mio. kroner er ny rekord og overgår sidste års ditto på 12.4 mio. kroner.

- Årets resultat er helt fantastisk og overgår selv mine mest positive forhåbninger. Jeg mente på forhånd, at det ville være flot, hvis vi kunne nå sidste års resultat, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp, til Ekstra Bladet.

Rekordresultatet betyder, at 11.332 familier - og samlet set 31.404 børn og voksne - modtager julehjælp fra Dansk Folkehjælp. På én og samme tid glædeligt og skræmmende.

Gerne flere som REMA 1000 og Elgiganten

I alt 15.239 familier søgte om julehjælp i år. Det betyder, at knap 4.000 fik afslag. Udvælgelsen ude i kommunerne har således været benhård med afsæt i de fire kriterier, ansøgerne skal besidde for at komme i betragtning: enlig far eller mor, hjemmeboende børn under 18 år, ansøgeren skal være på overførselsindkomst og have forsørgerpligten over børnene.

- Hvis vi skal tættere på målet om at kunne give til alle, skal vi have flere samarbejdspartnere som Elgiganten, Arbejdernes Landsbank og REMA 1000. Flere alliancer af den karakter vil kunne løfte indsamlingen endnu mere, vurderer Klaus Nørlem.

 

Ud over en lang række virksomheder og organisationer har knap 100.000 private danskere doneret beløb på alt fra en 20´er til flere tusind kroner til indsamlingen.

- Den større bevidsthed i befolkningen om vores indsamling har ganske givet hjulpet med til, at antallet af ansøgere har været støt stigende alle årene. Det ændrer dog ikke ved, at fattigdommen dokumenterbart også har været i konstant stigning i mange år, påpeger generalsekretæren for Dansk Folkehjælp.

Bedre forståelse for de trængte

For Klaus Nørlem er den væsentligste, positive udvikling omkring det nu 12-årige samarbejde med Ekstra Bladet for at hjælpe nogle af de mange danskere, som lever med afsavn, sygdom og dårlig økonomi, at debatten om ulighed og fattigdom er kommet højere op på dagsordenen og bliver taget alvorligt.

- Ekstra Bladet har nu i mange år bragt en række interview med et lille udpluk af de mange ansøgere i ugerne frem mod jul. Det er sket på en måde, hvor I møder disse mennesker i øjenhøjde og tager dem alvorligt. De har fået en platform til at fortælle om, hvordan livet og dagligdagen ser ud, når man skal vende hver en krone og samtidig forsøge at give sine børn en god opvækst.

- Jeg tror, at disse mange interviews igennem årene har været med til at kvalificere debatten og gøre, at mange andre danskere bedre kan relatere sig til og forstå, hvad det vil sige at have det svært i et ellers rigt samfund som vores, siger Klaus Nørlem.

 

1 af 2 - Da vi begyndte indsamlingen i 2007, var det et fåtal af danskerne, der anerkendte, at fattigdom findes. I dag ved de fleste, at den findes. Enten fordi de selv har haft den mere eller mindre tæt på, eller fordi kendskabet til vores indsamling er langt mere udbredt nu, siger Klaus Nørlem. Her står han ved siden af Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, i forbindelse med indsamlingen tilbage i 2009. Foto Anthon Unger
2 af 2 Generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem kalder resultatet i årets julehjælpsindsamling for 'helt fantastisk'. 14.7 mio. kroner lyder rekordresultatet anno 2018 på. Foto Stine Tidsvilde
129 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere