Flere indlagt på intensiv afdeling: Nu advarer overlæge mod for meget postevand

Sommervarmen lokker flere til at drikke alt for meget vand. Holbæk Sygehus har konstant flere indlagt, nogle på intensiv

Man skal tænke sig om, før man drikker løs af vandet fra vandhanen, advarer overlæge. Foto: Ritzau Scanpix
Man skal tænke sig om, før man drikker løs af vandet fra vandhanen, advarer overlæge. Foto: Ritzau Scanpix

Den meget varme danske sommer får flere til at drikke alt for meget postevand, og det er ganske farligt.

På Holbæk Sygehus har man hele tiden 10-15 indlagt, som har drukket for meget postevand. Nogle bliver behandlet på intensiv afdeling, fortæller overlæge på sygehuset Henrik Ancher Sørensen til Ekstra Bladet.

- Når man sveder, er det ikke kun vand, man sveder ud, men også salt. Det bemærker man jo, når en dråbe rammer læberne, så smager det af salt. Og indtager man kun postevand, får man ikke meget andet en blot vand, siger overlægen.

På den måde risikerer man at 'fortynde' sig selv og skylle vigtige salte ud af kroppen.

- Det kan gøre, at man bliver forvirret, mister bevidstheden og kan gå i krampe og faktisk dø af det, advarer Henrik Ancher Sørensen.

Her kan man se, hvordan henna-tatoveringen er brændt ind i huden på den ene af Toni Feeneys sønner. Foto: Privat Ferie Ulykkelig mor advarer mod giftig ferie-trend

Værre end tidligere
Personer, som har drukket for meget vand, skal hurtigt i behandling, og den kan vare mange dage. Flere af de indlagte på Holbæk Sygehus ligger til overvågning og behandling i op til 12 dage.

- Det er ikke noget, vi har set tidligere i mindeværdig forstand. Vi har konstant mellem 10-15 patienter i behandling for at have drukket for meget postevand. Og det tager lang tid at rette op igen, siger Henrik Ancher Sørensen.

Saltvæske
Når saltindholdet i patientens blod bliver kritisk lavt, giver man væske med salt i, men niveauet skal genoprettes langsomt.

- Man tipper ikke bare pendulet fra den ene ende til den anden. Det kan give flere andre problemer.

Adskillige blodprøver og konstant overvågning en vigtig del af behandlingen, og det kan nogle gange betyde, at patienter overføres til intensiv afdeling.

- Det er for at kunne monitorere hjerterytme og se, om patienten trækker vejret, som man skal.

Det forventes at blive rekordvarmt i Spanien i weekenden. Foto: Manu Fernandez/AP Ferie Spansk hedebølge raser: Nu advarer myndighederne turister

Flere andre melder om syge
Det er ikke kun på Holbæk Sygehus, at man har flere alvorligt syge af postevand. Flere andre steder i landet melder om problemer med personer, der drikker for meget.

- Både kolleger fra Esbjerg og Odense fortæller, at de også har samme problemer, fortæller Henrik Ancher Sørensen.

Sådan drikker du rigtigt i sommervarmen

Ifølge overlæge på Holbæk Sygehus Henrik Ancher Sørensen, skal man drikke mellem 2,5 liter og 3 liter vand om dagen. Det er dog vigtigt, at man ikke kun drikker postevand, når man forsøger at holde sig hydreret.

Det er vigtigt, man får væske med mineraler i. Det kan være juice eller saft.

Samtidig kan det også være en god idé at give saltbøssen et ekstra vip i sommervarmen, råder overlægen.

376 kommentarer
Vis kommentarer