Flere unge dør om måneden: Overlæge kritiserer politiet

Myndigheder og forældre bør anerkende, at unge eksperimenterer med stoffer, og oplyse ud fra det. Kun sådan kan vi forhindre dødsfald, mener en misbrugsekspert og en journalist med ekspertise i narkotika-politik

Henrik Rindom er misbrugsekspert og overlæge i psykiatri på Hvidovre Hospital. Han mener debatten om stoffet MDMA er kørt helt af sporet. Der har været stort fokus på MDMA efter at både en 15-årig dreng og en 32-årig mand for nyligt døde af det, politiet formoder er MDMA. To teenagerpiger blev også indlagt til intensiv behandling tidligere på måneden - angiveligt af samme årsag. Foto: Tobias Selnæs Markussen
Henrik Rindom er misbrugsekspert og overlæge i psykiatri på Hvidovre Hospital. Han mener debatten om stoffet MDMA er kørt helt af sporet. Der har været stort fokus på MDMA efter at både en 15-årig dreng og en 32-årig mand for nyligt døde af det, politiet formoder er MDMA. To teenagerpiger blev også indlagt til intensiv behandling tidligere på måneden - angiveligt af samme årsag. Foto: Tobias Selnæs Markussen

Misbrugsekspert og overlæge i psykiatri Henrik Rindom mener, at vi skal have langt mere fokus på oplysning i forhold til unges brug af stoffer.

Særligt det kemiske stof MDMA er der blevet skrevet meget om. Det sker blandet andet i kølvandet på, at en 15-årige dreng mistede livet 15. februar februar - angiveligt efter indtagelse af stoffet.

Socialarbejder og journalist med ekspertise i narkotika-politik Michelle Færch fremhæver også over for Ekstra Bladet, at der er alt for meget forvirring i den offentlige debat om stoffer.

- Troede den 15-årige dreng, at han tog amfetamin? Har han taget coke samtidig og drukket sig ned i alkohol? Andre faktorer har rigtig meget at sige for årsagen til døden, og vi ved det bare ikke endnu, siger Michelle Færch.

Michelle Færch beskæftiger sig indgående med narkotikapolitik gennem sin journalistik. Hun arbejder desuden for Stofindtagelsesrummet, og er tilknyttet den private organisation Gadejuristen, der arbejder for at hjælpe udsatte og folk med stoferfaring. Privat foto
Michelle Færch beskæftiger sig indgående med narkotikapolitik gennem sin journalistik. Hun arbejder desuden for Stofindtagelsesrummet, og er tilknyttet den private organisation Gadejuristen, der arbejder for at hjælpe udsatte og folk med stoferfaring. Privat foto
 

Forældre ved ufattelig lidt om stoffer
Henrik Rindom hilser den generelle debat om stoffer velkommen, men han mener at debatten om MDMA er kørt helt af sporet.

Han er af den overbevisning, at hvis man tager MDMA i den rette dosering, og kender kvaliteten, så er det et ganske fredeligt stof sammenlignet med mange andre rusmidler.

Han forklarer også, at vi ser et dødsfald om ugen blandt unge under 30 år på grund af stoffer, men det sker typisk, fordi en person har flere stoffer i blodet. Mellem to og fire, siger han.

- Lad os nu i stedet for de mange gisninger fokusere på, hvordan vi laver et bedre forebyggende arbejde overfor vores unge. Det gør vi ved, at forældrene begynder at interessere sig for, hvad det er for en rusmiddelkultur deres børn vokser op i, siger Henrik Rindom.

- Det er ufatteligt, så lidt forældrene forstår eller kender til den aktuelle kontakt, som deres børn har til rusmidler.

Der skal gives bedre vejledning
Michelle Færch mener, at det er uansvarligt at myndigheder og politi kun forholder sig til, at stoffer er farlige og noget, der er sendt fra helvede, hvis ikke det bliver fulgt op af konkret rådgivning om stoffer.

Hun forholder sig ikke til, om det er godt eller dårligt, at unge eksperimenterer, men anerkender, at det er noget, der foregår blandt de unge. 

Derfor mener hun også, at Sundhedsstyrelsen skal bruge den viden, der findes om stoffer, til rent faktisk at oplyse om dem, i stedet for at tilbageholde konstruktiv information.

- Og det er ikke en opfordring til at tage stoffer, hvis myndighederne oplyser om, hvordan det skader de unge at tage det. Det handler om at oplyse om, hvor meget de så skal tage, hvordan de skal gøre det, og hvad de gør, hvis uheldet er ude, fordi det er det, der redder liv og minimerer skader -  også selvom vi ikke mener, de unge skal tage stoffer.

- Når vi bare kører den her 'just say no'-politik, så lukker vi ned for dialogen med de unge, fordi det er så langt fra den virkelighed, de er i. Vi skubber dem længere væk, og det er her, det bliver farligt, tilføjer hun.

Hvad er MDMA?

MDMA står for Metylendioxymetamfetamin men kaldes ofte 'Emma'.

Henrik Rindom mener i sig selv det er et problem, at vi i offentligheden tror, at der er forskel på ecstasy og MDMA.

MDMA er den kemiske betegnelse for ecstasy. Ifølge Henrik Rindom forstår vi ofte ecstasy som tabletter hvorimod MDMA er krystallinsk, det vil sige pulverform.

Ifølge overlægen er det let at genkende MDMA. Det er lysebrune krystaller, og er derfor svært at blande med noget andet.

Ifølge en graduering over 20 forskellige stoffer og deres skadelighed, udarbejdet af den engelske overlæge David Nott, ligger MDMA/Esctasy fjerde-lavest på skalaen. Alkohol ligger nummer et på listen lige før heroin og crack kokain.

De unge er risikovillige
Henrik Rindom mener også det er problematisk, at politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falster Politi, Kim Kliiver, har udtalt, at man spiller roulette med sit liv, og kan man i værste tilfælde kan dø ved indtagelse af MDMA.

- Vi er nødt til at møde de unge på en helt anden måde. De er langt mere risikovillige, og kan ikke forholde sig til, at de kan dø af det her.

- Men jeg forstår ikke, om du taler for, at forældrene skal fortælle deres børn, at hvis de på et tidspunkt skal tage stoffer, så skal de vejlede dem i hvordan de gør det?

- Det er ikke det, jeg siger. Jeg siger, at forældrene skal rådgive deres børn omkring, hvad det er for nogle stoffer, de kan risikere at møde ude i det virkelige liv.

Stoffers udbredelse i Danmark blandt unge under 25 år

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det blandt de unge, at udbredelsen af stoffer er størst.

11 procent i samme aldersgruppe oplyser i undersøgelsen, at de har prøvet andre illegale stoffer end hash.

Overordnet set er det ikke en voksende tendens i befolkningen siden 2000. Det gælder både for hash og andre stoffer.

Resultatet af Sundhedsstyrelsens undersøgelse fra 201 viser at der blandt 15-16 årige er et fald i eksperimenterende brug af illegale stoffer.

Hvordan ser stoffer ud?
Henrik Rindom foreslår at man spørger sine børn ind til, om de kender lugten af hash, eller ved hvordan de forskellige stoffer ser ud. Der skal tales om det, på samme måde, som forældre taler med deres børn om alkohol. 

- Forældre kører typisk en politik overfor deres børn i forhold til alkohol, som lyder på, at barnet ikke må drikke sig fuld, men får tre øl med. På den ene side må de ikke drikke sig fulde, men skulle det ske, skal de ringe hjem, og det er den samme strategi forældre bør bruge i forhold til stoffer.

Michelle Færch er enig i, at forældre skal være åbne overfor snakken om stoffer med deres børn. De skal tale med deres børn om det, ud fra en anerkendelse af, at deres børn kan komme i kontakt med stoffer.

- Også selvom man død og pine ikke vil have det som forældre. Det foregår der ude. Der er stoffer alle steder i København og i provinsen, som unge kan blive fristet af, og det skal forældre til teenagere forholde sig til, siger hun.

Overlægens råd til forældre med teenagere

Overlægen kommer med tre konkrete bud på, hvad forældre med teenagere skal være opmærksomme på, når de skal tale med deres børn om stoffer.

1: - Det mest simple du kan sige, er 'Du tager aldrig rusmidler, uden at du er sammen med nogle venner, der gør det eller har prøvet det før'.

2: - Du tager meget mindre end de andre gør.

3: - Lad være med at blande stoffer med andre rusmidler.

Henrik Rindom understreger gentagne gange over for Ekstra Bladet, at unge ikke bør tage stoffer. De skal vide, at de udsætter sig selv for en risiko. Overlægen argumenterer blot for at vi er nødt til at se pragmatisk på debatten, hvis vi skal undgå de tragiske hændelser med stoffer.

109 kommentarer
Vis kommentarer