Flere ramt af legionærsyge: Havejord mistænkes at være årsag

Omkring tyve personer i Sverige er inde for en kort periode indlagt med legionærsyge - en alvorlig form for lungebetændelse

Få tip til hvordan du undgår legionærsyge her
Følg Samfund

Har du fået legionærsyge eller oplevet ubehag, efter at have været i kontakt med jord, så tip os på mail: 1224@eb.dk eller sms/mms: 1224 (alm. takst)

Flere personer er indlagt med legionærsyge i Sverige denne sommer. Fælles for mange af dem er, at de har været i kontakt med havejord.

Det oplyser svensk radio.

Ifølge de svenske myndigheder har bakterien legionella, som findes i jord, haft lidt for gode forhold på grund af varmen.

Ikke set lignende før
De berørte personer er fra forskellige steder i det sydlige Sverige og Stokholm.

- Der har været enkelte tilfælde i Sverige tidligere, men vi har ikke set et lignende antal smittede før, oplyser Anders Wallensten, der er assisterende statsepidemiolog i det svenske sundhedsvæsen.

Legionærsyge er en alvorlig form for lungebetændelse, der kommer fra bakterien legionella. Bakterien smitter oftest gennem vand, for eksempel når man bader.

Men den legionella-bakterie, der har ramt omkring tyve personer i Sverige i begyndelsen af denne sommer, er en sjældent variant af bakterien, som normalt findes i jord.

- Denne form for leginærsygdom er lidt mere normal i andre lande, hvor man bliver smittet, efter at have arbejdet med jord. Der har været enkelte tilfælde i Sverige tidligere, men slet ikke på samme niveau, som vi ser her. Det er virkelig usædvanligt, at så mange i Sverige bliver ramt.

Vær opmærksom
De fleste smittede har arbejdet med havejord, og derfor opfordrer Anders Wallensten folk til at være opmærksomme, når de åbner en pose og sørge for, at man ikke inhalerer støv fra jorden.

- Du kan blødgøre jorden, så det ikke støver så meget, og så er det en god idé at vaske hænder, efter du har arbejdet med jord, lyder rådet.

Det varme klima der har præget Sverige siden foråret er formentlig årsagen til at så mange er smittede i Sverige.

- Generelt trives bakterier i et varmt og fugtigt miljø, og denne sommer har været ekstrem varm. Det er et godt bud, at der er en sammenhæng her, fortæller Anders Wallensten.

Alle kan blive ramt af legionærsyge, men især ældre personer, der har et svagere immunsystem skal være opmærksomme, hvis de rammes af sygdommen.

- Hvis du har legionærsyge, så får du tegn på lungebetændelse og symptomer som feber, vejrtrækningsproblemer og hoste. Det er vigtigt at søge lægehjælp og få antibiotisk behandling, slår Anders Wallensten fast.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind