Flere forældre vil give sønner væksthormon

Mange forældre bekymrer sig om, hvor høj eller lav deres søn bliver som voksen, fortæller læger.

Et stigende antal forældre til drenge med lille højde henvender sig på hospitalernes børneafdelinger med et ønske om, at barnet kan få behandling med væksthormoner.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

I dag kommer der tre-fire gange så mange lave drenge til landets børneafdelinger, som der gjorde for 15 år siden.

Det viser henvisningstal fra børneafdelingen på Odense Universitetshospital (OUH) og fra Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion. Tendensen bekræftes af børnelæger fra hele landet.

Og stigningen skyldes ikke, at børns vækst er dårligere nu end tidligere.

- Nej, tværtimod. Ifølge et nyt stort normalmateriale har danske børn aldrig været højere, siger Anders Jørgen Schou, der er overlæge ved OUH's børneafdeling.

- Vi har snarere at gøre med forældre, der er mere bekymrede og mere tilbøjelige til at få deres børn undersøgt nu end tidligere. Forældre, der gerne vil optimere deres børns muligheder her i livet, siger han.

Drengene, der henvises, er typisk i førskolealderen. Ifølge Anders Jørgen Schou bekymrer forældrene sig over barnets situation her og nu, men især over, hvor høj - eller lav - deres søn bliver som voksen.

Og forældrene har ofte et udtalt ønske om væksthormonbehandling.

Langt de fleste går dog tomhændede hjem efter lægebesøget. Lille højde giver nemlig ikke i sig selv adgang til behandling med væksthormon i Danmark. Kun hvis andre særlige forhold gør sig gældende.

Anders Juul, der er professor og klinikchef ved Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion, har mange års erfaring på området. Han understreger, at der er helt klare retningslinjer for, hvem der kan blive tilbudt væksthormon.

- Tidligere var der en mere eksperimenterende tilgang til behandlingen. Nu behandler vi i stigende grad efter evidens, siger han og refererer til større kliniske studier, der viser, at behandling med væksthormon slet ikke hjælper alle til en større højde.

9 kommentarer
Vis kommentarer