Misbrugsekspert og overlæge i psykiatri Henrik Rindom mener, at vi skal have langt mere fokus på oplysning i forhold til unges brug af stoffer.
Særligt det kemiske stof MDMA er der blevet skrevet meget om. Det sker blandet andet i kølvandet på, at en 15-årige dreng mistede livet 15. februar februar - angiveligt efter indtagelse af stoffet.
Socialarbejder og journalist med ekspertise i narkotika-politik Michelle Færch fremhæver også over for Ekstra Bladet, at der er alt for meget forvirring i den offentlige debat om stoffer.
- Troede den 15-årige dreng, at han tog amfetamin? Har han taget coke samtidig og drukket sig ned i alkohol? Andre faktorer har rigtig meget at sige for årsagen til døden, og vi ved det bare ikke endnu, siger Michelle Færch.
Forældre ved ufattelig lidt om stoffer
Henrik Rindom hilser den generelle debat om stoffer velkommen, men han mener at debatten om MDMA er kørt helt af sporet.
Han er af den overbevisning, at hvis man tager MDMA i den rette dosering, og kender kvaliteten, så er det et ganske fredeligt stof sammenlignet med mange andre rusmidler.
Han forklarer også, at vi ser et dødsfald om ugen blandt unge under 30 år på grund af stoffer, men det sker typisk, fordi en person har flere stoffer i blodet. Mellem to og fire, siger han.
- Lad os nu i stedet for de mange gisninger fokusere på, hvordan vi laver et bedre forebyggende arbejde overfor vores unge. Det gør vi ved, at forældrene begynder at interessere sig for, hvad det er for en rusmiddelkultur deres børn vokser op i, siger Henrik Rindom.
- Det er ufatteligt, så lidt forældrene forstår eller kender til den aktuelle kontakt, som deres børn har til rusmidler.
Der skal gives bedre vejledning
Michelle Færch mener, at det er uansvarligt at myndigheder og politi kun forholder sig til, at stoffer er farlige og noget, der er sendt fra helvede, hvis ikke det bliver fulgt op af konkret rådgivning om stoffer.
Hun forholder sig ikke til, om det er godt eller dårligt, at unge eksperimenterer, men anerkender, at det er noget, der foregår blandt de unge.
Derfor mener hun også, at Sundhedsstyrelsen skal bruge den viden, der findes om stoffer, til rent faktisk at oplyse om dem, i stedet for at tilbageholde konstruktiv information.
- Og det er ikke en opfordring til at tage stoffer, hvis myndighederne oplyser om, hvordan det skader de unge at tage det. Det handler om at oplyse om, hvor meget de så skal tage, hvordan de skal gøre det, og hvad de gør, hvis uheldet er ude, fordi det er det, der redder liv og minimerer skader - også selvom vi ikke mener, de unge skal tage stoffer.
- Når vi bare kører den her 'just say no'-politik, så lukker vi ned for dialogen med de unge, fordi det er så langt fra den virkelighed, de er i. Vi skubber dem længere væk, og det er her, det bliver farligt, tilføjer hun.
De unge er risikovillige
Henrik Rindom mener også det er problematisk, at politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falster Politi, Kim Kliiver, har udtalt, at man spiller roulette med sit liv, og kan man i værste tilfælde kan dø ved indtagelse af MDMA.
- Vi er nødt til at møde de unge på en helt anden måde. De er langt mere risikovillige, og kan ikke forholde sig til, at de kan dø af det her.
- Men jeg forstår ikke, om du taler for, at forældrene skal fortælle deres børn, at hvis de på et tidspunkt skal tage stoffer, så skal de vejlede dem i hvordan de gør det?
- Det er ikke det, jeg siger. Jeg siger, at forældrene skal rådgive deres børn omkring, hvad det er for nogle stoffer, de kan risikere at møde ude i det virkelige liv.
Hvordan ser stoffer ud?
Henrik Rindom foreslår at man spørger sine børn ind til, om de kender lugten af hash, eller ved hvordan de forskellige stoffer ser ud. Der skal tales om det, på samme måde, som forældre taler med deres børn om alkohol.
- Forældre kører typisk en politik overfor deres børn i forhold til alkohol, som lyder på, at barnet ikke må drikke sig fuld, men får tre øl med. På den ene side må de ikke drikke sig fulde, men skulle det ske, skal de ringe hjem, og det er den samme strategi forældre bør bruge i forhold til stoffer.
Michelle Færch er enig i, at forældre skal være åbne overfor snakken om stoffer med deres børn. De skal tale med deres børn om det, ud fra en anerkendelse af, at deres børn kan komme i kontakt med stoffer.
- Også selvom man død og pine ikke vil have det som forældre. Det foregår der ude. Der er stoffer alle steder i København og i provinsen, som unge kan blive fristet af, og det skal forældre til teenagere forholde sig til, siger hun.
Henrik Rindom understreger gentagne gange over for Ekstra Bladet, at unge ikke bør tage stoffer. De skal vide, at de udsætter sig selv for en risiko. Overlægen argumenterer blot for at vi er nødt til at se pragmatisk på debatten, hvis vi skal undgå de tragiske hændelser med stoffer.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.