Flere med milde symptomer kan blive testet for coronavirus

Blandt andet vil de praktiserende læger få mulighed for at henvise patienter direkte til test for coronavirus

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm giver status på situationen med hensyn til coronavirus og covid-19 på et pressemøde. Han fortæller, at Sundhedsstyrelsen vil åben for at teste flere med lettere symptomer. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm giver status på situationen med hensyn til coronavirus og covid-19 på et pressemøde. Han fortæller, at Sundhedsstyrelsen vil åben for at teste flere med lettere symptomer. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Sundhedsstyrelsen åbner for, at endnu flere kan blive testet for coronavirus.

Det siger Søren Brostrøm, som er direktør i Sundhedsstyrelsen, på et pressemøde onsdag.

Styrelsen har udsendt nye retningslinjer for, hvem der skal testes for Covid-19, som er sygdommen forårsaget af coronavirus.

- Der åbner vi yderligere for at undersøge patienter med lettere symptomer, siger han.

Blandt andet vil de praktiserende læger med de nye retningslinjer telefonisk kunne henvise borgere med milde symptomer direkte til en test for coronavirus. I dag skal syge borgere igennem en vurdering på sygehuset.

Prøvesvaret vil efterfølgende komme til den praktiserende læge.

Med retningslinjerne er det også blevet lettere at henvise medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med milde symptomer til test.

Det kan dermed hurtigt blive afklaret, om de udgør en smitterisiko, eller om de kan komme tilbage på arbejde.

Derudover vil personer, som bor med familiemedlemmer i risikogruppen, også kunne blive testet ved milde symptomer. Risikogruppen betragtes her som personer med kronisk sygdom eller personer over 80 år.

Regionerne får desuden mulighed for at køre ud at teste borgere, som bor tæt sammen med andre mennesker. Det kan eksempelvis være på plejehjem, kommunale botilbud, fængsler og herberger.

Sundhedsvæsnet har siden fredag været i stand til at teste 5000 danskere om dagen. Den kapacitet bliver dog ikke fuldt udnyttet.

Der har været mangel på testudstyr, og det har sat nogle begrænsninger for antallet af test. I mandags blev der eksempelvis testet 3200 personer, oplyser Danske Regioner.

- Der arbejdes benhårdt på at komme op i kapacitet i forhold til test, siger Søren Brostrøm.

Den danske teststrategi har været omdiskuteret.

Den 11. marts, samme dag som statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet delvist ned for at inddæmme smitte med coronavirus, skiftede myndighederne strategi.

I stedet for at forsøge at inddæmme sygdommen ville myndighederne i stedet forsøge at afbøde den.

Det betød også, at kun borgere med moderate eller svære symptomer skulle testes, mens alle andre, som følte sig syge og kunne være smittet med coronavirus, blot skulle blive hjemme.

Efter klare opfordringer fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, om at teste så mange som muligt har budskabet fra både regeringen og Sundhedsstyrelsen været, at der skal skrues op for antallet af coronatest.

Søren Brostrøm har erkendt, at der har været begået fejl i forhold til at følge WHO's anbefalinger.

Sundhedsstyrelsen reviderer sine retningslinjer cirka en gang om ugen, i takt med at sundhedsmyndighederne får mere og mere viden om coronavirus.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind