Annonce:
Annonce:

Flere målmænd fik kræft: Nu undersøger USA kunstgræsbaner

En dansk undersøgelse har dog ikke påvist sammenhæng mellem kunstgræs og kræft, ifølge Miljø- og Fødevareministeriet

Kunstgræsbaner lavet af gamle bildæk mistænkes for at udgøre en kræftrisiko. USA laver nu grundig undersøgelse. Foto: Polfoto
Kunstgræsbaner lavet af gamle bildæk mistænkes for at udgøre en kræftrisiko. USA laver nu grundig undersøgelse. Foto: Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Når børn kaster sig ned på de velkendte kunststofbaner lavet af gamle bildæk, så de sorte gummikugler flyver op, ryger ind i munden eller bliver gnedet ind i et sår, så mistænkes det for at udgøre en kræftrisiko.

Sådan lyder den heftige diskussion i USA lige nu, hvor tre myndigheds-agenturer har meddelt, at de vil gå sammen om at undersøge sammenhængen mellem kræft og kunststof-banerne lavet af granuleret bildæk. En type, der også bruges i Danmark.

Undersøgelsen kommer, efter to amerikanske senatorer har opfordret Barack Obamas regering til at gå ind i sagen og henviser til den amerikanske fodboldtræner Amy Griffin fra University of Washington, der har samlet en uofficiel liste på 153 kræftramte atleter, heraf 124 fodboldspillere, der alle har brugt meget tid på kunststof-baner. Af de 124 fodboldspillere var 85 målmænd.

Annonce:

- Desværre indikerer nylige undersøgelser, at disse overflader kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko, inklusive kræft, for folk, der kommer i hyppig kontakt med dem, skriver senatorerne i brevet, ifølge Reuters.

- Jeg er meget glad for, at vi går sammen for at undersøge dette gummi, som millioner af børn bliver udsat for, siger Elliot Kaye, formand for forbrugeragenturet CPSC, der er en af dem, der skal lave undersøgelsen.

Ingen påvist sammenhæng i Danmark
I Danmark siger Dorte Lerche, AC-tekniker i kemikalier i Miljø- og Fødevareministeriet, at der ikke er påvist en sammenhæng mellem kræft og danske kunststofbaner.

Hun var med til at lave en undersøgelse af 16 slags dæk-granulat, otte slags græsmåtter og to elastiske måtter tilbage i 2008, hvor man blandt andet undersøgte, hvilke stoffer, de indeholdt, hvilke stoffer, der blev frigivet, og om de havde en sundhedsskadelig effekt.

- Vi fandt virkelig mange stoffer i det studie, men i så bittesmå koncentrationer, at vi ikke kunne finde nogen risiko for sundheden, siger hun.

Annonce:

- Kan den amerikanske undersøgelse give anledning til, at man undersøger det igen i Danmark?

- Man ved jo aldrig, hvad de finder. Vi har på det tidspunkt undersøgt det efter de bedste metoder, vi har til at undersøge det, og har lavet en stor kemisk analyse, der umiddelbart er dækkende for danske forhold, siger hun og påpeger, at der er forskellige regler for, hvad der må være i dæk i forskellige lande. Derfor kan der findes stoffer i USA og England, som ikke må bruges i Danmark. Det er også muligt, at der er brugt andre typer affaldsgummi på banerne, eller det gummi, der er brugt, er blevet forurenet.

Annonce:

Miljømæssig risiko
- Fra 2006 har vi haft ualmindeligt strenge krav for, hvad der må være i dæk. Vi har undersøgt dæk i mange andre sammenhænge, blandt andet hvor vi antog, at børn sidder og bider i dæk flere timer om dagen. Vi har ikke kunnet finde nogen risiko. Der er kræftfremkaldende stoffer i, men det er i utrolig små koncentrationer, siger hun.

Samtidig var en del af undersøgelsens konklusion, at der kan være negative effekter for miljøet, hvis regnvand fra kunststof-baner ledes direkte til vandløb, sandsynligvis især i de første år efter etableringen.

- Kan du forstå, hvis man undrer sig over, at det ikke har en sundhedsskadelig virkning på børn, men det kan være skadeligt for miljøet?

- Ja, det er meget teknisk, men det har noget at gøre med, at forskellige stoffer har forskellige virkning på vandorganismer og på mennesker. Desuden er der en mere kontinuerlig eksponering, siger hun.

- I anbefaler, at man ikke sluger det. Men det kan være svært at undgå, når man eksempelvis som målmand kaster sig ned. Hvorfor anbefaler I det, når I ikke har påvist sundhedsskadelige stoffer?

Annonce:

- Fordi vi vil være på den sikre side, når det gælder forbrugernes sundhed. Og så er gummi jo ikke beregnet til at blive spist, siger hun.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: