Annonce:
Annonce:

Flere tusinde fyret: Denne by hårdt ramt af billige olie-priser

Den sidste olie: Shell og Mærsk opgiver jagten på ny olie i Nordsøen på grund af de faldende oliepriser - det har ramt Danmarks offshore by nummer et

Annonce:
Følg Samfund

Mens bilisterne i den grad kan glæde sig over de faldende priser på olie og benzin, så har de lave olie-priser kostet masser af arbejdspladser i Esbjerg.

Op mod 2.500 personer er de seneste par år blevet fyret i Danmarks off-shore by nummer et.

Nu har to af de helt store aktører i olie-jagten på Nordsøen, Shell og Mærsk, bekræftet, at de opgiver at lede efter ny olie i det stormfyldte hav.

Selskaberne vil fremover alene fokusere på at pumpe den sidste olie op fra allerede eksisterende felter. Og den melding kan udløse nye fyringer i de brancher, som servicerer oliebranchen.

'Vi har fyret 60'
Et af de selskaber, som virkelig har fået den 'omvendte oliekrise' at mærke, er Danbor i Esbjerg. Firmaet arbejder indenfor både olie- og vindenergi-branchen.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Annonce:

- Det er da en bekymrende melding, der nu kommer fra Shell og Mærsk. For den betyder jo, at aktiviteterne på Nordsøen falder yderligere, siger direktør Jørn Bue Madsen til Ekstra Bladet.

Danbor måtte skille sig af med ansatte både sidste år og i år.

- Vi har afskediget omkring 60 mand, hvilket svarer til 10-15 procent af den samlede medarbejderstab. Det er sket som følge af de faldende priser på råolie. Men der er desværre ikke andet vi kan gøre.

Vi må se på omkostningerne og skære til. Og så ser vi naturligvis på, hvor vi kan øge vores forretninger - blandt andet indenfor vind-industrien, fastslår Jørn Bue Madsen.

Borgmester bekymret
Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup, er da også bekymret over beskeden fra Shell og Mærsk.

- Det havde vi ikke lige set komme. Men som bekendt kommer en ulykke sjældent alene. Det ville have været rart med nye boringer, som kunne smitte af på branchen og kompensere for tab af de arbejdspladser, som vi allerede har lidt.

Annonce:

- Det her er en meget kedelig udvikling for Esbjerg. Mærsk og Shell er jo to af de helt store spillere på markedet, siger Johnny Søtrup til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Esbjergs borgmester Johnny Søtrup er bekymret. (Arkivfoto: Polfoto)
Esbjergs borgmester Johnny Søtrup er bekymret. (Arkivfoto: Polfoto)
 

Det er en oliepris, der er helt nede på omkring 30 Dollars pr. tønde, som har fået Shell og Mærsk til at drosle ned for aktiviteterne på Nordsøen.

Gevinsten er for lille
Firmaerne skønner, at risikoen er for høj i forhold til chancen for at score den helt store gevinst på et oliemarked, hvor prisen er faldet med 60 procent i løbet af få år.

- Jeg tror dog, at det er for tidligt at drage nogen endelig konklusion på Nordsøens fremtid. Vi håber selvfølgelig på, at prisen på olie vil stige igen. Samtidig har forskerne jo travlt med at finde nye metoder, så man kan udnytte olien bedre i de eksisterende felter.

- Heldigvis har vi hele vind-industrien, som giver mange arbejdspladser i byen. Denne industri kompenserer en hel del for tabet af arbejdspladser i olieindustrien, fastslår borgmesteren.

Annonce:

Skal gennem en grum tid
Forfatteren og olie-eksperten Morten Hahn-Pedersen bor selv i Esbjerg.

Han betegner situationen med de faldende oliepriser og manglende investeringer på Nordsøen som 'meget alvorlig og direkte giftig for Esbjerg.'

- Jeg tror desværre, at Esbjerg skal igennem en grum tid. Det her er skriften på væggen for byen. For ingen ved, hvor længe olieprisen bliver dernede. Der er ikke noget, som for øjeblikket tyder på, at den kommer op, siger Morten Hahn-Pedersen til Ekstra Bladet.

Han skønner, at omkring 2000-2500 arbejdspladser i olieindustrien er røget i Esbjerg. En del af de fyrede har dog fået arbejde i vindmølle-industrien.

Artiklen fortsætter under billedet

Arkivfoto: Lars Skaaning
Arkivfoto: Lars Skaaning
 

Annonce:

- Men det er farligt at sætte lid til, at 'vinden' kan redde det hele. Der er tale om ordrer, der har ligget der længe. Væksten er gået i stå og hertil kommer de faldende oliepriser. Det er en meget alvorlig situation for Esbjerg. For der er ikke noget, hvor der med flammeskrift står skrevet, hvad det næste bliver for byen, fastslår Morten Hahn-Pedersen.

Frygter flere fyringer
Direktør Johannes Kromann Bie fra videnscenteret og innovationsnetværket Offshoreenergy.dk frygter, at Shell og Mærks seneste udmelding kan koste yderligere arbejdspladser i Esbjerg.

- Jeg er bange for, at vi kommer til at se flere fyringer. Det er bekymrende, at der ikke kommer en ny efterforskning af olie  på Nordsøen for det ville have givet en ny industri. Det er ærgerligt, at Mærsk og Shell stopper. For de sidder på 90 procent af den danske del i Nordsøen, siger Johannes Kromann Bie.

Artiklen fortsætter under billedet

Direktør Johannes Kromann Bie. (Foto: Offshoreenergy.dk)
Direktør Johannes Kromann Bie. (Foto: Offshoreenergy.dk)
 

Direktøren hæfter sig dog også ved, at netop vindmølle-industrien har skabt mange arbejdspladser og dermed har opsuget mange af de afskedigede.

Annonce:

- Man kan godt sige, at det går op i en højere enhed. Nogle virksomheder er i stand til at omstille sig hurtigt til de nye forhold. En stor mellem-gruppe af firmaer befinder sig med et ben i både olie- og vind-industrien og her sker der en glidende overgang fra olie til vind. Mange ansatte - for eksempel svejsere - vil slet ikke mærke den store forskel.

Og så er der en gruppe firmaer, som lige nu har virkelig svært ved at omstille sig, fordi de ikke kan ændre på forholdene. Det gælder især de virksomheder, som på vikar-basis lejer ansatte ud til arbejdet på Nordsøen.

De er virkelig klemt nu og 'risikerer at gå i rødt,' mener Johannes Kromann Bie.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: