Annonce:
Annonce:

Flere partier åbner op for tidligere pension til nedslidte lønmodtagere

SF og Enhedslisten fremsætter forslag, der skal gøre det nemmere for nedslidte sosuer og 3F’ere at gå på pension. S også på vej med et nyt udspil. DF vil presse regeringen

Annonce:
Følg Samfund

Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti er fuldstændig enige om, at sosuer, håndværkere og lagerarbejdere med hårde og opslidende job ikke skal arbejde, til de bogstaveligt talt dratter om på jobbet og kun i ringe grad får mulighed for at nyde nogle år på pension.

Men de fire partier er uenige om, hvordan man sikrer, at nedslidte arbejdere får mulighed for at gå på pension, så de ikke skal knokle, til de er 68 år eller mere.

Læs også: Forskere advarer: Senere pension giver større ulighed

Onsdag fremsætter SF et beslutningsforslag i Folketinget, hvor partiet håber at få flertal for at pålægge regeringen at oprette en særlig nedslidningspension.

Senere på ugen kommer Enhedslisten med et forslag til folketingsbeslutning om forbedring af den såkaldte seniorførtidspensionsordning.

Annonce:

Samtidig arbejder Socialdemokraterne på højtryk med et udspil, der både skal komme med bud på, hvordan vi kan holde til at arbejde flere år på arbejdsmarkedet og samtidig giver bedre muligheder for, at nedslidte kan trække sig tilbage.

Læs også: Pers lændehvirvler er smuldret: 34 år i Danmarks hårdeste job

Endelig vil Dansk Folkeparti trykke beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) på maven for at få ham til komme med nye tiltag, som sikrer, at flere får seniorførtidspension.

Dennis: Tiltrængt debat
FOA-formand Dennis Kristensen er glad for, at politikerne rører på sig for at få rettet op på det, som han mener er urimelige skævheder i folks muligheder for at få et godt pensionistliv.

Læs også: 'Det gav et smæld i knæet, og så var den gal'

Annonce:

- Det er en tiltrængt debat. Når pensionsalderen hele tiden stiger, er vi også nødt til at se på, hvordan vi skruer et retfærdigt pensionssystem sammen. Så jeg er opløftet over, at partierne tager problemet med nedslidte lønmodtagere, der skal knokle, til de er langt op i 60erne, alvorligt, siger Dennis Kristensen.

SFs forslag om en ny såkaldt nedslidningspension skal gøre det muligt for blandt andet ufaglærte og kortuddannede med hårde job at gå på pension fem år før folkepensionsalderen og til en ydelse svarende til den nuværende førtidspension. Partiets beskæftigelsesordfører Karsten Hønge forklarer:

Læs også: Tvunget på knæ hver dag i et halvt år: Fik anerkendt arbejdsskade

- Vi kan se, at mange lønmodtagere i dag falder i et sort hul, fordi de er nedslidte, men har mange år, til de kan gå på folkepension. De står med et dårligt arbejdsliv, som de ikke kan holde til, og det kan vi simpelt hen ikke være bekendt, siger Hønge.

Han henviser til, at Folketinget netop har vedtaget en ny lov, der betyder, at pensionsalderen fra 2030 hæves til 68 år for alle, der er født efter 1962.

Annonce:

Læs også: Fra 67 til 68 år? Nu går den vilde pensionsdebat

SF mener ideelt set, at alle skal have mulighed for cirka det samme antal gode år på pension, anfører Karsten Hønge og beklager, at der i dag er store forskelle på, hvor lang tid en jord- og betonarbejder og en akademiker er på pension.

- Derfor er der brug for en helt ny ordning, der giver mulighed for at gå på pension tidligere, også selvom man ikke opfylder betingelserne for at få førtidspension. Det skal være en ordning, der ikke tager udgangspunkt i om man kan arbejde, men i hvor mange leveår, man kan forvente at få, siger han.

Karsten Hønge hælder den såkaldte seniorførtidspension ned ad brættet, fordi mindre end 400 personer har fået tilkendt pensionen, der gives efter de samme kriterier som førtidspension. En ordning med en nedslidningspension skal komme langt flere til gavn uden dog at blive en ny bred efterlønsordning, anfører han.

Annonce:

Læs også: Trods risiko for nedslidning: Sosu'er helt alene om tunge opgaver

Nedslidte 55-årige skal på førtidspension
Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen mener, at partiets forslag om forbedringer af den nuværende seniorførtidspensionsordningen er bedre end SF’s forslag.

 - SF’s forslag lyder meget diffust, siger han lige ud.

Enhedslisten foreslår, at personer med en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet kan få tilkendt førtidspension fra det fyldte 55 år, når arbejdsevnen på grund af helbredsmæssige forhold er nedsat med mindst halvdelen. Derudover skal kommunerne agerer helt anderledes og hurtigt, når der skal laves arbejdsprøvninger samt træffes afgørelser i ansøgninger om seniorførtidspension.

Læs også: S-profil: Klippekort skal redde nedslidte

Annonce:

- Ingen kan benægte, at hver gang vi hæver pensionsalderen, opstår der problemer for mange lønmodtagere. Når en fjerdedel af de ufaglærte og kortuddannede i 3F har forladt arbejdsmarkedet i 60-års aldren fordi de er gået på førtidspension eller er døde, er vi nødt til at komme med konkrete løsninger, der hjælper de grupper, fatslår Finn Sørensen.

Nyt S-udspil på vej
Hos Socialdemokraterne erklærer arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen også, at den stigende pensionsalder udfordrer vores nuværende pensionssystem.

- Vi synes også, det er vigtigt, at vi får set på, om der er tilstrækkelige muligheder for at nedslidte kan trække sig tilbage før deres pensionsalder, der bliver højere og højere. SF’s og Enhedslistens forslag er da rigtige gode bud, men vi mener ikke, et enkelt beslutningsforslag løser det her, siger han.

Socialdemokraterne har nedsat en arbejdsgruppe med medlemmer fra partitoppen, eksperter og repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter. Det skal munde ud i et udspil med bud på, hvordan man kan gøre det muligt at blive flere år på arbejdsmarkedet - samt bud på hvordan, nedslidte lønmodtagere får mulighed for at gå tidligere på pension.

Annonce:

Hos Dansk Folkeparti ryster beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted på hovedet af beslutningsforslagene fra Enhedslisten og SF. Han er enig i, at der er et problem, men: 

- Det ville være mere på sin plads at presse regeringen og kommunerne til at gøre noget for at få den nuværende seniorførtidspension til at fungere efter hensigten. Ministeren har lovet tiltag, men det har vi foreløbig ikke set noget til. Derfor vil vi nu presse på for at Jørn Neergaard tager fat og får det til at virke, fastslår Bent Bøgsted.

FOA-formand Dennis Kristensen mener ikke, det nytter at reparere på seniorførtidspensionen.

- Ordningen var dømt til at blive en fiasko fra starten. Der skal noget mere og andet til for at skabe et retfærdigt pensionssystem, siger han.

FOA vil ikke pege på, hvad de foretrækker af de fire partiers forslag, men alene glæde sig over, at debatten er i gang.

Læs også: Dennis K. om "uretfærdig" pension: Pokker til forskel på sosu’er og akademikere

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: