Annonce:
Annonce:

Flere lækager på gasledninger: - Det er utrolig sjældent

Lækker på Nord Stream 1 og Nord Stream 2 kan blive brugt som teknisk begrundelse for at lukke gasledningerne fuldstændig, vurderer militærforsker

Hverken Putins talsmand eller Mette Frederiksen kan udelukke sabotage, efter at der har været tre gaslækager i Østersøen på Nord Stream 1 og 2

De to Nord Stream-gasledninger løber fra Rusland til Tyskland. Mens Nord Stream 1 har været lukket siden starten af september, har Nord Stream 2 aldrig været i drift. Begge indeholder dog gas
Annonce:
Følg Samfund

Dagen efter at der blev meldt om læk på Nord Stream 2-gasledningen, er der også gået hul på Nord Stream 1-gasledningen.

Lækkerne er det nyeste på listen over en lang række problemer med gasledningerne, fortæller Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker ved Green Power Denmark.

- Det er utrolig sjældent, at der opstår sådan nogle læk. Det kan jo være enormt farligt med sådan en gaslækage, siger han til Ekstra Bladet og uddyber:

- Normalt er sådan nogle ledninger enormt sikre, og det er en helt ny ledning - den ene af dem i hvert fald.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

OVERBLIK: Det ved vi om tre gaslækager i Østersøen

Tre steder i Østersøen er der mandag og tirsdag konstateret lækager på gasledninger.

Her er, hvad vi ved indtil videre om dem:

* Mandag blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde. Tirsdag morgen blev der fundet to lækager på Nord Stream 1-forbindelsen nordøst for Bornholm langt væk fra kysten.

* På et pressemøde tirsdag aften sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at der er tale om bevidste handlinger - ikke et uheld. Det er myndighedernes 'klare vurdering', lød det.

*EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil have 'fuld klarhed' over gaslækagerne på Nord Stream-forbindelserne i Østersøen, som hun kalder 'sabotagehandlingen'.

* Begge gasledninger er ude af drift. Det russiske gasselskab Gazprom har lukket for Nord Stream 1 indtil videre, mens Nord Stream 2 aldrig nåede at komme i drift. Begge indeholdt dog gas under tryk.

* Lækagerne har ikke konsekvenser for forsyningssikkerheden, men der er en risiko for eksplosioner i området. Energistyrelsen er også ved at undersøge, hvor stor lækagernes påvirkning på miljøet i området vil være.

* Målestationer i både Danmark og Sverige registrerede mandag kraftige eksplosioner under vandet i samme område som lækagerne. Lederen af den svenske nationale seismiske sammenslutning SNSN, Björn Lund, siger, at 'der er ingen tvivl om, at det er sprængninger'.

* Søfartsstyrelsen har oprettet forbudszoner. Også fly har forbud mod at flyve for tæt på lækagerne. Det påvirker dog ikke den kommercielle flyvning.

* Energistyrelsen har bedt Energinet, der blandt andet har ansvar for det danske gasledningsnet, om at hæve beredskabsniveauet og øge sikkerheden på anlæg, bygning og installationer.

* Der er ifølge selskabet bag Nord Stream 1 og 2-ledningerne, Nord Stream AG, sket skader på ledningerne, som er uden fortilfælde.

* Rusland vil ikke udelukke sabotage som årsag til lækket, men talsmanden for Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at det er for tidligt at drage konklusioner om årsagen.

* Tirsdag mødtes en række danske myndigheder i Den Nationale Operative Stab - forkortet Nost - for at koordinere håndteringen.

* Forsvaret har været til stede siden mandag med et patruljeskib, der har sejlet rundt i området, ligesom Beredskabsstyrelsen også er på plads på Bornholm. Desuden vil havmiljøskibet 'Gunnar Thorson' og fregatten 'Absalon' støde til, oplyste forsvarsminister Morten Bødskov (S) tirsdag.

* Udslippet kan ifølge eksperter forårsage mindre skader på miljøet og have en negativ klimapåvirkning.

Kilder: Energistyrelsen, Ritzau, Reuters, TV 2, Forsvaret, SVT og TT.

Bruger gassen som våben
Militærforsker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen mener, at lækkene kan blive brugt som begrundelse for at lukke fuldstændig for gassen gennem rørledningerne.

Annonce:

- Man kan godt forestille sig, at det her er noget, der så kan begrunde, at man lukker fuldstændig for gassen igennem de her rørledninger, siger han.

Lækkene kan således blive brugt som en teknisk begrundelse for at lukke helt ned for forsyningen via rørledningerne.

Anders Puck Nielsen forklarer samtidig, at Rusland ønsker at bruge gassen som et pressionsmiddel over for Europa.

- De prøver at bruge gassen som våben i krigen, siger han.

Ikke den store betydning for forsyningen
Lækkene kommer imidlertid ikke umiddelbart til at have betydning for den nuværende forsyning, vurderer energianalytiker Kristian Rune Poulsen.

- Jeg forventer ikke, at det betyder det store, for den ene ledning er aldrig taget i brug og har ikke udsigt til at komme det, siger han.

Energianalytikeren peger samtidig på, at Nord Stream 1 har været lukket på ubestemt tid siden begyndelsen af september.

- Vi havde ikke forventet at få gas derigennem alligevel, så jeg forestiller mig ikke, at det har den store konsekvens for forsyningssituationen, siger Kristian Rune Poulsen.

Annonce:

Putins ven byttet for lejesoldater

Ekspert: Derfor sætter Putin alt på et bræt

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: